Search

Planet je novo jako cool mjesto u Zagrebu iza kojeg stoji umjetnica Iva Supić Janković

Planet je novo jako cool mjesto u Zagrebu iza kojeg stoji umjetnica Iva Supić Janković

Tekst: Tina Kovačiček


Image: Sanja Bistričić

Nakon dugogodišnjeg boravka van granica Hrvatske, Iva Supić Janković vratila se nedavno u Zagreb, ovaj put da ostane. Njezin novootvoreni umjetnički prostor, u veži Ilice 37, polako postaje sve glasnija gradska tajna o kojoj se priča.

Planet je novo jako cool mjesto u Zagrebu iza kojeg stoji umjetnica Iva Supić Janković (фото 1)

“Mama, prijateljica, kći, sestra, umjetnica. Žena mladog duha i velikog srca koju je obogatilo iskustvo života na nekoliko adresa. Zagreb, Amsterdam, Prag, Beograd, Xiamen”, govori mi Iva da ju tako najlakše opisuju prijatelji, a ona mi dodaje da se bavi dizajnom i umjetnošću. Iva je završila Gerrit Rietveld akademiju u Amsterdamu, smjer fine arts, a 2012. je magistrirala na Kraljevskoj akademiji u Hagu, smjer umjetničko istraživanje. Nakon sveukupno 20 godina života i rada u inozemstvu, prije dvije godine vratila se u Zagreb. “Moja odluka da se vratim u Zagreb je bila intuitivna, spontana i neplanirana. Sad kad gledam unazad, tu odluku vidim više sudbinski nego išta drugo. Jednaku pripadnost osjećam i Amsterdamu i Zagrebu, i mogu reći da imam dva doma. Biti u rodnom gradu nakon toliko godina je psihodelično iskustvo - sve je poznato, ali ništa ne znaš. Trebalo je vremena da otpustim Amsterdam i da se stopim sa Zagrebom. Otvaranje Planeta je dio mog slijetanja u rodni grad.”

Planet je novo jako cool mjesto u Zagrebu iza kojeg stoji umjetnica Iva Supić Janković (фото 2)

U svojoj umjetničkoj praksi Iva se bavila kompleksnim, dugotrajnim i multidisciplinarnim projektima. Govori mi kako je tijekom magisterija osnovala i vodila Zolder Museum. “Zolder je nizozemska riječ za tavan, znači to je bio muzej na mom tavanu koji sam uredila poput pravog muzeja počevši od strukture samog prostora do moje pozicije kao direktorice muzeja. Muzej je postao meeting point mnogih umjetnika, studenata, filozofa, istraživača i u svom bogatom programu nudila sam raznovrsne događaje; od izložbi, radionica, suradnji s drugim institucijama itd. Osnovne ideje na kojima je bio baziran taj projekt bile su prosvjetljenje kao najveći potencijal umjetnosti, važnost zajednice i osjećaja pripadanja te preispitivanje svrhe umjetničkog djelovanja unutar institucije. Možda je najvjerodostojnija definicija moje prakse doslovna materijalizacija duhovnosti. Moji interesi koje istražujem kroz umjetnost su suradnja, filozofija, duhovnost, moda, izdavaštvo i edukacija."

Planet je novo jako cool mjesto u Zagrebu iza kojeg stoji umjetnica Iva Supić Janković (фото 3)

Zolder muzej je trajao dvije, tri godine i bio je aktivan dio amsterdamske lokalne scene. Kao dio Zolder muzeja, Iva je uređivala fanzine pod imenom Zolder Museum Paper te printala muzejski merchandise; majice i trenirke. Također, organizirala je i ljetnu umjetničku školu naziva UNIVERS(E)ity. “Umjetnička edukacija i rad sa studentima velik su dio moje prakse. Kroz predavanja na akademijama u Amsterdamu, Hagu i Rotterdamu stekla sam iskustvo i znanje koje i danas koristim u svom radu sa studentima.”

Planet je novo jako cool mjesto u Zagrebu iza kojeg stoji umjetnica Iva Supić Janković (фото 4)

Prije koji tjedan u već spomenutoj Ilici 37, Iva je otvorila Planet kako bi nastavila ono što je započela u Zolderu. “Prije par mjeseci sam započela projekt ZGRBČKZLDS DBRDHZGRB, zine napravljen u suradnji sa studentima zagrebačke akademije. Projekt je u potpunosti posvećen Zagrebu i sastoji se od publikacije i mini modne kolekcije. Veža u kojoj se nalazi Planet je vjerojatno najveća u Ilici i tipično je zagrebačka; tu se nalazi par dućana, fan shop Bad Blue Boysa te Galerija Kamba s kojom usko surađujem. Nekada je Planet zapravo bio Planet Music, a 90-tih su se tu prodavale ulaznice za rave partije, a kako sam i sama bila dio rave scene u Zagrebu, htjela sam zadržati ime dućana i tako je ostao Planet. To je hibrid dućana, umjetničkog studija i galerije, a kao prostor posvećen je, ili bolje rečeno, vođen neposluhom kroz umjetnost, modu i izdavaštvo. Mladi zagrebački umjetnički kolektiv Medium Movement imat će izložbu 11.lipnja, a poznati street artist ZGERILA otvara izložbu 18. lipnja. Do kraja godine planiram organizirati još nekoliko pop up dućana s lokalnim brendovima i dizajnerima te izdati drugo izdanje Planet zinea, posvećenog “izlječenju”.

Planet je novo jako cool mjesto u Zagrebu iza kojeg stoji umjetnica Iva Supić Janković (фото 5)

Kada smo se već dotakli mode, pitam Ivu o čemu progovaraju njezine kolekcije, jer to definitivno nije “običan street wear”. “Moj prvi brend se zvao Fashion of Christ, kasnije preimenovan u SINS 'N' PAINS i Vortex Reality Angel. Dizajnirala sam sportswear, uglavnom trenirke i hoodice koje sam printala tehnikom sito tiska. Slike koje sam printala su bile bazirane na mojim crtežima, simbolima i slikama koje su se u osnovi bavile duhovnim pitanjima. Mene zapravo moda kao moda ne zanima, već me zanima modna forma i mogućnost komunikacije na površini odjevnog predmeta, zanima me poruka koju nosimo na majici, slika koju printamo na hoodicu i vjerujem da ta površina ima svoju moć i da ono što govorimo i nosimo - jesmo. Moj modni rad je više kao merchandise za moje ideje nego kao kolekcija. Primjerice, zadnji merch koji sam radila sastoji se od hoodica na kojima je isprintan zine ZGRBČKZLDS DBRDHZGRB. U Planetu je velik dio ponude posebni merch posvećen Zagrebu, zagrebačkim grafitima i lokalnim izrekama na jedan specifičan, pankerski i originalan način.

Planet je novo jako cool mjesto u Zagrebu iza kojeg stoji umjetnica Iva Supić Janković (фото 6)

Da se primijetiti velika inspiracija Zagrebom u cijeloj Ivinoj priči, a koji su to sve načini na koji ju on “trigerira”, Iva mi odgovara. “Zagreb me jednako inspirira koliko me i konfrontira. Bolje reći, inspirira me kroz konfrontaciju. Iskreno, sve mi je ovdje inspirativno, od osobnih sjećanja koja naviru kad šećem gradom i koja me vežu za određena mjesta, do Dolca gdje kupujem cvijeće i Dubravkinog puta gdje šećem psa. Inspirira me i zagrebački prkos i ponos, moji stari prijatelji koje me znaju iz djetinjstva. Zagreb je polako postao moj dom i taj osjećaj pripadanja je neprocjenjiv. Zagrebačke psovke i jezik su mi super inspirativni i osjećam da je velik dio Zagreba u jeziku i načinu na koji pričamo.”

Planet je novo jako cool mjesto u Zagrebu iza kojeg stoji umjetnica Iva Supić Janković (фото 7)

A što je sve dalje u planu?

“Otkad sam se vratila u Zagreb razmišljam na koji način da pridonesem lokalnoj sceni. Zagreb smatram cool gradom jer ima savršen omjer kontradiktornosti koje čine grad uzbudljivim. Trenutno prolazimo kroz ogromne promjene i sve što se dešava je povijesni trenutak, politički, društveno, ekonomski gledano. Takvi trenuci su za umjetnike prava poslastica jer su intenzivni i inspirativni te daju osjećaj hitnosti. Moja namjera s Planetom je postati aktivni dio te promjene i doprinijeti zagrebačkoj sceni dobrim, uzbudljivim i seksi novim prostorom. Također želim ponuditi Zagrebu i turistima koji nas posjećuju unikatnu ponudu zagrebačkih dizajnera i umjetnika, ponudu kakvu nećete imati prilike vidjeti nigdje drugdje osim na našem PLANETU.

Planet je novo jako cool mjesto u Zagrebu iza kojeg stoji umjetnica Iva Supić Janković (фото 8)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više