Search

Ona zna zašto ludi provod i Galliano idu zajedno: Sussane Bartsch

Ona zna zašto ludi provod i Galliano idu zajedno: Sussane Bartsch

Bez nje ne može proći nijedna luda zabava


Image: FIT Museum

Izložba "Fashion Underground: The World of Susanne Bartsch" u muzeju Fashion Institute of Technology pruža uvid u svijet ekscentrične umjetnice, zabavljačice i kolekcionarke Galliana i Muglera

Jeste li kad partijali utorkom navečer? Da, i mi smo na godišnjem odmoru. A sad zamislite početak radnog tjedna, srce Amerike, svjetla, ultra visoke pete koje nose neobično dlakave noge. Pogodak! Doista se radi o drag queen showu, ali ne onakvom kojem su odrednica jeftine lamé haljinice i cirkoni našiveni na poliestersku kinesku tkaninu, nego prava pravcata visoka moda u kojoj se nalaze imena poput Johna Galliana, Rachel Auburn, Jeana Paula Gaultiera, McQueena, Muglera i Ricka Owensa. Ovo je zabava na kojoj glazbom dirigira Madonnin omiljeni DJ, a organizatorica zabave kojoj žele prisustvovati svi Njujorčani je 54-godišnja gospođa.

j

No Susanne Bartsch bi se zasigurno naljutila kad biste je nazvali gospođom jer ona, vitalna crnka koja je u zabavljačkom biznisu više od tri desetljeća, sve je samo ne tipična pedesetogodišnjakinja. Zamislite ženu koja se početkom devedesetih udala u svom noćnom klubu, koja je pred 43 djeveruše kao svjedocima, rekla sudbonosno "da" čovjeku koji ju je zaprosio tog jutra. Susannin outfit? Costume made triko u boji kože i veo u obliku jajeta, s potpisom Thierryja Muglera, njezina dragog prijatelja. Govorimo o jajetu iz 1995., kada je Lady Gaga bila mala čudna osnovnoškolka koja je samo mogla sanjati da će ju jednog dana vojska plesača donijeti u oklopu stiliziranog jajeta na jednu dodjelu glazbenih nagrada.

j

A sada su gotovo svi Sussanini outfiti skupljeni na jednom mjestu, uz pomoć beauty giganta MAC-a i Couture vijeća Muzeja FIT, i dovedeni u taj muzej. Izložba "Fashion Underground: The world of Susanne Bartsch" započinje manjom sekcijom kombinacija koje se vežu uz umjetničine ranije njujorške dane i njezin butik u Sohou. Druga, najveća galerija posvećena je (naravno) najluđim partyjima, i kostimima koje je nosila u klubovima Copacabana, Savana i klubu hotela Standard u kojem i danas organizira provode, Le Bainu. Uz taj dio posvećen provodima, odvojen je i manji, rezerviran za kostime koje je odijevala kao organizatorica zabava posvećenih svojim pokojnim prijateljima, takozvani AIDS balovi na kojima je prikupljala i do pola milijuna dolara donacija. I kao zadnja sekcija uređen je prostor za projekcije i video sadržaje u čast Susannina tridesetogodišnjeg modnog i kulturnog utjecaja.

j

Susannin prvi posjet New Yorku dogodio se u vrijeme disko ere i kultnog Studija 54, no prema njezinim riječima nije ju posebno oduševio. Pravi sudbonosni susret s Velikom Jabukom dogodio se desetak godina kasnije, kada je na scenu stupila nova ekipa i novi glazbeni ritam. Pozvana na jedan dan, kako bi provela Valentinovo s jednim slikarom u apartmanu hotela Chelsea, buduća organizatorica zabava više nije odlazila iz New Yorka, čak niti kad ju je gospodin slikar ostavio zbog druge žene. Sposobna kakva jest, Susanne je nesretnog umjetnika izbacila iz apartmana i poželjela mu sreću u daljnjem životu. U isto vrijeme dogodilo se nešto što ekscentrična Švicarka srednje klase iz Londona nije mogla trpjeti: "Svi su bili lijepi, svi su izgledali kao iz reklame za Calvin Klein, nije bilo boja."

j

I to je bio dovoljan okidač. Uz nekolicinu pomoćnika Susanne je otvorila mali butik u Sohou u kojem je predstavila rad mladih britanskih dizajnera i donijela kolekciju Vivianne Westwood i Johna Galliana u Ameriku. Uskoro je počela organizirati modne revije na kojima je isticala rad Engleza Stephena Jonesa, Leigh Bowery i Body Mapa. Već je tad znala kako će u svojoj garderobi posjedovati komade koji zbog svojih ukrasa sasvim sigurno ne bi prošli kontrolu na aerodromu. Uz metal, perje, šiljke i gigantske trepavice logično je kako Susanne ima svoje viđenje stila: "Stilom izražavate sebe. Možete biti što god želite – zvijezda filmskog ekrana, barokna figura po uzoru na Mariju Antoanetu, ili pak neki panker. To je ono što volim kod mode i make-upa."

j

Ovoj ekscentričnoj crnki ne treba poseban povod za slavlje, a bilo koji radni dan u tjednu idealna je prilika za paradu kiča i ekscentričnosti. Marc Jacobs i Malcolm Forbes teško će zaboraviti zloglasne četvrtke u klubu Copacabana osamdesetih, kada su ispijali koktele pored ridikulozno odjevenih prostitutki transvestita. Usto, bivši kreativni direktor Barney'sa, Simon Doonan, Susanne je nazvao "vizionarkom koja od nečeg ljigavog stvori nešto potpuno zabavno". Naravno, ludi provodi po New Yorku nisu mogli proći bez Micka Jaggera i Jimmyja Pagea, koji je Susanne toliko vjerovao da joj je dao ključ svog imanja u okolici New Yorka. S vremenom, u modni su svijet ušli neki novi modni ekscentrici, pa je danas jedan od stalnih gostiju Jeremy Scott, koji često završi za DJ pultom i pušta set koji baca publiku u trans. I kada kažemo trans, mislimo doslovno u okruženju od desetak plesača transvestita! Oni (ne)sretnici koji se neće naći u blizini FIT-a ovih mjeseci, točnije do petog prosinca, cijeli program mogu pratiti preko njenog Instagram profila, na kojem ne nedostaje zanimljivih sažetaka izložbe.

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više