Search

Okrutnost prema manekenkama otkrivena na Instagramu

Okrutnost prema manekenkama otkrivena na Instagramu

Nehumani uvjeti na castingu za kuću Balenciaga

Tekst: Ana Pavić


Image: John Pavlish/Imaxtree

Neposredno prije revije na pariškom Tjednu mode, kuća Balenciaga se našla u središtu skandala koji se odvio na castingu

Modna industrija nije najhumanija branša na svijetu. Već godinama mediji stidljivo objavljuju ispovjedi hrabrijih modela, koje su znale progovoriti o načinu na koji ih se tretira kada se svjetla reflektora ugase. Djevojke ne pričaju puno iz jednostavnog razloga - ako pričaš gubiš posao, a jedna tinejdžerica iz Sibira, koja je pobjegla pred glađu i bijedom sigurno neće upropastiti svoju šansu za spas obitelji i sebe.

Na konferenciji koju je ugledna publikacija BOF organizirala prije nekoliko mjeseci, među govornicima se našao James Scully, jedan od najpoznatijih casting agenata. Scully je otvoreno progovorio o načinu na koji se tretira modele te je izjavio da je modna industrija izuzetno sadistički nastrojena. Pozvao je sve dizajnere, fotografe, stiliste i agente da pripaze na ponašanje prema djevojkama i da ih prestanu "svajpati" kao potencijalne dejtove na Tinderu.

Scully je jučer svijetu otkrio posljednji skandal, a u koji je umiješana Balenciaga U Instagram postu koji je objavljen jučer na njegovom profilu stoji: "Jako sam uzrujan angažmanom agencije Madia&Ramy koji su poznati po zlostavljanju modela. Na Balenciaginom castingu djevojkama je rečeno da čekaju u hodniku 3 sata. U svom standardnom stilu agenti su zatvorili vrata, otišli na ručak, ugasili svjetla i ostavili 150 djevojaka u mračnom stubištu puna tri sata. Većina djevojaka je javila agencijama da ih skinu s opcija za ostale kuće koje vodi ova agencija." piše u postu. U raspravu se uključio Antoin Arnault, sin Bernarda Arnaulta vlasnika korporacije LVMH koji je napisao: "Ako čujete da se slična stvar dogodila s nekim od naših brendova, molimo da nas o tome odmah obavijestite".

Kristina Šalinović

Čelnici kuće Balenciaga navodno su poslali pisma isprike svim modelima te prekinuli suradnju s agencijom. Da su ovakve situacije česta pojava u modnoj industriji potvrdila nam je i Kristina Šalinović: "Ja sam znala sjediti saaaaatima i do ponoći da bi me vidjeli. A ne smiješ otići nešto pojesti i vratiti se, jer ćeš izgubiti mjesto, mogu te prekrižiti. Znala sam imati castinge na 30. ili 40. katu, gdje bi nas pustili satima da čekamo na svoj red jer oni jedu, pa moraju zapaliti cigaretu. U moje vrijeme to je bila normalna stvar" kazala je za Büro 24/7.

 

Abbey Lee

O lošem tretiranju nedavno je progovorila i Abbey Lee Kershaw, uspješna manekenka koja je ostvarila zapaženu ulogu u filmu "Neon Demon". Za jedan časopis je izjavila kako žali što nije uzvratila na maltretiranje Albera Elbaza koji ju je verbalno napao u backstageu: "Da mogu vratiti vrijeme rekla bih mu da odjebe. Ljudi ne shvaćaju koliko je ovaj posao naporan. Dok počne Tjedan mode u Parizu toliko si jadna, iscrpljena, koža ti je oštećena, boli te skalp od navlačenja kose na svim prijašnjim revijama. Jednostavno si slomljena." izjavila je.

Optužbi za loš tretman nije bio lišen ni Kanye West koji je na prošlosezonskoj YEEZY reviji modelima navodno uskratio vodu, dok su satima stajale na suncu u jednom njujorškom parku gdje je održana revija.

Po priči mnogih modela ovaj posao ima divne strane. Putovanja, upoznavanje novih ljudi, dinamičnost, mogućnost dobre zarade... Tamna strana modelinga je puno kompleksnija pogotovo za djevojke koje su u formativnim godinama i još nemaju izgrađeno samopouzdanje. U svijetu gdje vladaju egomanijaci modelima treba netko poput Jamesa Scullyja koji se ne boji prozvati najveće među njima i skrenuti pažnju na probleme s kojima se djevojke i dečki suočavaju. Ako se otvara javna diskusija o problemu na pola smo puta do rješenja istog.

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više