Search

Najbolje modne video kampanje u 2015. godini

Najbolje modne video kampanje u 2015. godini

Tko je pomaknuo granice?


Image: Promo

Dok su neke dizajnerske kuće išle uobičajenim provjerenim rutama spajajući ih sa svojim uhodanim kampanjama, mnogi od njih istaknuli su se na sebi svojstven način i uspješno iskoračili iz sfere mainstreama

U svijetu modnih filmova svi znamo da su ulozi veliki kada je u pitanju prezentacija brenda i slanje novih snažnih poruka. Dok su neke dizajnerske kuće išle uobičajenim provjerenim rutama spajajući ih sa svojim uhodanim kampanjama, mnogi od njih su se istaknuli na sebi svojstven način i uspješno iskoračili iz sfere mainstreama. Gonjeni današnjem digitalnim svijetom gdje se bogatstvo i uspjeh mjere u brojevima i lajkovima, YouTube kanal dobar sadržaj širi poput divlje vatre, a to poslovni svijet jako dobro zna. Pregledavajući izbor modnih filmova u ovoj godini primijetili smo da se video industrija počela buditi, brendovi su počeli koketirati s filmskim stilovima i duhovitim pričama. Modne kuće Gucci i Miu Miu okrenule su se sofisticiranim filmskim tehnikama no i dalje su ostale vjerne svojem formatu, Balmain x H&M i Tom Ford angažirali su poznate osobe i napravili spotove, a Balenciaga se inspirirala filmovima Wesa Andersona. Napredak je očigledan, ali tempo je još uvijek polagan. Izabrali smo nekoliko filmova koji su nas najviše oduševili u 2015. godini, a u sljedećoj očekujemo još više, jer standardi su visoki kada pričamo u luksuzu.

 

 1. The Postman Dreams / Autumn de Wilde za Pradu

"Poštarevi snovi" film je koji je obilježen svjetlom nadrealizma i ekscentričnim humorom u čijem fokusu je poštar koji se dosađuje na poslu i dok drijema mašta o popularnom klasičnom modelu Galleria. Prada je prvi put napravila film upravo o tom kultnom modelu, po kojem je nazvana i prva prodavaonica u Milanu. De Wilde je snimanju pristupio komično i poigrao se idejom opsesije kroz lik neispavanog poštara i njegove smiješne fantazije popraćene zvukovima uličnog benda Blasting Company te na taj način spojio klasiku i humor.

2. Terminal 3 / Philip-Lorca diCorcia za Dior

Sniman u predgrađu Kalifornije, američki fotograf Philip-Lorca diCorcia Film dodao je tamni sjaj na glamuroznu površinu Dior cruise 2015. kolekcije, inspirirane zlatnim dobom Hollywooda. Poznat po svojoj sposobnosti da banalne stvari pretvara u teatar, diCorcia je za Dior snimio priču o složenom ljubavnom trokutu između mladića i dvije suparnice koje se bore za njegovu naklonost i ljubav. Koraci koji podsjećaju na ritmičan zvuk bubnja stvaraju neizvjesnu priču koja vješto dočarava niz emocija: strast, ljubomoru, dvosmislenost, bijes i suknju. Moramo priznati, veliki podvig za ovako kratak film.3. Dolce & Gabbana

Stefano Gabbana i  Domenico Dolce vode neraskidivu ljubavnu aferu sa Sicilijom koja je jedna od rijetkih konstanti u modi uopće. Snimljen u ljeto, usmjeren na mediteranski otok na kojem se miješaju godine španjolskog i sicilijanskog nasljeđa, u fokus stavlja poznatog španjolskog toreadora koji je suočen sa svojim prvim bikom. Dok maše ružičastim plaštom oko njega se zahuktava atmosfera i počinje zabava za sve generacije. Luksuzna odjeća i modni dodaci pršte na sve strane, pa možemo reći da je istovremeno komercijalno, ali i neodoljivo.

 4. De Djess: Women's Tales #9 by Miu Miu

Odjevni komadi iz Miu Miu proljeće / ljeto 2015. kolekcije igraju ključne uloge u filmu, doslovno, kao haljina koja želi izabrati svoje vlasnike umjesto obrnuto. Intrigantan koncept, sastavljen od nekoliko kratkih priča u kojoj je glavna zvijezda haljina "328". Haljina namijenjena poznatoj glumici završava na njezinoj poniznoj konobarici, a paparazzi koji čekaju u predvorju odjednom ostaju bez baterije. Svi. Neočekivani rasplet šalje duboku poruku o kojoj možemo razmisliti na trenutak, ali ništa manje nismo ni očekivali od Pradine "sestrice".

5. Delpozo / Pablo Maestres

U ovom vizualnom ostvarenju u režiji Pabla Maestresa glavnu ulogu igra model nalik na lutku u savršenim Delpozo kreacijama koja progoni crvenu loptu koja skakuće po poznatom arhitektonskom zdanju La Muralla Roja. Prepun labirinata kojima djevojka luta, a koja izgleda baš poput moderne Alise u zemlji čudesa... Neobjašnjiva privlačnost tajanstvenog rimskog poprsja ovom brendu ubrizgala je novu mladenačku i romantičnu estetiku baš kao i Josep Font, koji je 2012. postao kreativni direktor ove modne kuće.

6. Gucci: The Director's Cut / Glen Luchford

U modnoj kući Gucci ove su se godine dogodile tako velike promjene da o tome ne možemo šutjeti. Oživjela je potpuno novom energijom, što se može vidjeti i u kratkom filmu snimljenom u raskošnom talijanskom dvorcu. Nepoznata gošća došla je na zabavu i promatra ljude oko sebe, a onda počinje plesati zajedno s njima. Maglovito, bezbrižno, mladenačko i pomalo nezainteresirano karakteristike su koje jako dobro opisuju misli novog kreativnog direktora Alessandra Michelea koji Gucci djevojku vidi upravo tako. Približavanje nekoj novoj publici uspješno je odrađeno na svim razinama. 

7. "Here Now" / Gregg Araki za Kenzo

Modna kuća Kenzo i ranije je surađivala s poznatima iz filmske industrije kao što su David Lynch i Spike Jones, a ove godine izabrala je direktora Gregga Arakija koji je snimio "tinejdžersku apokalipsu" u tri čina. Tema videa nevolje su srednjoškolaca koje muče romantika i ljubavni odnosi, promatrani kroz prizmu bizarnih trenutaka. Dva mlada para, jedna opatica i jedan hamburger glavni su protagonisti ovog kratkog videa koji je pomalo mračan i neuredan, ali je glumačka ekipa vraški dobro odjevena. 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više