Search

Pogledajte kako su se naslovnice modnih magazina promijenile u posljednjih 10 godina

Tekst: BURO.


Sa svakom novom, neuobičajenom naslovnom stranom nekog glossy magazina iznova sebi postavljamo pitanje "Signaliziraju li nove naslovnice prave promjene?". One se ponekad čine očiglednim, a često i nedovoljnim ili nespretno izvedenim poput one Vogue naslovne strane s Kamalom Harris ali uvijek su predmet rasprave. Moglo bi se reći da su već samim time ispunile dio svoje misije, zar ne? Ako vam se danas čini da se nismo puno pomaknuli, hajdemo se podsjetiti što sve je prije samo desetak godina bilo gotovo nezamislivo.


Pogledajte kako su se naslovnice modnih magazina promijenile u posljednjih 10 godina (фото 1)

BODY POSITIVE

"Imam celulit, pa što?", pita nas Kim K s naslovnice američkog izdanja magazina "Cosmopolitan" iz svibnja 2011. godine. Kim na fotografiji i dalje izgleda savršeno, ali i sama priča o postojanju celulita koja dolazi iz usta jedne TV zvijezde je u to vrijeme bila revolucionarna. U tom trenutku, s ovakvim stvarima su se - makar javno - borile isključivo "obične smrtnice" i to u onom dijelu magazina pred sam kraj, između rubrika iz psihologije i savjetima o vezama.

Gotovo u isto vrijeme, britansko izdanje istog magazina je na svoju naslovnu stranu postavilo najavu o sekciji s modnim kombinacijama koje su namijenjene čitateljicama s oblinama. Na samoj naslovnici bila je Rihanna koja - iako nije manekenka - i dalje ima poprilično nestvarnu figuru. Danas bi se oko toga digla prašina ali tada nitko nije ni trepnuo na ovu ironiju.


TRUDNICE U GLAVNOJ ULOZI

"Pregnant Cover" je danas opće mjesto ali nije oduvijek bilo tako. Sada ih u svom portfoliju imaju gotovo svi, uključujući i glumca Patricka Dempseya koji je pozirao uz trudnički trbuh svoje žene za naslovnu stranu magazina "Life". Većina magazina je sve donedavno kao inspiraciju za trudničke fotografije uzimala kultnu naslovnu koju je Demi Moore snimila za "Vanity Fair" 1991. godine, ali danas se ova vrsta fotografija okreće više modi nego erotici. Na ovaj način stavlja se poseban naglasak na činjenicu da se trudnice ne moraju pokrivati plaštovima, a primjer glumice Emme Roberts na naslovnoj američkog "Cosmopolitana" u rozoj suknji sa šlicom i kratkom topu je najbolji dokaz promjena.

Pored ovoga, trudnoća je zajedno sa svojim fizičkim znakovima i tragovima postala prihvatljiva i za profesionalne modele kojima je povratak pred objektiv ranije ovisio isključivo o tome kojom brzinom će se vratiti u formu koju su imale prije porođaja. Tako je Gigi Hadid pozirala za američko izdanje magazina "Vogue" maltene odmah nakon što je rodila, a u intervjuu za isto izdanje priča upravo o majčinstvu.

Pogledajte kako su se naslovnice modnih magazina promijenile u posljednjih 10 godina (фото 2)
Pogledajte kako su se naslovnice modnih magazina promijenile u posljednjih 10 godina (фото 3)

Pogledajte kako su se naslovnice modnih magazina promijenile u posljednjih 10 godina (фото 4)

MUŠKARCI

Zahvaljujući utjecaju glossy magazina, svaka djevojčica sanja o tome da se jednog dana nađe na njihovoj naslovnoj strani. Danas su se u ovu igru uključili i muškarci. I to odjeveni u žensku odjeću. Krajem 2020. godine američki "Vogue" je na naslovnu stranu prvi put u svojih 127 godina postojanja stavio muškarca. Doduše, ne bilo kojeg: radi se o Harryju Stylesu koji je imao čudesan utjecaj na mnoge od nas. Frizer i voditelj popularnog američkog programa "Queer Eye", Jonathan Van Ness, slikao se na isti način, ali ne za "Vogue" nekih godinu dana ranije.


LGBTQ+

Na ljeto 2015. godine ekskluzivni članak u magazinu "Vanity Fair" učinio ga je (ponovo) najčitanijim časopisom na svijetu. I to u trenutku kada moć printa svuda opada. Caitlyn Jenner suzdržano nam se osmjehivala s naslovnice, a jedini natpis na njoj bio je "Call me Caitlyn." Mjesec dana ranije, dok je formalno još uvijek bila Bruce Jenner - otac Kylie i Kendall Kardashian - reality zvijezda se javno deklarirala kao transrodna osoba. Od tog trenutka, industrija se zauvijek promijenila i po prvi put se predstavnik transrodne zajednice našao na naslovnoj strani magazina ovakvog kalibra.

Nakon pet godina, u ruskom izdanju magazina "Tatler" napravili su nešto slično i na naslovnoj stranoj strani se pojavila transrodna osoba, bogatašica Natasha Maksimova sve s krupno ispisanim riječima “My name is Natasha”. Bez sumnje veoma, veoma smjeli korak za Rusiju.

Pogledajte kako su se naslovnice modnih magazina promijenile u posljednjih 10 godina (фото 5)
Pogledajte kako su se naslovnice modnih magazina promijenile u posljednjih 10 godina (фото 6)

Pogledajte kako su se naslovnice modnih magazina promijenile u posljednjih 10 godina (фото 7)

SUPTILNIJA POST-PRODUKCIJA

Bez obzira na to koliko se popularni časopisi trude propagirati body positivity i prirodnost, svi do jednog i dalje inzistiraju na ozbiljnoj post-produkciji fotografija. Ipak, u posljednje vrijeme čini se da su intervencije ovog tipa sve manje uočljive. Nećemo sami sebi lagati, ovo ne znači da se ne izvode već da su dostupni alati postali mnogo profinjeniji kao i da se traži suptilniji pristup i obavezna doza realnosti. Lice koje oslikava današnji trenutak pripada djevojci koja ne izgleda kao da je zamaskirana i nestvarna. Zato vještine šminkera i frizera omogućavaju i minimalnu doradu u post-produkciji, barem kada je lice u pitanju. Ako ćemo iskreno, tijela plus-size modela su i dalje neprirodno glatka.


Pogledajte kako su se naslovnice modnih magazina promijenile u posljednjih 10 godina (фото 8)

SVI SU POZVANI DA SUDJELUJU

Početkom 2010-ih crnkinje su u modnoj industriji bile predstavljane od strane nešto više od desetak modela. Mnogo manje od tog broja se našlo na nekoj ozbiljnoj naslovnoj strani. Da, svi znamo tko su Naomi Campbell, Tyra Banks i Iman ali smo svjesni i koliko je to malo u odnosu na ukupan broj. Korak u dobrom smjeru napravljen je povodom obilježavanja 125 godina američkog izdanja magazina "Vogue" kada su se na naslovnoj strani pojavile manekenke različitih boja kože i etničkih grupa. Pored toga, u posljednjih deset godina broj naslovnih stranica na kojima su žene drugih boja kože osim bijele, drastično je porastao.

Iste te godine, pojavila se još jedna kategorija heroina kojima je pažnja nepravedno oduzimana: zrele žene. One konačno dobivaju šansu da se svijetu pokažu u svoj svojoj zasluženoj slavi pa sada imamo naslovnice s Meryl Streep, Helen Mirren, Sharon Stone i Judi Dench.


Ovaj članak prvobitno je objavljen na buro247.ru

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više