Search

Najutjecajniji rapperi u svijetu mode

Najutjecajniji rapperi u svijetu mode

Može li danas moda bez rap glazbe?

Tekst: Dina Dončević


Image: Getty Images

Rap i hip-hop glazba još od 70-ih godina utječu na modu, no ta dva svijeta nikad se nisu toliko sljubila kao u posljednje tri godine...

Rap glazbenici nisu više samo influenceri, već su usko vezani uz modni svijet - sjede u prvim redovima na Tjednima mode, zvijezde su kampanja dizajnerskih brendova, a veliki dio njih i sam dizajnira odjeću i obuću, što kroz suradnju s uhodanim modnim markama, što samostalno.

Kada i kako se zapravo dogodila ta promjena?

Rapper Ja Rule 2001. godine u svojem spotu "Always on Time" pojavio se odjeven u Burberry komade što je vjerovali ili ne izazvalo nezadovoljstvo britanskog brenda pogotovo ako u obzir uzmemo činjenicu da se danas rapperima šalju štenderi odjeće na raskošne setove glazbenih videa. Može se reći da je za drukčiji pogled na rappere zaslužan glazbenik i producent Pharrell Williams. On je otvorio vrata nekim od najutjecajnijih rapperima u svijetu mode danas - Kanyeu Westu i A$AP Rockyu.

Kanye West na predstavljanju kolekcije Yeezy season 2

High-end dizajneri u prošlosti se nikada nisu obraćali ljudima koje su trojica ranije navedenih umjetnika predstavljali. Potječu iz radničkih obitelji, novca nije bilo, a onog kojeg je bilo nije se trošilo na skupe stvari. Možda najekstremniji primjer je Rakim Meyers, poznatiji pod nadimkom A$AP Rocky, koji je neko vrijeme živio kao beskućnik, a prehranjivao se novcem koji je zaradio kao diler. Definitivno nisu pripadali u ciljnu skupinu brendova poput Guccija, Versacea ili Louis Vuittona. Oni su bili "obični ljudi", a dizajnerska moda bila je nepristupačna. Danas je "mali čovjek" bliži s modnom industrijom nego ikad - baš zato što na plakatima modnih kuća Dior i Calvin Klein stoji fotografija Rakima Meyersa. Čak i modni brendovi koje kroz svoje pjesme, intervjue ili pažljivo složene Instagram profile ne "guraju" rapperi, vizualno i dizajnom naslanjaju se na rap kulturu. Neki, poput Alexandera Wanga koji obožava rap glazbu, napokon su dobili priliku da angažiraju svoje idole i da pritom prodaja ne pati,, a drugi su shvatili da je to itekako isplativo. Postalo je jasno da je to recept koji danas funkcionira i odličan marketinški alat da se modna marka što više približi publici i obrati  ljudima koji danas troše lovu. Rapperi su zaslužni i za pojavu streetwear mode te činjenicu da Balenciagu - koju je nekad nosila filmska diva Audrey Hepburn - danas furaju cool klinci iz susjedstva.

A$AP Rocky i njegova družina u kampanji brenda Calvin Klein

Također, današnji rapperi više ne izgledaju kao prije: Polo Ralph Lauren hoodieje do koljena i timberlandice, zamijenili su stajlinzi koji samo koketiraju s nekadašnjim lookom. Izmijenjeni imidž postao je privlačan i onima koji nisu iz glazbenog svijeta. Najutjecajniji rap glazbenici današnjice puno pažnje posvećuju svom izgledu i stilu, pjevaju o modi, pa čak i žive za nju. Najbolji primjer za to je Kanye West koji sebe ne smatra samo glazbenikom već umjetnikom, a svoju viziju i estetiku želi prenijeti cijelom svijetu - ne samo odjećom koju nosi, već i onom koju kreira. Na sličan način sebe predstavlja i A$AP Rocky, jedan od najstajliš glazbenika na sceni danas. 

Kako danas izgleda veza rapa i mode?

Iako je Pharrell Williams bio pionir, i jedini od stare garde koji se probio kao relevantna osoba u svijetu mode, i dan danas je tražen. Williams je "probio led" kad je 2005. godine kreirao sunčane naočale za Louis Vuitton da bi tri godine kasnije dizajnirao i kolekciju nakita. Nagradu za modnu ikonu dobio je od CFDA-e 2015. godine, a osim što 15 godina uspješno vodi vlastiti brend Billionaire Boys Club, djelomični je vlasnik brenda G-Star koji traperice radi od plastike izvučene iz oceana. Surađivao je s adidasom, Nikeom, BAPE-om, Timberlandom, Monclerom, Comme des Garçons, a već godinama usko surađuje s francuskom modnom kućom Chanel.

Pharrell Williams

Kao vrhunac veze rapa i mode, može se istaknuti 2015. godina kad je Kanye West predstavio svoju prvu kolekciju YEEZY. Prikazao se u potpuno novom svijetlu, pokazao je kako opasno promišlja što će, kako i kada nositi te da bi htio da svi imaju takav odnos prema modi. Svojoj supruzi Kim Kardashian West šalje mailove kako je vrijeme da pobaca sve ogromne sunčane naočale jer se sad nose one s malim okvirima. Njegov je utjecaj neosporan, završio je čak i na stranicama Voguea, njegove kolekcije i dalje se s nestrpljenjem očekuju, a ove sezone svi žele "ružne tenisice" Wave Runner.

Kanye West

Osoba koja razmišlja jednako kao Kanye, a usput je cool i privlačan mlađim generacijama, ima sve ono što klinci iz geta koji kuže modu žele imati te prijateljuje s jednim od najutjecajnijih dizajnera današnjice Rafom Simonsom je upravo A$AP Rocky, koji bi ga u dogledno vrijeme mogao zamijeniti na vrhu. U posljednje vrijeme pojavio se u kampanji #mycalvins Calvina Kleina, kreirao retro kolekciju s Guessom (temeljenu na starom rap imidžu) te je ambasador Dior Hommea.

A$AP Rocky

U redove influencera 2016. godine upisao se i Travis Scott - bio je u kampanji Alexandera Wanga i Saint Laurenta, surađivao je s Bapeom i NikeLabom... Plodonosna je bila i 2017. godina, zamijetio ga je Helmut Lang što je rezultiralo zajedničkom kolekcijom. I dalje se nalazi na uzlaznoj putanji, njegov modni stil mogao bi se opisati kao spoj prethodna tri rap velikana, obožava luksuzne i nosive komade pa se od njega mogu očekivati velike stvari.

Travis Scott

Drugačiju publiku, pak, privlači Tyler the Creator. One ne štuje Gucci i Rafa već svoju modnu marku Golf temelji na pristupačnim komadima koji ne odišu luksuzom. Kreira pamučne hoodieje te tenisice u suradnji s Converseom, za koje se ne mora izdvojiti velika količina novaca. U posebnu kategoriju pripada i glazbeni genij Kendrick Lamar, koji je zasad ostvario suradnje sa sportskim brendovima Reebok i Nike. Već se mjesecima bruji o Cortezicama koje je redizajnirao te se stvaraju kilometarski redovi ispred pop-up dućana u kojima se prodaje roba s njegove turneje. Iako je fokusiran na glazbu te se svojim opuštenim stilom pretjerano ne ističe, ovo je za njega tek početak. Naime, zahvalio se Kanyeu Westu što je utabao novi put za glazbenike, pa se može očekivati da će uskoro (aktivnije) njime krenuti. 

Utjecaj rapa na modu danas nije zanemariv, a u prilog tomu govori i činjenica da se i talijanski brend Versace, početkom godine uključio u igru - predstavljen je model tenisica u suradnji s 2Chainzom. U 2018. godini možemo očekivati još novih suradnji, jer rapperi će i dalje biti najutjecajniji glazbenici na svijetu, a modni brendovi će ih dočekati raširenih ruku.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više