Search

Raf Simons: \"Većina umjetnika boji se mode\"

Raf Simons: "Većina umjetnika boji se mode"

Umjetnost kao način i stil života


Image: WILLY VANDERPERRE

Modni dizajner Raf Simons koji trenutno sjedi na čelu kuće Calvin Klein, za magazin Vanity Fair dao je detaljan, inspirativan i zanimljiv intervju, a mi vam donosimo neke od najupečatljivijih stvari koje je otkrio…

Otkad je Raf Simons zasjeo na čelo kuće Calvin Klein, za ovaj modni brend stigao je period svojevrsne renesanse. Naime, dizajner je udahnuo neki novi život u tada već pomalo "klasičan" i ekskluzivan komercijalni brend. O svojim idejama, inspiraciji, već zabilježenim uspjesima na funkciji kreativnog direktora i nekim privatnim stvarima progovorio je u velikom intervjuu koji je dao za cijenjeni magazin Vanity Fair. Mi smo odabrali neke od njegovih najzanimljivijih izjava koje možete pročitati u nastavku: 

U biti kod mene nije sve počelo s modom: Oduvijek sam volio umjetnost, dizajn, film, glazbu. Moda je došla kasnije. To je ono čime se danas bavim, no ako me pitate što bi ju danas to moglo zamijeniti, definitivno umjetnost. Stalno imam potrebu za umjetnosti. Ali ne u smislu kao bavit ću se s njom nekada navečer, nego cijeli dan. 

Veliki sam obožavatelja Picassa i Warhola: Jako volim i Balthusa. Njegova slika s mačkama i dvije djevojčice visi u mom dnevnom boravku. Lud sam za njom. 

Skupljam radove umjetnika mlađe generacije: Uglavnom je riječ o ženama. Među ostalima tu su umjetnice Cady Noland, Cindy Sherman, Rosemary Trokel, Isa Genzken. A kada su u pitanju muškarci u toj domeni, imam radove Charlesa Raya, Sterling Rubyja, Richarda Princea i Christophera Woola.

Mnogi umjetnici boje se mode: I to najviše jer se boje kako će im ona pokvariti sliku. Volim one umjetnike koji je se ne boje. Sterling Ruby je pravi primjer za to. 

Rođen sam u selu: U malom belgijskom gradu Neerpelt na granici s Njemačkom. Mjesto je to koje nije imalo trgovine, galerije, kino. Djeca koja su tamo odrastala, očekivalo se od njih da postanu liječnici i odvjetnici. Osjećao sam se kao stranac. 

O modi sam prvi put naučio iz jednog tv showa: Riječ je o "Style with Elsa Klensch" na CNN-u. Jako su me interesirale priče o internacionalnim dizajnerima. Tada nisam još znao da se o modi može jako puno učiti. Nisam znao ni da se može studirati slikarstvo, nitko mi to nije rekao. Moji roditelji živjeli su u nekom skroz drugom svijetu. 

Tijekom 90-ih bio sam fasciniran radom četvero dizajnera: Za početak sam se zakačio za Helmuta Langa, a onda sam se pridružio Miucciji Pradi, Jilu Sanderu i Calvinu Kleinu. 

Raf Simons: "Većina umjetnika boji se mode" (фото 1)

Uvijek moram nekoliko stvari raditi paralelno: Ne znam zašto je to tako!

Moj najdraži modni brend je Balenciaga: No, Diorov rad je isto nevjerojatan. 

Uvijek sam se divio Kleinovoj hrabrosti: Prije njega, nitko nije toliko reklamirao svoj brend. On je bio prvi koji je odlučio izaći na pet metara velik billboard s modelom u donjem rublju usred centra New Yorka. 

Moda i odjeća su dvije potpuno različite stvari: Prije sam na revijama u Parizu mogao vidjeti ženu odjevenu u Comme des Garçons, ženu u Maison Margieli i ženu u Gaultieru. Danas dame imaju torbicu jednog brenda, obuću drugog i suknju od trećeg. A svi ti brendovi imaju potpuno različite estetike. Recimo, ja uvijek pijem Coca Colu Zero i ne treba mi ništa drugo, ako me razumijete što želim reći? Čini mi se kada se dizajner veže uz brend, to više nije samo priča o odjeći, nego o modi. 

Najveće priznanje za dizajnera je: kada vidim nekoga (nije bitno koga) u odjeći koju sam ja dizajnirao. To može biti i neko dijete na ulici. Sve to skupa je jako inspirativno, jer odjeća u tim situacijama ne izgleda onako kako si ju ti izvorno zamislio i vidio. To je proces kada promišljaš o tome kako kreirati odjeću koja će pristajati ljudima. 

Sviđa mi se što je moda proces u realnom vremenu: Nemam neki romantičarski stav prema prošlosti. Što je učinjeno je učinjeno. Romantičnom gledam u budućnost. 

Ne smatram se umjetnikom: No, u budućnosti bih se volio baviti s umjetnosti. 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više