Search

Povijest kontroverznih traperica

Povijest kontroverznih traperica

Od Jamesa Deana do Vetementsa


Image: Vetements Instagram,
Levi's,
Screenshot

Nedavno su svijet obišle fotografije kontroverznih Vetements x Levi’s traperica sa zatvaračem koji se proteže sredinom stražnjice. No, ako se vratimo na početak prošlog stoljeća i prisjetimo ranih dana plavih traperica, sjetit ćemo se da su traperice zapravo oduvijek bile kontroverzne

Iako se spominju već krajem 18. stoljeća, traperice su se tek krajem 19. stoljeća pojavile u obliku sličnom onom kakvog znamo danas. Tada su ih uglavnom nosili kauboji, farmeri, rudari i radnici u tvornicama i nitko nije slutio koliko će nemira unijeti u miran život građanskog društva. Izumio ih je Jacob W. Davis, krojač koji je na njima htio raditi u suradnji s Levijem Straussom, trgovcem od kojeg je kupovao tkanine. Njih su dvojica patentirali plave traperice 20. svibnja 1873. godine i zauvijek promijenili povijest.

S dolaskom 20. stoljeća, a onda i Prvim svjetskim ratom, u tvornice ulaze žene koje tamo nose radničke kombinezone i hlače od trapera. To je bilo u vrijeme Paula Poireta koji je jedan od prvih modnih dizajnera u povijesti, a onda i Coco Chanel i Jeanne Lanvin. Modni dizajn se dakle tek pojavio i žene su istraživale sve njegove mogućnosti zbog čega traper još nije mogao postati popularan, a pogotovo jer pored Poiretovih kimona ili mini haljina Jeanne Lanvin, nije djelovao čak ni oslobađajuće. Međutim, 1934. godine Levi Strauss je predstavio “Lady Levi”, model traperica za žene koje je Vogue odmah pohvalio i prihvatio kao nešto inovativno.

Povijest kontroverznih traperica (фото 1)

Njegova je prava slava došla s pedesetim godinama prošlog stoljeća kada su ga počeli nositi tinejdžeri, a posebno pripadnici greaser subkulture. Toj su popularnosti najviše pridonijeli buntovnici tadašnjeg Hollywooda - Marlon Brando ih je nosio u filmu "Divljak", a James Dean u "Buntovniku bez razloga". Traper je već tada bio kontroverzan jer se vezao uz "zločeste dečke" i buntovnu mladež, a u američkim je srednjim školama zbog toga i zabranjivan.

U istom su se periodu počeli razvijati modeli za žene, a kad su te ženstvenije modele počele nositi Audrey Hepburn i Marilyn Monroe, traperice su postale svojevrsni simbol elegancije i polako su se odmaknule od kontroverzi koje su ih do tada pratile. Do sedamdesetih godina prošlog stoljeća, postale su svakodnevna pojava, no tada su ušle u još jednu kontroverznu fazu. Naime, dizajneri su ih počeli koristiti kao simbol seksepila i odjevni predmet koji veliča ženske obline. “Jednom sam se vozio sa svojom ženom na Ibizi i između raspršenih kućica smo vidjeli predivne djevojke u toplessu kako nose samo traperice i u njima ulaze u vodu - traperice im se lijepe za tijelo i to rezultira predivnim nogama i oblinama. Tada su prestale biti samo žene i postale su indigo plave skulpture,” rekao je jednom talijanski dizajner Elio Fiorucci koji je uz Calvin Klein i Guess predvodio taj pokret objektivizacije ženskog tijela kroz traperice.

Tada su se sve više proizvodile i traperice s puno elastana koje su bolje prianjale uz tijelo, a vrhunac kontroverze bila je kampanja Calvina Kleina s 15-godišnjom Brooke Shields u glavnoj ulozi. Maloljetna Shields u kampanji izgovara rečenicu: "Želite li znati što stoji između mene i mojih Calvin traperica? Ništa." Reklama je zabranjena u brojnim zemljama, ali to nije spriječilo dizajnere poput Alexandera McQueena i Alexandera Wanga da nastave s kontroverznim kampanjama za traperice u budućnosti.

S tim se, dakako, nisu svi slagali pa je tako državni zakonodavac u Louisiani, Derrick Shepherd, 2004. pokušao zabraniti nošenje traperica kroz koje ili iznad kojih se vidi donje rublje. Da je njegov prijedlog prošao, piše i-D, svatko tko nosi takve traperice trebao bi platiti kaznu od 500 dolara. Takav zakon nikad nije uveden, no moralna i zdravstvena pitanja i dalje su se nastavila potezati u raspravama o trapericama, a posebno kad su u pitanju skinny traperice za koje je dokazano da mogu uzrokovati bol ili paresteziju. Jedna je žena u Australiji 2015. čak završila u bolnici gdje joj je dijagnosticiran kompartment sindrom uzrokovan upravo preuskim skinny trapericama.

Povijest kontroverznih traperica (фото 2)

I kad smo pomislili da nas više ništa ne može šokirati, nedavno je sveprisutni brend Vetements u suradnji s Levi’som predstavio kolekciju traperica na kojima se cijelom sredinom stražnjice proteže zatvarač. Fotografije traperica su u vrlo kratkom roku obišle svijet, no nitko nije mogao dokučiti koja im je zapravo svrha i treba li nam uopće zatvarač straga? U ovom slučaju, koliko god kontroverzno možda izgledaju, čini se da su braća Gvasalia koja stoje iza brenda poželjela ismijati još jedan apsurd svijeta mode, a to su upravo te traperice koje je Wang spustio Anni Ewers oko gležnjeva ili McQueenove "bumster" traperice s ekstremno niskim strukom, čime su i jedne i druge ostale bez svrhe baš kao i ove Vetementsove.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više