Search

Nizozemka otvorila concept store By Lyna u Splitu u kojem se prodaju fantastični skandi brendovi

Nizozemka otvorila concept store By Lyna u Splitu u kojem se prodaju fantastični skandi brendovi

Intervju s vlasnicom

Tekst: D.D.


Image: By Lyna

Romina Prkić rođena je i odrasla u Rotterdamu, a u Split - otkuda joj je otac - zaljubljena je od malih nogu. Njezina je ljubav rezultirala trajnim preseljenjem u dalmatinski grad te nedavnim otvorenjem concept storea...

U dućanu smještenom u staroj gradskoj jezgri, na adresi Hrvojeva 10, mogu se kupiti odjeća i modni dodaci skandinavskih brendova koje je Nizozemka sa splitskom adresom birala po svojem guštu. I čini se kako nije pogriješila! Trendi stanovnice Splita objeručke su prigrlile skandi estetiku s kojom se dosad u velikoj mjeri nisu mogle susretati u svom gradu. O modi i izazovima prilikom otvaranja vlastitog dućana razgovarali smo s vlasnicom...

Porijeklom ste iz Nizozemske, a živite i radite u Splitu. Kako je došlo do toga?

Otac mi je Splićanin, tako da smo često putovali i boravili u Splitu. Zaljubila sam se u Split, a i u Splitu, tako da sam već više od šest godina ovdje i sad sam više Splićanka nego Nizozemka.

Kako to da ste se odlučili otvoriti vlastiti concept store? S kojim ste se izazovima susreli pri otvaranju vlastitog dućana?

Oduvijek sam htjela vidjeti jedno ovakvo mjesto u Splitu, a s obzirom na to da mi se otvorila financijska mogućnost odlučila sam se baš na takvu investiciju. Najveći izazov je bilo uređenje prostora s obzirom na to da je većinu stvari bilo teško nabaviti i izraditi.

Nizozemka otvorila concept store By Lyna u Splitu u kojem se prodaju fantastični skandi brendovi (фото 1)

Tko je zaslužan za uređenje interijera dućana? 

Uređenje interijera je u potpunosti moja zamisao, sve sam sama dizajnirala, a svakako je puno značio i sam odabir prostora. Tražila sam prostor sa starim kamenim zidovima jer to mi se jako sviđa. U ovom prostoru taj kamen nigdje nije bio vidljiv tako da je bilo poprilično puno posla oko svega. Većinu stvari koje sam željela nisam mogla nigdje kupiti u Hrvatskoj pa je dosta toga ručno izrađeno. No, na kraju je sve ispalo baš onako kako sam htjela.

Koliko je bilo teško dobiti neke od brendova u Hrvatsku? Postoji li neki brendovi koje bi voljeli uvrstiti u ponudu vašeg dućana?

S obzirom na to da imam određene veze i poznanstva u Nizozemskoj i Danskoj koja su mi otvorila vrata određenim brendovima koje sam željela, mogu reći da nije bilo teško. Tim brendovima je vrlo važan imidž u koji se moj concept store super uklopio, tako da su me rado prihvatili. Tek smo otvorili, ali uskoro ćemo svakako dogovarati još brendova. Prva godina poslovanja će nam dati bolji uvid u to što je Splitu potrebno, a već imam u planu neke super nove brendove.

Koji su brendovi u ponudi i što se sve može kupiti u "By Lyna"?

Za sada su u ponudi Hofmann Copenhagen, Gestuz, MbyM, Femmes Du Sud, Underwearables, Underprotection i Basic Apparel.  U ponudi imamo za svakoga ponešto, od casual do svečanijih kombinacija. Sve je unikatnog dizajna i u ograničenim količinama. Imamo i donje rublje, cipele, torbe te uskoro dolaze kupaći kostimi unikatnog dizajna. U ponudi je i nakit popularnih amsterdamskih brendova Anna + Ninna i Club Manhattan.

Nizozemka otvorila concept store By Lyna u Splitu u kojem se prodaju fantastični skandi brendovi (фото 2)

Zašto baš skandinavski dizajn, otkuda ta ljubav?

Oduvijek sam zaljubljena u skandinavski dizajn stanova i odjeće. Mislim da su u tome jedni od najboljih u svijetu. U Nizozemskoj je puno toga njihovog u ponudi, dok je u Hrvatskoj jako malo. Ovdje je poznata i jako popularna samo Ikea, ali od skandi odjeće nema skoro ničega. Tako sam se i odlučila na otvaranje concept storea s pretežito skandinavskim brendovima. Volim i cijenim i druge brendove, al mislim da u Splitu ima već previše toga, pa sam odlučila dovesti brendove koje ja jako volim i cijenim, a kojih već nema u ponudi.

Koji su vam omiljeni skandi dizajneri?

Trenutno mi je najdraža Heidi Hofmann, koja je radila za Chloé  i By Malene Birger, a sada je pokrenula vlastiti brand Hofmann Copenhagen, kojeg imamo u ponudi. Odjeća im je visoke kvalitete i vrhunskih materijala, dizajn jednostavan i elegantan, ali uvijek unikatan i maštovit. Mislim da je to formula za dizajn koji će uvijek biti u modi. 

Je li concept store nešto o čemu se oduvijek maštali ili se ideja dogodila "po putu"?

Oduvijek sam voljela odjeću i modu. Počela sam maštati o vlastitom concept storeu nakon što sam se trajno doselila u Split. Ovdje mi je nedostajalo takvih dućana koji bi ponudili nešto drukčije, originalno i kvalitetno, na jednom mjestu.

Nizozemka otvorila concept store By Lyna u Splitu u kojem se prodaju fantastični skandi brendovi (фото 3)

Splićanke su poznate po odličnom stilu. Vole li odjeću skandinavske brendove ili još nisu u potpunosti upoznate s njihovom ponudom? 

Reakcije su fantastične! Svi koji su nas posjetili do sada oduševljeni su izborom, dizajnom i kvalitetom. Mnogi se prvi put susreću s brendovima koje nudimo, ali ima ih i koji su vrlo dobro upoznati i oduševljeni da imaju takav izbor odjeće u vlastitom gradu. 

Planirate li možda u budućnosti otvoriti i online store?

S obzirom na to da me dosta ljudi kontaktira iz drugih gradova i dosta nalazi preko Instagrama, moguće je da će u budućnosti to biti logičan slijed, ali za sada se želim koncentrirati samo na prodaju u dućanu. Ipak, mislim da je puno ljepše i lakše kad možete isprobati odjeću.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više