Search

Ovo su najbolji besplatni modni tečajevi koje već danas možete pohađati online

Ovo su najbolji besplatni modni tečajevi koje već danas možete pohađati online

Tekst: BURO.


Image: BURO.

Da, slažemo se: bombardirani smo sa svih strana idejama kako da sami sebe popravimo i usavršimo vještine i, iskreno, već nam je malo dosta. Ali, kao i uvijek, treba napraviti selekciju, odvojiti ono što vas zaista zanima od onoga što je samo trend koji vam realno ne znači ništa (i sasvim je u redu ako niste počeli raditi svoj kruh). Za one koji zaista iskreno vole modu, ovi tečajevi su apsolutna poslastica iz više razloga, pa bi bila čista ludost propustiti ih - ako smijemo tako daleko ići, bilo bi i neodgovorno. Zašto? Zato što ih nude vrhunski profesionalci u svom poslu i to uglavnom preko modnih škola koje obično ne dijele ništa besplatno. Dakle, napravite mjesta u svom danu za barem jedan ili dva od četiri online predavanja koja su na našoj listi prijedloga.

Business Of Fashion

Ovo su najbolji besplatni modni tečajevi koje već danas možete pohađati online (фото 1)

Bilo da se želite modom baviti profesionalno ili je, jednostavno, samo jako volite, lako je moguće da vam je pohađanje različitih tečajeva iz svih područja koje ona pokriva na listi želja. Problem da to nije nimalo jeftino donekle je izbrisan od strane online platforme Business Of Fashion koja se trudi da na što inkluzivniji način pružiti određenu količinu znanja svima. Naime, oni se na ovaj korak nisu odlučili zbog ili za vrijeme trenutne pandemije virusa, već prije nekoliko godina, pa su pod nazivom BOF Education skupili neke od najboljih profesionalaca modne industrije. Konkretno, predavanje o tome što i kako radi modni stilist drži legendarna Lucinda Chambers, koja je bila modni urednik britanskog izdanja magazina Vogue nekoliko desetljeća. Na listi tema nalaze se i mnoge koje se tiču više poslovnih aspekata, što je pravo osvježenje. Odlično mjesto za početak!

Kering i London College of Fashion

Ovo su najbolji besplatni modni tečajevi koje već danas možete pohađati online (фото 2)

Tečaj pod nazivom "Fashion and Sustainability: Understanding Luxury Fashion in a Changing World" nastao je udruživanjem snaga luksuznog konglomerata Kering, u čijem vlasništvu su brendovi Gucci, Balenciaga, Bottega Veneta, Brioni i  drugi te poznate britanske škole London College of Fashion, a dizajniran je da traje šest tjedana i sadrži šest tematskih cjelina. Svaka od njih bavi se i upoznaje studente s teoretskim aspektima i osnovama održive modne proizvodnje, ali i stvarnim slučajevima iz prakse (sirovim materijalima, brigom o životinjama, smanjenjem emisije plinova, a i samim tim i efekta staklenika). Tečaj se sastoji od filmova, podcasta, diskusija i testova.

Polimoda (i Linda Loppa)

Ovo su najbolji besplatni modni tečajevi koje već danas možete pohađati online (фото 3)

Jedna od najutjecajnijih osoba modnog svijeta, dizajnerica Linda Loppa stvorila je online tečaj "Open Education for Fashion Talents" sa željom da studentima pomogne riješiti probleme koji ih čekaju kada pokušavaju startati unutar modne industrije. Ako vam njezino ime nije poznato, onda biste trebali znati da je Linda deset godina bila direktorica poznate modne škole Polimoda u Firenci, a da je prije toga bila na čelu modnog odsjeka Royal Academy of Fine Arts u Antwerpenu 25 godina te je podučavala kreatore kao što su Raf Simons, Haider Ackerman, Khris Van Assche i Demna Gvasalia. Danas se Loppa nalazi na poziciji savjetnika škole Polimoda i član je odbora koji dodjeljuje glavnu nagradu za mlade dizajnere "LVMH Prize". Istina, da biste sudjelovali na ovom tečaju trebate svojevrsni prijemni, ali najbolji će na kraju imati Loppinu podršku pri razvoju svog brenda.

The Sarabande Foundation

Ovo su najbolji besplatni modni tečajevi koje već danas možete pohađati online (фото 4)

Dobrotvorna organizacija otvorena u sjećanje modnog dizajnera Alexandera McQueena i posvećena pomaganju mladim dizajnerima, 27. ožujka je započela online tečaj pod nazivom "Sarabande Sessions" u obliku otvorenih diskusija među modnim i drugim kreativcima. Svaka sesija, odnosno diskusija pokriva drugu temu (od inspiracija, izrade kostima, strategije poslovanja...). Sudjeluju mnoge zvijezde britanske kulturne i modne scene, imena poput fotografa Tima Walker, modnog novinara Tima Blanksa, višestruka dobitnice nagrade Oscar za kostimografiju Colleen Atwood, kreatora Thoma Browna, glumca Eddieja Redmaynea i mnogi drugi. Svaki razgovor traje oko sat vremena.

Leave a comment

više