Search

Sa Sonjom Dvornik o Splitu, karijeri i modi

Sa Sonjom Dvornik o Splitu, karijeri i modi

Tekst: BURO.


Image: Jure Perišić

Sonju Dvornik mediji često nazivaju kroničarkom sretnog trenutka. Tu titulu je zaradila neumornim fotografiranjem Splićanki i Splićana na glavnom gradskom punktu – Rivi. Male su šanse da ste prošetali Splitom za nekog lijepog sunčanog dana,a da Sonja nije „vrebala“ negdje iz kuta i dokumentirala šušur koji tamo vlada, što od gomile turista koji se slijevaju u grad, tako i od lokalnih ljudi. Split je specifična sredina, kazat će vam to svaki stanovnik grada koji je najžešći navijač i najveći kritičar svojih istaknutih stanovnika, a njih doista ima puno. Split ili volite ili ne volite, nema sredine. Isto je s ljudima. Nisu na sredini, ne plivaju u onoj „možda“ kategoriji. Ili se uklopite i prihvatite duh ili ste vječni autsajder koji ovdje neće izdržati dugo. Sonjina stranica Klikom Svud postala je prozor u splitski mainstream te iako je s njom postigla veliki uspjeh , po vlastitom priznanju, malo je skrenula fokus jer joj je dosta „namještenih fotografija“. Sada je vuče nešto drugo. Suprotno uvriježenom mišljenju , da ne kažem stereotipu o „dolce far niente“ stavu koji Splićani imaju, Sonja radi punom parom. Možda niste znali, ali Sonja je inspicijentica u splitskom HNK-u već dugih 15 godina gdje nas je i ugostila te popričala s nama o životu, modi, karijeri. Nedavno je postala i ambasadorica modnog brenda Mona koji je otvorio svoju prvu trgovinu u Splitu, a za koji kaže da se idealno uklapa u njenu stilsku filozofiju koja glasi moderno i kvalitetno.

Sa Sonjom Dvornik o Splitu, karijeri i modi (фото 1)
Sa Sonjom Dvornik o Splitu, karijeri i modi (фото 2)

Počela si kao street style fotografkinja, točnije velik dio javnosti ste upoznao kao prvu street style fotografkinju koja je stavila stil Splićanki u prvi plan. Čini mi se da si to nekako stavila po strani u posljednje vrijeme? Je li ti dosadilo kao koncept ili postoji neki drugi razlog?

“Ubola” sam pravi trenutak za takvu vrstu fotografije prije ekspanzije nebrojene količine takve fotografije na društvenim mrežama, posebno Instagramu. Ostavila sam svoj pečat i nešto po čemu će moja arhiva fotografija s vremenom dobivati još veću vrijednost. Ne predstavlja mi više zadovoljstvo fotografiranje ulične mode kao i ništa što je namješteno tako da mi je fokus s fotografijom potpuno otišao u drugom smjeru.

Kao osobu koja je fotografirala tisuće žena na poznatoj Rivi, kako bi opisala taj splitski stil? Mnogi su pokušali dočarati, ali nitko nije dao neki zadovoljavajući odgovor. Znam da ne možemo generalizirati, ali po tvom iskustvu i viđenju?

Splitski stil je prije svega osobni pečat prpošnih Dalmatinki, samouvjereni gard, pa potom sve ostalo što dolazi s tim. Ljepota je uvijek bila u različitosti i po meni je to ono što ih izdvaja od drugih. Uniformiranost je veliki “problem” današnje mode čemu su jako sklone mlade generacije, a istančani stil dolazi s godinama.

Sa Sonjom Dvornik o Splitu, karijeri i modi (фото 3)
Sa Sonjom Dvornik o Splitu, karijeri i modi (фото 4)

Pored fotografske karijere, radiš i u splitskom HNK kao inspicijentica. Kako si se odlučila baš za taj put? Je li to neka dječja želja ili te nekako našlo po putu kako se kaže?

U Hrvatskom narodnom kazalištu radim 15 godina i rekla bih da je to ipak moja “prva” karijera. Plesala sam folklor 11 godina i često samo imali koncerte upravo na pozornici HNK. Tu se i rodila moja ljubav prema kazalištu. Sve ono što nepredvidljivo što se događa iza scene brzo me zaintrigiralo. Inspicijentski posao zahtijeva jako veliku razinu koncentracije i sposobnost koordiniranja velikog broj znakova (ton, svjetlo, ulaz, izlaz glumaca, binski radnici, cugovi...) i to u nekoliko sekundi na određenu radnju ili riječ glumca. Ovaj posao je jako uzbudljiv upravo zbog toga što je uvijek drugačiji i nikad nije dosadno ni statično. Svaki projekt je doslovno novi početak, od novog teksta producentskog tima te podjele glumaca kako iz ansambla tako i gostujućih.

Koja ti je neka konačna želja u karijeri? S čim se želiš baviti za nekoliko godina, ako planiraš tako daleko?

Nisam osoba koja se ograničava jednim poslom. Od 18 godine nikad nisam radila samo “jedan” posao i mislim da je prednost našeg vremena što imamo priliku iskoristiti sve talente koje posjedujemo. Ne bih se stavljala u nikakve kutije. Toliko je toga što me u različitim periodima života zanima tako da ne mogu kazati da neće biti nešto potpuno različito od svega čime se sad bavim.

Sa Sonjom Dvornik o Splitu, karijeri i modi (фото 5)
Sa Sonjom Dvornik o Splitu, karijeri i modi (фото 6)

Za Splićane postoji ta neka fama da je sve Laganini i "lako ćemo". Ti evo guraš dvije karijere. Kako ti izgleda prosječan dan?

Nisam taj tip. Kod mene je sve po špagi kako se kaže. Nikada ne kasnim, jako sam dobra u organizaciji i u jednom danu mi se čini da proživim tri života. Ustajem jako rano, skuham ručak za taj dan jer obožavam kuhanje, odlazim na prvu dnevnu probu u kazalište jer radimo dvokratno. Između probi je uvijek nešto, snimanje, sastanci, slanje fotografija koje sam dužna poslati za taj dan, trening... Od 18 h sam uvijek u HNK-u bilo zbog probe ili predstave.

Sa Sonjom Dvornik o Splitu, karijeri i modi (фото 7)

Smatraš li se influencericom? Dosta brendova te angažira kao ambasadoricu , kao što je slučaj s modnom kućom Mona? Misliš li da je to zato što smatraju da predstavljaš određenu stilsku struju u gradu? Koje suradnje prihvaćaš? Kako se odlučuješ s kim ćeš raditi?

Tu riječ nikako ne prihvaćam jer sebe tako ne doživljavam. Angažiraju me brendovi koji prepoznaju nešto svoje u meni, nešto autentično na obostrano zadovoljstvo. Od mene očekuju da njihov brend bude uklopljen u moj svakodnevni život, inače suradnju kao takvu ne prihvaćam. Što se Mone tiče, to je modna kuća koja iza sebe ima desetljeća rada i svojim rebrandingom su napravili jedan kvalitetan i moderan brend u kojem se pronalazim. Inače smatram da se širenjem suradnji gubi kredibilitet svega onoga što predstavljaš pratiteljima. Bolje je imati manje ali vjerodostojnije nego gomilu brendova koji ne korespondiraju s osobom već su samo plaćeni oglasi.

Znam da se voliš srediti, vidjela sam te bezbroj puta u gradu. Je li i tebi ova cijela situacija utjecala na stil odijevanja? Velik broj žena kaže da su postale opuštenije jer realno nemamo gdje otići, sve je svedeno na dnevne nužne obaveze.

Ja prvenstveno volim izgledati lijepo za sebe i nije to ništa pretjerano. Imam svoj basic stil ali nećete me vidjeti u tajicama osim na treningu. Svaki dan odlazim na posao i nosim se isto, kao i prije ove cijele situacije.

Sa Sonjom Dvornik o Splitu, karijeri i modi (фото 8)
Sa Sonjom Dvornik o Splitu, karijeri i modi (фото 9)

Ove godine si postala ambasadorica modne kuće Mona. Poznati su po statement komadima od kože i moćnoj silueti. Što si pikirala iz jesenske kolekcije?

Jako sam sretna zbog te suradnje jer svatko može pronaći neki komad unutar svake kolekcije koju imaju. Puno toga sam pikirala s tim da su mi kožnati komadi uistinu „wow“. Odabrala sam jednu kožnu jaknu koju ću sigurno nositi godinama. Uvijek biram takve komade koje mogu kombinirati na fino i na basic.

Da te onda pitamo da nabrojiš pet osnovnih komada koji su stup tvoje garderobe koji bi to komadi bili?

  • Kožnjak
  • Basic t shirtovi
  • Traperice
  • Čizme
  • Bijela košulja

Sve lookove iz editoriala možete pronaći u trgovinama Mona Zagreb (Ilica 38 A) i Mona Split (Kralja Tomislava 4).

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više