Search

Ovi dizajneri inspirirali su garderobu koju nosi najnovija Cruella de Vil

Ovi dizajneri inspirirali su garderobu koju nosi najnovija Cruella de Vil

Tekst: BURO.


Priča o tome kako je nastala legendarna Disney zlica iz filma “101 dalmatinac”, Cruella de Vil, stigla je u naša kina, a kako svi već odavno znaju - uloga je pripala Emmi Stone. Priča nas vraća u 1970. godinu u doba kada se u Londonu rađala punk kultura . Garderoba koju Cruella nosi također je ispala i punk i kul, a evo čime se vodila kostimografkinja Jenny Beavan.

U istoimenom filmu iz 1996. Cruella, koju je igrala neponovljiva Glenn Close, ima svoju modnu kuću. U prequel verziji, Cruella, aka Estella, tek počinje graditi svoju dizajnersku karijeru o kojoj mašta od ranog djetinjstva. Kako se ispostavilo, modni svijet je taj koji je probudio okrutnost u heroini i transformirao Estellu u Cruellu. Modna industrija u ovom filmu nije ništa manje demonizirana u odnosu na “Vrag nosi Pradu”. U jednoj sceni, barunica, vlasnica modne kuće u kojoj Cruella radi, direktno joj govori kako ima talent, ali da moda zahtjeva instinkt ubojice. Ovo nije metafora.


CHARLES JAMES I CRUELLIN DEBI

Ovi dizajneri inspirirali su garderobu koju nosi najnovija Cruella de Vil (фото 1)
Ovi dizajneri inspirirali su garderobu koju nosi najnovija Cruella de Vil (фото 2)

Estella se u svom novom izdanju prvi put pojavljuje na crno-bijelom balu kod barunice i to bez pozivnice. Ona pali bijeli svileni ogrtač, a ispod njega je crvena haljina koja je u suprotnosti s crno-bijelim dress codeom bala i tako izaziva barunicu. Kostimografkinja Jenny Beaven inspirirala se drapiranom haljinom iz 1950. dizajnera Charlesa Jamesa, koju je djelomično rekonstruirala posebno za Emmu od tankih traka tkanine. Ali, prema zapletu filma, ova haljina je iz stare kolekcije barunice, koju je Estella našla u vintage trgovini i prilagodila je svom stilu.

Ovi dizajneri inspirirali su garderobu koju nosi najnovija Cruella de Vil (фото 3)
Haljina, Charles James, 1955. iz kolekcije muzeja Metropolitan 


VIVIENNE WESTWOOD I CRUELLA PUNK

Ovi dizajneri inspirirali su garderobu koju nosi najnovija Cruella de Vil (фото 4)
Ovi dizajneri inspirirali su garderobu koju nosi najnovija Cruella de Vil (фото 5)

London, sedamdesete. U to vrIJeme, Vivienne Westwood i Malcolm McLaren otvorili su svoj butik koji je inspirirao britanski pUnk pokret. McLaren je okupio svoj bend Sex Pistols, a Vivienne je bila zadužena za njihov izgled. Da bi se dočarala veza između Cruelle i pUnk pokreta sedamdesetih, u filmu se koristi Sex Pistols font s omota njihovog jedinog studijskog albuma "Never Mind the Bollocks, Here's the Sex Pistols". Isti je korišten i za naslov u novinama o Cruellinim ispadima, a ona sama u svojoj vojničkoj jakni i ogromnoj suknji jako podsjeća na Vivienne. Kostimografi su pronašli jaknu u vintage butiku u Los Angelesu, a suknju je udruženim snagama izvezla armija studenata, stažista i zanatlija. Još jedna nit koja povezuje Vivienne i Cruellu jest da su obje samouke dizajnerice.

Ovi dizajneri inspirirali su garderobu koju nosi najnovija Cruella de Vil (фото 6)
Vivienne Westwood Jesen / Zima 1990.
Ovi dizajneri inspirirali su garderobu koju nosi najnovija Cruella de Vil (фото 7)
Vivienne Westwood Jesen / Zima 1993.


GALLIANO I HALJINA S NOVINSKIM PRINTOM IZ KAMIONA ZA SMEĆE 

Ovi dizajneri inspirirali su garderobu koju nosi najnovija Cruella de Vil (фото 8)
Ovi dizajneri inspirirali su garderobu koju nosi najnovija Cruella de Vil (фото 9)

Revenge-dressing tematika razvija se kako radnja filma odmiče. U jednoj sceni, kamion za smeće stiže na bal kod barunice i izbacuje Cruellu s hrpom smeća iz kolekcija njenih suparnika. Njen top je napravljen od novina i automatski podsjeća na Dior iz perioda kada je na njegovom čelu bio John Galliano. "Smeće" je zapravo haljina koja se vuče kako kamion odmiče.

Ovi dizajneri inspirirali su garderobu koju nosi najnovija Cruella de Vil (фото 10)

ALEXANDER MCQUEEN I LEPTIRI

Ovi dizajneri inspirirali su garderobu koju nosi najnovija Cruella de Vil (фото 11)
Ovi dizajneri inspirirali su garderobu koju nosi najnovija Cruella de Vil (фото 12)
Ovi dizajneri inspirirali su garderobu koju nosi najnovija Cruella de Vil (фото 13)
Alexander McQueen proleće / leto 2011.

Režiser filma, Craig Gillespie, kaže da je Cruella za njega zapravo Alexander McQueen. ”Njegov revolt prema establišmentu, šokantne revije i provokacija veoma su slični onome što Cruella radi.” Da bi pokazala barunici što sve zna i može, Cruella napravi haljinu u potpunosti izvezenu leptirima, uvjeravajući sve da je riječ o pozlaćenim perlama, a oni nesumnjivo podsjećaju na leptire koji su se često simbolično pojavljivali u kolekcijama koje je radio McQueen. Kada je Sarah Burton došla na mjesto kreativne direktorice poslije smrti poznatog kreatora, ona mu je odala počast svojom prvom kolekcijom u kojoj se našla haljina u potpunosti izvezena lažnim leptirima. U Disneyjevom filmu leptiri su pravi.

Ovaj članak prvobitno je objavljen na buro247.ru

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više