Search

Povijest bikinija: kako je nastao kultni model?

Povijest bikinija: kako je nastao kultni model?

Od modnog protesta do klasika za plažu

Tekst: D.D.


Image: Buro247.ua

Početkom srpnja 1946. godine dizajner Louis Rear javnosti je po prvi puta predstavio kupaći kostim u dva dijela koji je nazvao bikini. Revija se održala na pariškom bazenu Piscine Molitor, a novi je model nosila tada 19-godišnja plesačica Micheline Bernardini. Prvi bikini je krasio print novina, a model s tanga gaćica svidio se jednako muškarcima kao i ženama - dizajner je primio više od 50 tisuća pisama fanova.

Micheline Bernardini u prvom bikiniju

Naziv dvodijelnog kupaćeg kostima nije slučajan - Louis je smatrao kako će ova inovacija biti jednako važna i bombastična kao i prvo testiranje nuklearnog oružja operacija Bikini Atoll, koju su Amerikanci obavili nekoliko dana ranije. I doista, nije bio u krivu, međutim trebalo je još jedno desetljeće da svijet u potpunosti prigrli bikini. Iako je bio efektan, tada iznimno provokativan izgled ovog modela, kao i naziv koji je podigao puno prašine, doveli su do toga da je bilo zabranjeno nošenje bikinija na plažama diljem Francuske, Italije, Portugala i Španjolske.

Brigitte Bardot

Popularizaciji ovog modela najviše je pridonijela francuska glumica i modna ikona Brigitte Bardot. Po prvi se puta, seks simbol 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća, pojavila u bikiniju na Azurnoj obali tijekom trajanja filmskog festivala u Cannesu 1953. godine. Kasnije je dobila ulogu mlade Juliete u filmu francuskog redatelja Rogera Vadima "I Bog stvori ženu", a ta joj je uloga ne samo donijela svjetsku slavu već je postala i katalizator za mišljenje da bikini ipak ima svoje mjesto u garderobi tadašnjih žena.

Marilyn Monroe

Nakon francuske glumice i Sjedinjene Američke Države zauzele su svoj stav - u filmu "Niagara" iz iste godine holivudska diva Marilyn Monroe pojavila se u bikiniju, a uslijedile su i nikad zaboravljene scene Ursule Andress u prvom filmu o britanskom tajnom agentu Jamesu Bondu "Dr. No". I glumica Raquel Welch dala je svoj obol u filmu iz 1966. "One Million Years B.C.". Sve su navedene dame postale primjeri milijunima žena i naposljetku je bikini napokon pronašao svoju nišu krajem 60-ih godina prošlog stoljeća.

Ursula Andress

Ne moramo ni naglašavati da su danas bikiniji najpopularnija vrsta kupaćih kostima i stalni dio opreme svih trendseterica koje se spremaju za ljetovanje. U ovoj sezoni puno je različitih trendova prisutno o kojima smo već pisali. Uz retro modele s gaćicama visokog struka, traženi su i bikiniji ukrašeni printom točkica, dok influencerice biraju model na jedno rame te one od eco-friendly brendova i onih koje su pronašle skrolajući Instagramom, a klasičarke će nositi jednostavne crne modele, kao i minimalističke modele s tankim naramenicama te bijele badiće u maniri Ursule Andress.

Ursula Andress u filmu "Dr. No"

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više