Search

Na hrvatskoj modnoj sceni pojavilo se novo ime: upoznajte SENG!

Na hrvatskoj modnoj sceni pojavilo se novo ime: upoznajte SENG!

Neodoljive torbice od pruća

Tekst: Dina Dončević


Image: Boris Štajduhar

Estetika Jane Birkin ovog je ljeta na cijeni - nose se kratki topovi od prirodnih materijala s čipkanim detaljima, hlače visokog struka, špagerice i pletene torbe. Iako su brojne svjetske trendseterice već prošle godine nabavile svoje cekere i košare, njihova popularnost potaknula je dizajnere da ove sezone predstave reinterpretirane verzije ovog trenda. Tako se nešto malo prije početka ovog ljeta rodio i SENG - novi hrvatski modni brend čije ste zanimljive torbice retro izgleda već zasigurno primijetili na društvenim mrežama. Čine ga dugogodišnje prijateljice i kolegice s faksa, modna dizajnerica Vlatka Bartolović te modna dizajnerica i stilistica Iva Gradišer s kojima smo popričali o njihovom brendu neodoljivih ljetnih torbi u koje su se već zaljubile naše slavne dame.

Pokušala sam "provaliti" naziv brenda, ali mi nikako ne ide - pa odakle naziv SENG?

SENG su početna slova mjesta iz kojih dolazimo - Senj i Nova Gradiška. Željele smo dovoljno zanimljiv, a istovremeno i apstraktan naziv brenda koji je inspiriran lokalnim motivima, materijalima, bojama.

Na hrvatskoj modnoj sceni pojavilo se novo ime: upoznajte SENG! (фото 1)

Ivu poznajem već neko vrijeme i znam da je htjela osnovati "nešto svoje". Kako to da ste se napokon odlučile pokrenuti vlastiti brend i to zajedno?

Baš smo se nedavno pokušavale sjetiti tog trenutka i zaključile smo kako se zapravo sve dogodilo poprilično spontano. Niti jedna od nas dvije nije, još od fakulteta, stvarala nešto na ovaj način. Za to uvijek ima puno razloga i spleta okolnosti, no prvenstveni je razlog što nas ni u jednom trenu nije zanimalo napraviti neku polovičnu, nedovršenu priču. Nismo se željele upuštati ni u što sve dok nismo bile sigurne da imamo zaokruženu cjelinu koju možemo do kraja izrealizirati i to isključivo na način koji smo nas dvije zamislile.

Na hrvatskoj modnoj sceni pojavilo se novo ime: upoznajte SENG! (фото 2)

U sklopu brenda SENG kreirate drvene torbice - kako je pala odluka baš na takve modele?

Inspiriralo nas je upravo ono što naglašavamo cijelo vrijeme, a to je da je zaista sve manje prenositelja znanja zbog čega neki stari zanati, kao što je ručno pletenje pruća, polagano padaju u zaborav.

Pa što vas je onda najviše inspiriralo kad ste odlučile što ćete točno raditi?

Želja nam je bila spojiti elemente iz bogate hrvatske etnografije s modernim detaljima i pretočiti ih u jedan bezvremenski proizvod, pletenu torbu.

Na hrvatskoj modnoj sceni pojavilo se novo ime: upoznajte SENG! (фото 3)

Jesu li sve vaše torbe ručni rad i od kojih materijala se izrađuju?

Torbe se pletu ručno, a za nas ih izrađuje jedan kooperant iz Bizovca koji je u tome jako iskusan i radi na tradicijski način. Isključivo smo radile s prirodnim materijalima. Pruće vrbe, koža, juta, žutica i špaga gradivni su materijal naših torbi, a sve se proizvodi u Hrvatskoj. Želja nam je bila ujediniti vlastitu estetiku, autohtonost i unikatnost svakog našeg proizvoda.

Na hrvatskoj modnoj sceni pojavilo se novo ime: upoznajte SENG! (фото 4)

Što nam je sve SENG pripremio za ovu sezonu?

Za sada imamo ukupno imamo šest modela različitih dimenzija i oblika, od košića, velikih okruglih torbi pa sve do torbica koje se nose oko struka. A cijene se kreću od 450 kn do 650 kn.

S obzirom na to da ste obje kreativke, postoji li kod vas neka podjela poslova, kako ste se "posložile"?

Sve smo radile dogovorno i puštale jedna drugu da se svaka kreativno "ispuše" na svoj način. Rezultat toga je da svaka ima svoj model na koji je ponosna. Što se tiče ostalog dijela posla imamo internu podjelu - Iva je kreativa, a Vlatka je logistika.

Na hrvatskoj modnoj sceni pojavilo se novo ime: upoznajte SENG! (фото 5)

Osim toga, živite i na različitim adresama. Kako funkcionirate kao duo s obzirom na tu činjenicu?

Za sada jako dobro, toleriramo se i uvažavamo, ovisno o situaciji jedna povlači više od druge. Jer ovo nije jedini posao s kojim se bavimo. Telefonski rješavamo puno stvari, a susreti u Zagreba su presudni za definiranje i finaliziranje izgleda torbi.

Ljeto se već zahuktalo, a vaše sam torbe primijetila na brojnim djevojkama, pogotovo na Marijani Batinić koja vas fura već nekih mjesec dana. Što još sve dalje možemo očekivati od SENG-a ove sezone, ali i u budućnosti?

Već spremamo jesenske modele, drugačijih oblika od ljetnih i uz drugačiju paletu boja. Posebno nas veseli izrada košare za bicikl koju također trenutno razvijamo.

Na hrvatskoj modnoj sceni pojavilo se novo ime: upoznajte SENG! (фото 6)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više