Search

Od izbjeglice do supermodela: priča o Adut Akech koja je pomela konkurenciju

Od izbjeglice do supermodela: priča o Adut Akech koja je pomela konkurenciju

Model godine

Tekst: D.D.


Image: Getty Images,
Imaxtree,
Instagram

"Uvijek ću biti izbjeglica, to je ono što sam ja. Nijedna količina novca niti status niti slava niti bilo što drugo neće to promijeniti... Uvijek ću biti izbjeglica i ponosna sam na to što jesam" izgovorila je Adut Akech u sklopu platforme BOF Voices, manekenka koja je ove godine apsolutno pomela svu konkurenciju i koja na današnji dan slavi svoj 19. rođendan. Kao djevojčica slavila ih je u izbjegličkom kampu u Keniji gdje je živjela godinama nakon što je njezina obitelj napustila Južni Sudan zbog rata, a današnji dan provest će okružena svojom obitelji u australskom gradu Adelaideu, gdje su konačno pronašli dom. Doduše, ove godine Akech nije baš puno boravila u njemu. Zbog poslovnih obaveza većinu je svojih vremena provela na pistama i snimanjima diljem svijeta, kao i u avionu, a zbog svega toga proglašena je modelom godine prema struci koja sudjeluje u izboru portala Models.com. Iza sebe je ostavila Adwou Aboah, kao i sestre Hadid koje su proglašene manekenkama godine prema izboru čitatelja - prednost pred Bellom, koja se nalazi na drugom mjestu, ostvarila je godinu starija Gigi.

Od izbjeglice do supermodela: priča o Adut Akech koja je pomela konkurenciju (фото 1)

Od prvog trenutka kad je stupila na pistu - s 12 godina nosila je reviju butika svoje ujne, znala je da je to ono što želi raditi, a uzore je pronašla u supermodelima Naomi Campbell i Alek Wek, ženama koje su omogućile brojnih afričkim djevojčicama da sanjaju o ostvarivanju karijera kakve su one imale. No, tim djevojčicama danas je uzor i Akech čija je karijera "eksplodirala" nakon što je ekskluzivno bookirana za reviju Saint Laurenta za proljeće/ljeto 2017. Nije pretjerivanje kada kažemo da je nosila sve važnije revije u sezoni jesen/zima 2018. od Valentina, Versacea, Givenchy, Prade i Burberryja, a zatvorila je i Chanelovu haute couture reviju za jesen 2018. - po drugi puta u povijesti te kuće za Chanelovu mladenku odabrana je tamnoputa manekenka.

Od izbjeglice do supermodela: priča o Adut Akech koja je pomela konkurenciju (фото 2)

Ovog mjeseca krasi naslovnicu britanskog Voguea, kao i australskog, dok ju je američki Vogue angažirao za modni editorijal, a na najvažniju je modnu zabavu - Met Galu, išla pod ruku s Valentinovim dizajnerom Pierpaolo Picciolijem, koji je samo jedan od kreativaca iz modne industrije poput Stevena Meisela, Edwarda Enninfula ili pak, Carine Roitfeld koji su fascinirani s manekenkom sudanskog porijekla. Iako svaka naslovnica, ali i riječi hvale velikana, predstavljaju veliku čast, a sigurno i čine ovu manekenku ponosnom, ona se previše ne zamara time, već svojim trudom i radom želi učiniti svoju majku ponosnom, baš kao što je srednju školu završila upravo zbog nje koja u životu nije imala tu priliku. Vjeruje u važnost edukacije, zato je i izjavila da bi voljela izgraditi školu u svojoj rodnoj zemlji, a prilikom svakog svojeg javnog istupa trudi se što više podizati svijest o problemima izbjeglica. Bez obzira na porijeklo i prilike svojih se snova držala, a sada želi pomoći i drugim djevojkama koje trenutno sanjaju o karijeri kakvu je u samo godinu dana Akech ostvarila.

Od izbjeglice do supermodela: priča o Adut Akech koja je pomela konkurenciju (фото 3)

Ne samo da je živući primjer toga da radom i trudom možeš ostvariti sve što zamisliš, ona predstavlja izbjeglice (počela je surađivati i s agencijom za izbjeglice Ujedinjenih Naroda), predstavlja žene tamnije puti u svijetu visoke mode te je indikator pozitivnih promjena u svijetu mode. U skladu s time je i izjava da bi voljela osnovati i vlastitu modnu agenciju u Južnom Sudanu. "Ne želim zvučati kao da sam puna sebe, ali je lijepo čuti da imam pozitivan utjecaj na djevojke. Postoji toliko predivnih tamnoputih djevojaka koje imaju potencijal, ali nemaju sredstva niti veze" izjavila je za britanski Vogue. Ne samo da daje savjete o karijeri putem Instagram Directa na koji joj se javljaju njezine obožavateljice, već je njezina agencija Elite, na krilima njezinog uspjeha, potpisala ugovore s još četiri tamnopute djevojke. Među njezinim željama sigurno se nalaze i još neke revije, naslovnice i snimanja (za koje će sigurno dobiti priliku) koje nije ostvarila u ovoj godini, ali među željama se krije i osnivanje fundacije za pomoć beskućnicima. Ambiciozna Akech prava je inspiracija za sve nas i nadamo se da predstavlja neku novu generaciju modela koji će svoj utjecaj koristiti za ostvarivanje ciljeva do kojih im je stalo, među koje se svakako ubraja i bogata karijera koja je pred ovom 19-godišnjakinjom.

Od izbjeglice do supermodela: priča o Adut Akech koja je pomela konkurenciju (фото 4)

Leave a comment

više