Search

Rast mono brendova: specijalizirani su za jednu vrstu proizvoda i jako uspješni

Rast mono brendova: specijalizirani su za jednu vrstu proizvoda i jako uspješni

Fokusirani su samo na jednu kategoriju proizvoda koju rade vraški dobro

Tekst: Dina Dončević


Image: Instagram

Sve više brendova koje svakodnevno pratimo ili o njima pišemo, zapravo pripada jednoj novog generaciji koja je specijalizirana samo za jednu skupinu proizvoda. I to rade toliko dobro da su uspjeli osvojiti globalnu četu obožavatelja. Primjerice, ako ste otvorili bilo koju galeriju s Tjedana mode koji su se održavali krajem rujna, mogli ste uočiti velik broj jedno te istih modela torbi. I to nisu bile Dior Saddle ili Chloé Tess, čiju trenutnu popularnost ne možemo zanijekati, nego Wandler Hortensia, Yuzefi Asher, Danse Lente Johnny ili The Volon Cindy. Iako možda ne znate njihov naziv, već sami pogled na fotografiju nekog od ovih modela otkrit će vam da ste ih vidjeli na stranicama modnih magazina ili na Instagramu, a daljnje istraživanje dovest će vas na online dućane tih brendova.

Rast mono brendova: specijalizirani su za jednu vrstu proizvoda i jako uspješni (фото 1)

Tamo ćete otkriti da se u njihovoj ponudi nalazi samo jedna vrsta proizvoda, odnosno torbe. Riječ je o mono brendovima, točnije mono-product brendovima, koji su se fokusirali samo na jedan proizvod i njime odlučili pokoriti tržište. Ako vam se čini da takva uska specijalizacija nije dobra za poslovanje ili je nedovoljno unosna, s obzirom na to da smo navikli na drugačije funkcioniranje modnih marki, istina je malo drugačija od toga. Svi su od nabrojanih nišnih brendova odjednom dobili svoju rubriku na Net-a-Porteru i nalaze se u ormarima cijenjenih modnih urednica i influencerica. Baš zbog toga što su do posljednjeg detalja usavršili jedan proizvod, pridobili su brojne insajdere modne industrije, što nije nimalo lako, pogotovo uzevši u obzir da se bore s puno jačim igračima, modnim kućama koje postoje stotinama godinama, njihov brend nešto znači i imaju toliko razgranatu distribuciju da se njihovi proizvodu prodaju u gotovo svakom kutku svijeta.

Rast mono brendova: specijalizirani su za jednu vrstu proizvoda i jako uspješni (фото 2)

Mono brendovi srednje kategorije u takvom su porastu protekle dvije godine da prodajom svojih komada uzimaju dio kolača konglomeratima LVMH i Kering. Možda je riječ o malom iznosu kada se gleda iz perspektive tih konglomerata koji ih sigurno ne vide kao konkurenciju, ali to je jednako tako velik uspjeh za te male brendove, pogotovo uspoređujući uvjete u kojima rade jedni i drugi. Samim time što im je puno teže doprijeti do kupca, njihov je uspjeh veći. Osim toga, većina tih niche brendova dići se eco-conscious proizvodnjom i distribucijom što se baš ne može reći za modne kuće, iako su, moramo priznati, svi u posljednje vrijeme počeli raditi na tome.

Rast mono brendova: specijalizirani su za jednu vrstu proizvoda i jako uspješni (фото 3)

Jedan od razloga uspjeha tih brendova je i taj što je dio dobar dio njih ispunio prazninu između luksuznog i high street proizvoda. Alternativa tim proizvodima ili ne postoji ili postoji, ali je preskupa ili nedovoljno kvalitetna da bi je se uopće moglo uzeti u obzir. Među prvim primjerima, koje i dan danas poistovjećujemo s njihovim prvim proizvodima, iako su od nastanka proširili svoju ponudu, su Mansur Gavriel i Shrimps. Prvi brend, s adresom u New Yorku, popularizirao je bucket model torbi, a predstavili su zaista najjednostavniju moguću verziju istog, luksuzno izrađenu i s dobro odmjerenom cijenom te time izazvali boom u svijetu mode. Londonski je brend, pak, predstavio upečatljive bunde od luksuznog umjetnog krzna koje se dotad nisu nigdje mogle kupiti. I dok je osnivačica tog brenda Hannah Weiland otkrila da je do osnutka njezina brenda došlo neplanirano, neki od mono brendova za tu su se strategiju odlučili kako se ne bi izgubili u masi.

Rast mono brendova: specijalizirani su za jednu vrstu proizvoda i jako uspješni (фото 4)

U području torbica i cipela nešto se lakše izdvojiti - torbice ranije navedenih brendova neobičnog su oblika ili ih krasi unikatan dizajn, a slična je priča i s brendom obuće Neous. Osim toga, velik broj ovih brendova, zbog ograničenosti u proizvodnji može proizvesti komade samo u ograničenim količinama, što ih automatski čini traženijima i poželjnijima. Uspješni su i oni koji su za svoj core business odabrali sasvim obične komade kao što su traperice ili bijela košulja. Nekad je najteže pronaći dobar basic komad, a na tom su nedostatku izrasli brendovi traperica koji taj komad tretiraju kao kakvu couture kreaciju. Cijena im je možda viša od ostalih, ali ako se radi o nečemu što već jako dugo tražite, bez problema ćete izdvojiti veću količinu novca. Zato je nedavno niknuo ukrajinski brend [shirt stories] koji kreira bijele košulje izrađene od 100-postotnog pamuka i baš ništa drugo. Sa zadatkom da se osjećaju ženstveno i glamurozno (naravno, ako to žele) i u ogromnim i toplim pufastim jaknama suočio se brend Ienki Ienki o čijoj smo planetarnoj popularnosti nedavno pisali. Svaki od ovih brendova nastao je kao odgovor na potražnji, a s obzirom na to da im ide tako dobro s jednom jedinom stvari u ponudi nema smisla da prebacuju fokus na išta drugo. Mjesta za ekspanziju ponude uvijek ima kada si na dobrom glasu, ali treba odabrati i najbolji trenutak, kao što su to uostalom uspjeli učiniti i ranije.

Rast mono brendova: specijalizirani su za jednu vrstu proizvoda i jako uspješni (фото 5)

Jedan od najtežih zadataka imao je brend Blazé Milano koji ne silazi s lista želja svjetskih trendseterica. Vlasnice Corrada Rodriguez D'acri, Delfina Pinardi i Sole Torlonia s dugačkim iskustvom u modnoj industriji odlučile su napraviti reinterpretaciju sakoa za sve žene koje dijele njihovu estetiku. U njihovoj ponudi i dalje se nalaze samo sakoi i haljine-sakoi, a popularnost im ne jenjava. Ako imaš dobru ideju i modno znanje, s jednim proizvodom možeš daleko dogurati, a svi navedeni brendovi su primjer toga. Uz to, time utječu i na svijest kupaca koji im automatski više vjeruju kad znaju da se sav trud usmjerio na usavršavanje samo jednog komada, njegovog dizajna, kvalitete i ostalih značajki koje ga razlikuju od drugih, isto kao što bi dobro spravljenu ribu ili pizzu potražili u ribljem restoranu ili pizzeriji. Povezivanje određenog proizvoda koji je doveden do savršenstva i koji se razlikuje od drugih doprinosi i prepoznatljivosti brenda na tržištu koje je zagušeno proizvodima i na kojem su kupci bombardirani s tisućama različitih opcija. Jako je važno i da današnjim kupcima više znači nositi brend koji nemaju svi jer se tada osjećaju posebnima i drugačijima. Fokus na specifičnu kategoriju šalje poruku da ste dobri u onome što radite te da ćete na kraju ponuditi najkvalitetniju verziju istoga. Čini se kako je "manje je više" filozofija ovih brendova definicija modernog luksuza. 

Leave a comment

više