Search

Ona stoji iza najpopularnijih kreacija godine, evo o kome se radi

Tekst: BURO.


Ime Nensi Dojaka polako postaje poznato svima. Prvo smo se kolektivno zaljubili u njene slojevite komade od laganih prozirnih materijala, zatim u blejzere i asimetriju kojom je opsjednuta (a mogli bismo reći i da je jedan od pionira trenda pripijenih silueta s prorezima). Ako ste ikada voljeli - a sigurni smo da jeste - Helmuta Langa iz devedesetih, onda je ovo brend za vas.

Ona stoji iza najpopularnijih kreacija godine, evo o kome se radi (фото 1)
Ona stoji iza najpopularnijih kreacija godine, evo o kome se radi (фото 2)
Ona stoji iza najpopularnijih kreacija godine, evo o kome se radi (фото 3)

I za vas i za djevojke poput sestara Hadid. Moglo bi se čak i reći da je Dojaka katapultirana u modnu stratosferu nakon što je jedan njen model odjenula upravo Bella Hadid na dodjelu VMA nagrada prošle godine.

Nakon što je Bella Hadid objavila Nensi Dojaka outfit na svom Instagramu, komadi su se gotovo odmah rasprodali. Nakon Instagram slave, polako je stiglo i priznanje industrije. Naime, ova mlada Albanka, koja je diplomirala na prestižnoj Central Saint Martins školi u Londonu, najnovija je dobitnica najveće nagrade koju mladi dizajner može poželjeti: one LVMH-a koja će joj pružiti do sada najozbiljniju poslovnu priliku za rast.

Ona stoji iza najpopularnijih kreacija godine, evo o kome se radi (фото 4)
Ona stoji iza najpopularnijih kreacija godine, evo o kome se radi (фото 5)
Ona stoji iza najpopularnijih kreacija godine, evo o kome se radi (фото 6)

Nensi Dojaka osnovala je svoj istoimeni brend 2017. godine dok je još uvijek bila studentica na fakultetu London College of Fashion. Za vrijeme studija, stažirala je kod dizajnera kao što su Peter Pilotto i Fyodor Golan, a zatim je upisala master na Central Saint Martins na čijem kraju je izradila i kolekciju koja se sastojala od prozirnih slojevitih haljina na bretele sa sada već prepoznatljivim dekonstruiranim detaljima. E-commerce platforma Ssense je cijelu kolekciju gotovo odmah otkupila, stavila u prodaju i… Zvijezda je rođena.

Ona stoji iza najpopularnijih kreacija godine, evo o kome se radi (фото 7)
Ona stoji iza najpopularnijih kreacija godine, evo o kome se radi (фото 8)
Ona stoji iza najpopularnijih kreacija godine, evo o kome se radi (фото 9)
Ona stoji iza najpopularnijih kreacija godine, evo o kome se radi (фото 10)

Kao svoje uzore Dojaka navodi Helmuta Langa, Ann Demeulemeester i Alessandra Dell’Acqua, a kao svoj cilj zacrtala je da “naslika novu sliku o ženama, da prikaže njihove obje strane: ranjivost, ali i snagu koja ih karakterizira.” Reći ćemo samo to da joj odlično ide, njeni monokromatski bezvremenski, ali potpuno posebni i prepoznatljivi komadi već se neko vrijeme nalaze na samom vrhu naše liste želja.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više