Search

Plot twist: Je li pravo krzno zapravo ekološki prihvatljivije od lažnog?

Plot twist: Je li pravo krzno zapravo ekološki prihvatljivije od lažnog?

Koja strana je u pravu?

Tekst: D.M.


Tek što smo krzno naučili mrziti, čini se da se opet smijemo ugrijati onom predivnom bundom koju nam je ostavila baka, no koju se od dva prevelika straha - društvenog egzila i neuklonjivih mrlja od boje - nismo usudili obući. Sjećate li se dana kada bi zagovornici protiv krzna polijevali ljubitelje krzna crvenom bojom? Debata o krznu od tada se uvelike promijenila, a mnogi ključni igrači u svijetu mode postaju neki od najvećih u pokretu protiv krzna. Prisjetimo se: ove su se godine Prada, Chanel, Fendi i Farfetch, između ostalih, pridružili nekolicini brendova poput Net-a-Portera i Burberryja u borbi protiv prirodnog krzna u modnoj industriji.

Plot twist: Je li pravo krzno zapravo ekološki prihvatljivije od lažnog? (фото 1)

Kalifornija je čak postala prva savezna država SAD-a koja je zabranila proizvodnju novog krzna. Pravdoljubiv razlog bio je želja za minimaliziranjem životinja ubijenih u svrhu mode. Izgled krzna, za razliku od njegovog porijekla, ne izlazi iz mode pa je tako porasla i proizvodnja umjetnog krzna, a samim time i nerazgradivih materijala. Neke su se modne kuće, Fendi, primjerice, dosjetile kako mnoge druge prirodne sirovine mogu poslužiti za izradu bundi. Talijanski se div odlučio na izradu bundi od iščešljanih dlaka životinja poput kašmirske koze ili ostriženo ovčje runo.

Plot twist: Je li pravo krzno zapravo ekološki prihvatljivije od lažnog? (фото 2)

Dizajneri su također svjesni činjenice da se mladim kupcima luksuz znači održivost i inovacija, a ne dekadencija, stoga biraju razgradive materijale ili recikliraju staru plastiku ne bi li ju pretvorili u našu novu miljenicu iz ormara. Tehnološki su nam napreci to i omogućili. Sve je teže, nekima gotovo i nemoguće razlikovati pravo krzno ili kožu od imitacije. Uvjerljive su imitacije, naravno, skuplje, kao i bilo koji komad koji će izdržati više od jedne sezone.

Plot twist: Je li pravo krzno zapravo ekološki prihvatljivije od lažnog? (фото 3)

Tvrtke koje proizvode faux krzno pri izradi reklamnih slogana najčešće igraju na kartu kupčevog suosjećanja prema životinjama pa se uslijed toga krznarska industrija našla na meti kao barbarin koji muči životinje. Osim toga, tvorci lažnog krzna sebe predstavljaju kao ekološki osvještenijima upravo jer ne ubijaju životinje - koje su očito dio okoliša. No, s druge strane pravo krzno traje neusporedivo dulje no bilo koji lažnjak, a također je i razgradivo u okolišu. Krznari ističu kako se u štavljenju krzna koristi voda, sol i stipsa (kemijski spoj), a kako se formaldehid i slične štetne tvari koriste u vrlo malim količinama i na vrlo malom broju odjevnih predmeta. Ističu kako je otisak koji ostavljaju nedvojbeno manji u usporedbi s onim koji ostavlja industrija lažnog krzna. Najveći su problem krznarske industrije, kada se radi o ugljičnom otisku, same životinje. Naime, životinjske farme podižu razine stakleničkih plinova.

Plot twist: Je li pravo krzno zapravo ekološki prihvatljivije od lažnog? (фото 4)

Sve što proizvedemo ima utjecaj, a umjetno krzno nije izuzetak - ali, kako su istraživanja pokazala, ona meka, podatna bunda ima najmanje pet puta veći utjecaj na okoliš od umjetnog krzna. Da bi se zaustavilo truljenje životinjske kože na leđima obožavatelja, industrija ga tretira kemikalijama koje su opasne za okoliš i mogu biti štetne za ljudsko zdravlje. No s druge strane, postoje kože i krzna, kao primjerice zečje, koje je iznimno lako za štavljenje. U tom je slučaju zagađenje na kraju priče manje od plastične inačice.

Plot twist: Je li pravo krzno zapravo ekološki prihvatljivije od lažnog? (фото 5)

Dvije strane duge rasprave o pravom nasuprot lažnog krzna. Obje pokušavaju uvjeriti javnost u održivost i relativne prednosti svojih proizvoda. Industrija krzna, međutim, trenutačno je na lošem glasu. Pretražite temeljito, no u svijetu gdje vladaju high street brendovi, teško ćete naići na činčilu ili kunu na ulici.

Plot twist: Je li pravo krzno zapravo ekološki prihvatljivije od lažnog? (фото 6)

 

 

Leave a comment

više