Search

Tko je Elsa Peretti, legendarna dizajnerica nakita iz serije \"Halston\"?

Tko je Elsa Peretti, legendarna dizajnerica nakita iz serije "Halston"?

Tekst: Manda Javorina


Zahvaljujući novoj Netflixovoj seriji o američkom dizajneru Halstonu, trenutak kada je američka moda (zajedno sa Studio 54 mitologijom) stavljena na svjetsku mapu, vratila je u žižu interesiranja i legendarnu dizajnericu nakita Elsu Peretti koja je umrla u ožujku ove godine. Njeno ime je postalo sinonim za čuvenu kuću Tiffany & Co, a iako je rođena u Firenci i odrasla u Rimu, Elsin lik i djelo će zauvijek ostati vezani za New York (koji je napustila tek prije nekoliko mjeseci).

Karijeru je započela krajem šezdesetih kao manekenka, a sredinom sedamdesetih slovila je za jednu od najglamuroznijih djevojaka u Velikoj Jabuci, te je zajedno s Angelicom Huston i Pat Cleveland bila poznata kao jedna od “Halstonettes” - muza legendarnog američkog dizajnera Halstona s kojim je surađivala dugi niz godina i kao model i kao dizajnerica.


Nakon četrdeset godina koje je provela u Tiffany & Co., slobodno se može reći da je obilježila njihov uspjeh, a mnoge stvari bez kojih danas ne možete zamisliti svoju kolekciju nakita i koje danas kopiraju svi, dizajnirala je upravo ona. Pripisuje joj se da je reinventirala način na koji se nose dijamanti svojim konceptom "dijamanti na metar", cuff narukvice koje se danas smatraju apsolutnom klasikom, ali i vratila u modu i evoluirala motiv srca svojom kolekcijom Open Heart koja je i dalje jedna od najprodavanijih linija nakita iz cijelog Tiffany & Co. Istina je da su zapravo mnogi njeni komadi danas izuzetno dobro prodavani, čak i kada ih "pozajme" neki drugi dizajneri i prodaju pod imenom drugog brenda (u tebe gledamo, Daniel Lee). Skrolajte i recite nam koliko ih prepoznajete.

equestrian belt, početak 70-ih

Tko je Elsa Peretti, legendarna dizajnerica nakita iz serije "Halston"? (фото 1)

Razumijemo vas ako ste pomalo zatečeni i da, poprilično je poražavajuća činjenica da je jedan drugi globalni brend, danas među najprodavanijima na svijetu upravo zbog asesoara, u stanju ovako lako pozajmiti tuđu legendarnu kreaciju bez ikakvih posljedica.

The Equestrian Belt je Elsina kreacija iz vremena kada je provodila noći na plesnom podiju legendarnog kluba Studio 54. Na ovim fotografijama su Marisa Berenson i Gia Carangi, a veoma često ga je nosila i sama Elsa i to u srebrnoj varijaciji na temu. Ova metalna kopča i dalje se može kupiti na službenoj stranici brenda Tiffany & Co.

Tko je Elsa Peretti, legendarna dizajnerica nakita iz serije "Halston"? (фото 2)
Tko je Elsa Peretti, legendarna dizajnerica nakita iz serije "Halston"? (фото 3)

diamonds by the yard, 1974.

Elsa Peretti osmislila je poseban koncept nošenja dijamanata: jednostavan, minimalistički i elegantniji od bilo čega što je svijet do tada vidio. Kolekcija “Diamonds by the Yard” nastala je 1974. godine kada je prvo počela raditi za Tiffany's. I dan danas se svi koristimo njenim načinom nošenja i slaganja delikatnih ogrlica, čak i kada ne znamo da je njen.

mesh bra, 1975.

Ovaj grudnjak od pletenih zlatnih žica poput najfinijeg zlatnog pancira, prvi put se pojavio na reviji brenda Halston 1975, a dizajnirala ga je Elsa (u radionicama Tiffany & Co.) u isto vrijeme kada je dizajnirala i svoju ogrlicu-maramu.

Zoë Kravitz nosila je ovaj komad vrijedan 24.000 dolara na Vanity Fair Oscar partyju 2019. godine i uparila ga s Tiffany & Co. dijamantima i Saint Laurent maksi suknjom.

Tko je Elsa Peretti, legendarna dizajnerica nakita iz serije "Halston"? (фото 4)

bone CUFF

Tko je Elsa Peretti, legendarna dizajnerica nakita iz serije "Halston"? (фото 5)

Sama Peretti objasnila je kako je inspiraciju za ove narukvice pronašla još u svom djetinjstvu koje je provela u Rimu ali i posjetama Gaudijevoj Casa Mila u Barceloni. "Kao dijete sam s dadiljom u Rimu često išla u kapelu Capuchin iz 17. stoljeća, Sve prostorije bile su ukrašene ljudskim kostima. Mama me često morala slati nazad da vratim neku kost koju sam kriomice stavila u svoju torbicu. Stvari koje su nam zabranjene ostaju s nama zauvijek."

Organska forma koja pomalo podsjeća na Wonder Woman, ali čini da hladan metal izgleda toplo i meko. Elsine bone cuffs debitirale su na reviji za Halston početkom sedamdesetih, a dizajnirane su tako da "sjede" na zglobu i imitiraju samu kost.

Tko je Elsa Peretti, legendarna dizajnerica nakita iz serije "Halston"? (фото 6)
Tko je Elsa Peretti, legendarna dizajnerica nakita iz serije "Halston"? (фото 7)

the snake

Senzualan, skulpturalan komad koji postoji i kao ogrlica, narukvica i pojas, istovremeno je i bezvremenski elegantan ali i jedinstven. Glava zmije ima ulogu kopče koja se otvara i omogućava da se ogrlica nosi na različitim dužinama.

Tko je Elsa Peretti, legendarna dizajnerica nakita iz serije "Halston"? (фото 8)
Tko je Elsa Peretti, legendarna dizajnerica nakita iz serije "Halston"? (фото 9)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više