Search

Recommerce trenutno je najbolja stvar u modi, a evo i zašto

Recommerce trenutno je najbolja stvar u modi, a evo i zašto

Idealno rješenje za sve ljubitelje mode

Tekst: F.Š.


Image: Instagram,
ImaxTree

Koliko ste puta kupili nešto što ste odjenuli jednom i više nikada? Svaka nova prigoda, event, pa čak i Instagram post, kao da po defaultu zahtijeva i novu odjeću, a jedan od najvećih strahova svih fashionista svakako je osvanuti u jedno te istoj kombinaciji dva puta. Upravo iz tih razloga iz dana u dan raste popularnost najnovijeg modela poslovanja u svijetu mode - pozajmljivanje prethodno korištene odjeće, to jest, takozvani "recommerce". Ova moderna inačica second hand trgovina tako je uspješno riješila problem brojnih zaljubljenika u modu: imati nešto novo na sebi bez dubokog posezanja u džep. Iako ga ne bi trebali osjećati, pritisak da uvijek treba "lijepo izgledati" prisutan je kod mnogih zaljubljenika u modu. Nikad dosadna modna industrija nemilice, iz sezone u sezonu, diktira trendove što naposljetku dovodi do stvaranja nepotrebnog modnog otpada iz kojeg se fashionisti i fashionistice često ne znaju izvući. Upravo u tome leži razlog iz kojeg koncept recommercea u svijetu cvjeta - oni istinski zaljubljenici u modu, baš kao i obični pomodarci, uz njegovu si pomoć mogu priuštiti visoku mogu bez da troše silan novac. Ovaj se koncept navodi i kao jedan od načina stvaranja održivije, ekološki prihvatljivije modne industrije zbog toga što modni zaljubljenici na ovaj način kupuju manje, sigurnije i promišljenije.

Ako muškarci još od pamtivijeka iznajmljuju odijela za svečane prigode, zašto i žene isto tako ne bi mogle pozajmiti skupocjenu haljinu? Jedna od prvih kompanija koja je odlučila riješiti ovaj problem bila je "Rent The Runway". Osim iznajmljivanja vjenčanica i odijela, Rent The Runway je svoju ponudu odlučio proširiti tako što je uveo i iznajmljivanje skupocjene dizajnerske odjeće. Unutar mjesec dana možete poznajmiti najmanje četiri proizvoda, a ako vam se dovoljno svidi, možete ga jednostavno i kupiti. Odjeću koju ne kupite možete zadržati najviše osam dana, a plaćate tek 10% od ukupne cijene proizvoda. Rent the Runway ima i fizičke lokacije u nekoliko američkih gradova, u kojima se odjeća može i osobno preuzeti. Godišnji prihodi kompanije premašuju preko sto milijuna dolara, dok je vrijednost kompanije od osnivanja do danas narasla na više od 800 milijuna dolara.

Farfetch još je jedna kompanija pomoću koje se možete upustiti u svijet iznajmljivanja visoke mode. Ova platforma prvenstveno nudi široki spektar vintage odjevnih komada, a odnedavno je uvela i oznaku „pozitivno svjesni" (eng. positively concious) koja govori upravo o promišljanju prilikom kupovine. Farfetch radi s modnim ekspertima diljem svijeta kao što je D.A.N.G.E.L.O u Italiji, te Amore u Japanu. Kompanija je osnovana 2007 godine, a potkraj prošle godine je izašla na burzu te zaradila impresivnih 350 milijuna dolara u samo nekoliko mjeseci.

Recommerce trenutno je najbolja stvar u modi, a evo i zašto (фото 1)

Svi ovi podaci potvrđuju koliko je zapravo zaživjela kultura iznajmljivanja. Na krilima Instagrama i influencera, stvorena je i neiscrpna potreba stvaranja što veće raznolikosti u ormarima, zbog čega ovakve platforme poput Farfetcha i Rent The Runway toliko uspješno posluju. Koncept recommercea brojni ljubitelji mode navode kao idelano rješenje zbog toga što pomoću njega mogu osjetiti dašak visoke mode na vlastitoj koži bez da podižu kredit. Odnos prema visokoj modi promišljeniji je i oprezniji, a rečenica "Nemam što za obući" gotovo pa u potpunosti izbačena iz vokabulara svih koji onih koji pomno prate svaki krik mode.

Leave a comment

više