Search

Šopingholičarke moje, koliko je odjeće i obuće potrebno da vas zadovolji?

Šopingholičarke moje, koliko je odjeće i obuće potrebno da vas zadovolji?

Ili kada ćete iznositi sve svoje cipele koje čekaju na red

Image: screenshot

Netko prije, netko poslije, a netko nikad neće prestati bjesomučno gomilati artikle i obuzdati želju da ima "baš sve" što su nametnuli trendovi

"Ma evo kupit ću si još samo ovu crnu haljinu" tješila se Maša uz opravdanje kako je mala crna haljina kupovina koja se uvijek isplati. I ja se slažem s tim u cijelosti, ali Maša ima preko 50 crnih haljina koje vise jedna do druge baš kao u butiku. Ma, u kojem butiku visi 50 crnih haljina? Nijednom. Opsjednuta crnim haljinama godinama ih je gomilala, a svi znamo koliko male crne haljine mogu biti različite. Sigurna sam baš kao i ona da ih sve nije ni odjenula, jer nove su prebrzo stizale na vješalice. Postala je svjesna svojeg gomilanja i riješila problem tako što se prebacila na donje rublje. Uopće ju ne želim pitati koliko komada ima jer to nije ni važno, reći ću samo da su odlasci po ručak u trgovački centar za nju postali i odlazak po novi grudnjak. "Sestro, ovakav još nemam"  kaže ona i ja si mislim u sebi, ma naravno da nemaš.

Šopingholičarke moje, koliko je odjeće i obuće potrebno da vas zadovolji? (фото 1)

Svi znamo koliko se brzo mijenjaju trendovi i kojom brzinom nova odjeća stiže u high street dućane u kojima najčešće kupujemo. To popratiti i sve pokupovati nema šanse. A htjeli bismo sve. Ne treba nam ništa, ali se uvijek volimo "nagraditi" nekim komadom. "Pa brate radim svaki dan, cijeli mjesec, ponekad i vikende, kaj će mi sve pare svijeta ako ću triput okrenut haljinu koja stoji 299 kuna?" - komentira Matija kojoj se gotovo svaki dan odlazak u grad svodi na to da obavezno mora obići svoje omiljene dućane. Isprobava haljinu, trpa ju u vrećicu, osjeća lagani guilt trip (ne može objasniti zašto), sprema ju u ormar i čeka dan kada će ju izvesti iz kuće. Ima barem 5 stajlinga u glavi kako će ju najbolje isfurati, tek toliko da sama sebe uvjeri kako je to bila posve opravdana kupovina. Ako je haljina upečatljiva, ima kompleksni print ili je izrađena od sjajnog brokata ili šljokica, sve znamo kako će završiti njezina sudbina i za mjesec dana trebat će joj nova za izlazak. Jer, naravno ona nema ništa za odjenuti (a nije sigurna ni da će baš nju nositi večeras). Terapija odvikavanja nije na vidiku.

"Ako u stan doneseš još jedan par cipela, ja ću se iseliti" - mirno je rekao Siniša svojoj dugogodišnjoj partnerici koja već deset godina uglavnom kupuje samo obuću. Kroz godine ih je nagomilala toliko da si je dala izgraditi ugradbeni ormar koji zauzima pola prostorije koja bi trebala glumiti dnevni boravak, i toliko je dubok da bi unutra mogla skrivati svoje ljubavnike. Siniša tvrdi da niti jednom čovjeku ne treba toliko cipela i da to zapravo nema uopće veze s novcima koliko ima s obijesti. "Za pola svojih cipela mogla si proputovati pola Europe". Nina zna da je u pravu i slaže se s njim, dok istovremeno u torbi nosi nove sandale koje će ušuljati u ormar kad Siniša zaspi. Priznaje da je ovisna o kupovini cipelama i da ju isključivo budget ograničava da ne kupi baš svake koje joj se svide.

Šopingholičarke moje, koliko je odjeće i obuće potrebno da vas zadovolji? (фото 2)

Sigurna sam da su vam svi scenariji i poznati, da ih možda i same živite ili ste nekada bili u sličnim fazama. Kada sam počela raditi na tekstu i razgovarati s curama uopće imala sam ideju o afirmativnom tekstu i nekim pozitivnim pomacima u okolini koja me okružuje, ali što sam dalje kopala to sam otvarala Pandorinu kutiju kod gotovo svake sugovornice. Jedino je Eva rekla kako je njoj stvarno bed kupovati ono što joj ne treba, zato što to nije dobro za okoliš. Njezina ispravna i vrlo spretna izjava izgubila se u bespućima izgovorenog i nije došla do izražaja.

Da, davno su prošla vremena u kojima su živjeli naši starci koji su u djetinjstvu nosili premalene ili prevelike cipele, naslijeđene od brata ili sestre. Davno se prestala kupovati odjeća iz prijeke potrebe i davno se jedan kaput nosio po 10 godina. Ipak, između oskudice i konzumerizma postoji još niz stepenica po kojima možemo hodati, a koje ne uključuju uvijek ganc nove cipele. Jer činjenica je da ćemo teško pobijediti konzumerizam i brzu modu ako ne promijenimo svoju svijest.

Šopingholičarke moje, koliko je odjeće i obuće potrebno da vas zadovolji? (фото 3)

U modnom svijetu su se stvari počele malo mijenjati. Možda je za to zaslužan Demna Gvasalia koji je reciklirao odjeću kakvo smo nosili u osnovnoj školi. Možda su za to zaslužni i mnogi drugi dizajneri koji su se fokusirali na "običnu" i svakodnevnu odjeću u svojim kolekcijama. Tenisice su zamijenile i najelegantnije cipele, pravila između muške i ženske odjeće su se izbrisala, ostala je samo reciklaža koja se kupcima servira kao novi trend. Da ne bi bilo kako sam na stup izložila žene koje me okružuju, a za sebe mudro šutim, ja sam svoj problemčić riješila tako što više gotovo ništa ne kupujem hirovito i uživam u svoj odjeći koja mi visi u ormaru. Kombinacija je bezbroj i sigurno sam više maštovita nego prije kada sam svaki mjesec dovlačila vreće iz dućana s kojih mi se nije dalo niti skidati etikete.

Moram priznati da me više ništa od onog što si mogu priuštiti ne obara s nogu i puno manje obilazim dućane nego ranije. Daleko od toga da ne kupujem ništa, ali umjesto u nove krpe, ulažem novac u putovanja i rad na sebi. Kod mene je konzumerizam i dostupnost rezultirala zasićenjem i nestalo je ljubavi.

Šopingholičarke moje, koliko je odjeće i obuće potrebno da vas zadovolji? (фото 4)

Kako bi moja urednica rekla: "Meh, kad sve trendove istrošimo i kada nam je svega dosta uvijek se vratimo na traperice koje nam u tom trenutku najbolje stoje i običan T-shirt". Pitanje je samo koliko novaca trebamo uložiti u odjeću i cipele da bismo shvatili da nam je zapravo jako malo komada dovoljno kako bi gradili svoj stil i uvijek izgledali sjajno! Jer na koncu, kad će Nina iznositi svojih 72 para obuće, ako ih rotira samo 4 ili 5 po sezoni? Jednostavna matematika kaže više od 4 godine. A do tad, tko živ...

Related articles

Buro 24/7 Selection

više