Search

Nema više House of Z: Dizajner Zac Posen zatvara svoj brend

Nema više House of Z: Dizajner Zac Posen zatvara svoj brend

Nakon gotovo dva desetljeća

Tekst: T.L.


Image: Getty Images

"Iznimno sam tužan što je putovanje koje je trajalo gotovo dva desetljeća došlo svome kraju", izjavio je Zac Posen nakon što je vijest o zatvaranju njegovog brenda House of Z okupirala medijske stupce i šokirala modni svijet.

Svojim je elegantnim i izuzetno glamuroznim toaletama godinama krasio crvene tepihe najprestižnijih dodjela filmskih nagrada, balova i drugih zvjezdanih događanja, kreirao je 14 kolekcija godišnje, kako za svoju originalnu liniju pa tako i za jeftiniju inačicu ZAC Zac Posen, a radio je i kao kreativni direktor brenda Brooks Brothers. No, nakon što je njegov brend pošao krizna vremena i pokušaje restrukturiranja u nastojanju da se tvrtka osovi na noge, zbog financijskih gubitaka uprava House of Z odlučila je povući konačni potez i zatvoriti svoja vrata. "Osobno sam, već duže vrijeme, tražio pravog partnera, ali vrijeme je isteklo. Atmosfera u modnoj industriji je danas izazovna i vrlo je teško opstati", izjavio je Posen u ekskluzivnom intervju za Vogue.

Nema više House of Z: Dizajner Zac Posen zatvara svoj brend (фото 1)

Svih 60 radnika kao i dizajnera koji su radili u ateljeu, jednom od rijetkih preostalih u New Yorku, toga jutra početkom studenog nisu došli na posao. "Bilo je to dvadeset godina ljubavi i zbog ove sam odluke iznimno tužan, no sretan sam što sam imao priliku kreativno se izraziti", dodao je.

Nema više House of Z: Dizajner Zac Posen zatvara svoj brend (фото 2)

Zac Posen bio je i ostao wunderkind. Kada je izašao s prestižnog Central Saint Martinsa, njegova estetika bazirana na ljubavi prema zlatnoj eri Hollywooda već je bila formirana, a još je u studentskim danima privlačio pažnju svojim spektakularnim kreacijama. Supermodel Naomi Campbell naručila je tada jedan od njegovih modela, a jedna od njegovih haljina, sačinjena u potpunosti od kožnatih trakica postala je dijelom postave londonskog muzeja Victoria and Albert. Godine 2001. vratio se u New York gdje je, sa samo 20 godina, predstavio svoju prvu kolekciju i izazvao oduševljenje publike, a na valovima instantne slave pokrenuo je i vlastiti brend. Njegove kolekcije vrlo su brzo postale "vruća roba" u gradu, a revije na tjednu mode pratile su se širom otvorenih očiju. Još 2003. Vogue ga je opisao kao "mlađahnog dizajnera godine koji je prije 5 minuta izašao s fakulteta". Kada je Sean Combs preuzeo 50 posto udjela u brendu, Posen se mogao u potpunosti posvetiti kreiranju.

Njegova karizma, ali i beskrajni talent kao i osjećaj za stil osigurali su mu status jednog od najomiljenijih dizajnera na crvenim tepisima. U svoje elegantne večernje kreacije odijevao je najveće svjetske zvijezde poput Gwyneth Paltrow, Ume Thurman, Kate Winslet, Naomi Campbell, Rihanne, Katie Holmes i mnogih drugih. Ekonomska kriza 2008. godine nije ga zaobišla no iz nje se vješto izvukao pokrenuvši cjenovno prihvatljiviju fast fashion liniju u suradnji s Targetom te Z Spoke, kolekciju za njujorški Saks. Premda je njegov brend bio obiteljski biznis, Zacova majka i sestra iz njega su istupile 2010. godine što je Posena pomalo usporilo. Osim kreiranja kolekcija, šest je godina bio dijelom popularnog Project Runwaya, a 2017. je izdao i kuharicu "Cooking With Zac" koja se pokazala iznimno uspješnom. No, njegovo je srce svo to vrijeme i dalje pripadalo ateljeu.

Nema više House of Z: Dizajner Zac Posen zatvara svoj brend (фото 3)

Ove je godine za Met Galu eksperimentirao s tehnikom 3D printanja surađujući sa zvijezdama poput Jourdan Dunn, Nine Dobrev, Deepika Padukone i Julie Garner no kraj se, nažalost, već nazirao, a osoviti brend na noge pokazalo se nemogućom misijom.

"Sada je vrijeme za razmišljanje i regrupiranje", rekao je Posen nakon što su ga upitali koji su njegovi sljedeći koraci: "Sada je vrijeme da pogledam svijet u kojem živimo i da dokučim koji je moj idući korak, gdje mogu podijeliti svoju ljubav i svoju kreativnost. I sagraditi neku novu zajednicu". Možda je za Zaca Posena ovaj kraj tek neki novi početak.

Leave a comment

više