Search

Modni rječnik: Što znače black tie i white tie te kako ispoštovati dress code?

Modni rječnik: Što znače black tie i white tie te kako ispoštovati dress code?

Black tie ne znači da od glave do pete morate biti u crnom

Tekst: D.M.


Image: Getty Images

Otvorite mail i prva stvar koja vas dočeka je pozivnica na zabavu. Odvit će se za između sedam i četrnaest dana na nekoj chic lokaciji. Hrana i piće su besplatni i štoviše, jelovnik zvuči slasno, a piće kao da je s najviše police u nekom elegantnom baru. Laska vam što je popis poprilično kratak, a imate pravo i na +1. Sve zvuči savršeno, osim što ispod rubrike dress code piše... black tie? Što to znači, koja je razlika između black i white tie i kako se obući, planirate li ga ispoštovati? Black tie (eng. crna kravata) i white tie (eng. bijela kravata) nazivi su za stupanj svečanosti koji u odijevanju i ophođenju zahtjeva neko druženje. Nastali još u 19. stoljeću u Velikoj Britaniji i dandanas se koriste u istom kontekstu. Vrlo je važno naglasiti da odjevni predmeti s white i black tie popisa ne pripadaju modi, njihov je prostor antimoda. To jest, postali su svojevrsna uniforma i pravila modne igre za njih ne vrijede, stvoreni su izvan nje.

Black tie

Dress code Black tie rezerviran je za druženja koja počinju nakon 18 sati i prati ih vrlo jasna pravila odijevanja. Uz malo mašte, doduše, svako prekršeno pravilo doimat će se šarmantnim.

Modni rječnik: Što znače black tie i white tie te kako ispoštovati dress code? (фото 1)

Muškarci se na ovakvom događanju pojavljuju u smokingu s crnom leptir-mašnom. Poželjno je da je sako na jednostruko kopčanje te da ga krase satenski reveri. Košulja je štirkana, a manžete su obvezne. Hlače bi se trebale prirodno sužavati pri dnu nogavice, a zgodan detalj je ušivena linija u bočnom šavu. Preporučuje se da cipele budu lakiran. I ne zaboravite rupčić u džepu!

Modni rječnik: Što znače black tie i white tie te kako ispoštovati dress code? (фото 2)

Bonton kojeg se žene pridržavaju na black tie druženjima dopušta mnogo više slobode u odabiru odjevnih predmeta. Od kada je prihvatljivo za žene da se pojavljuju u javnosti u hlačama, prihvatljivo je nositi ženska odijela na prijem s ovakvim dress codeom. Osim toga, prihvatljive su kratke i duge haljine bilo kakve siluete, boje i materijala, no ne preporučuju se preuske haljine i drski izrezi, posebice ako će se jedan dio večeri odvijati za stolom, uz večeru. Zapamtite da black tie ne znači da se trebate zaviti u crno, iako je i to sasvim prihvatljivo.

Modni rječnik: Što znače black tie i white tie te kako ispoštovati dress code? (фото 3)

White tie

Dress code pod nazivom white tie nesporni je prvak formalnosti - u prošlosti je bio jedini izbor u slučaju službenog događaja poput odlaska na operu. No, u mnogo liberalnijoj današnjici, rijetkost je i viđen je samo na kraljevskim ili diplomatskim ceremonijama, balovima ili gozbama. White tie je također prihvatljiv i na black tie događanjima, no nepisano je pravilo da je neuljudno pojaviti se odjeven svečanije od domaćina.

Modni rječnik: Što znače black tie i white tie te kako ispoštovati dress code? (фото 4)

Muškarci na takvim druženjima nose bijelu štirkanu košulju s bijelom leptir-mašnom i bijeli pojas te crne hlače, crni frak i crne lakirane salonke. Frak se nosi isključivo otkopčan, a prsluk ispod njega zakopčan. Štirkana bijela košulja sa ili bez nabora je bolja što je čvršća, kao i ovratnik, a manžete su obavezne. Hlače trebaju biti široke, ali ne i vrećaste, a ušivena linija po strani također nije na odmet. Cilindar je neobavezan, što znači - obucite ga jer je ovo jedina prilika gdje ćete ga nositi, baš kao i bijele rukavice. Jedini svečaniji dress code jest white tie sa znamenjem - takav događaj, osim svega navedenog, od uzvanika traži i da prikažu svoje medalje i ordene.

Modni rječnik: Što znače black tie i white tie te kako ispoštovati dress code? (фото 5)

Ženska je odjevna etiketa kudikamo jednostavnija, no postoji par pravila. Duga toaleta je jedini dozvoljeni izbor, no njezina boja, silueta i materijal su stvar izbora, baš kao i naramenice. No, što je druženje formalnije postoji veća šansa da su gola ramena nedozvoljena, stoga pri ruci imajte stolu od umjetnog krzna koju elegantno možete prebaciti preko haljine. Kad je riječ o white tie događanjima, poželjno je da dame nose rukavice iznad lakta. Sav nakit, naravno, ide preko njih. Valja spomenuti i da su hlače i koktel haljine striktno zabranjene.

Modni rječnik: Što znače black tie i white tie te kako ispoštovati dress code? (фото 6)

Leave a comment

više