Search

Scott Schuman o suvremenim muškarcima i stilu

Scott Schuman o suvremenim muškarcima i stilu

Osnivač bloga The Sartorialist za Büro 24/7

Tekst: BURO.


Image: Garance Dore

Scott Schuman je modni fotograf i bloger, pokretač The Sartorialista, pred čijim se objektivom žele naći svi fashionisti svijeta. Büro 24/7 s njim je porazgovarao o muškoj modi i stilu, tijekom snimanja jesenske kampanje za brend Mango u Rusiji.

Kako bi trebao izgledati suvremeni muškarac?

Danas postoji toliko opcija! Možeš biti kakav god želiš, teško je tvrditi nešto određeno. Glavna stvar je imati određenu količinu komada koji ti savršeno stoje. A zato treba otići krojaču svaki puta kada kupuješ košulju. Meni je važnije znati kako mi nešto dobro stoji i da dobro u tome izgledam, nego da stvari nosim na modno pravilan način.

Što mora biti u garderobi svakog fashionista?

Dobre cipele! Ja preferiram nijanse plave boje, ako ne i crne. Nikada se ne bi odjenuo u crno od glave do pete, crna boja je jako stroga. A plavu volim jer je dovoljno tamna, a ipak mekša od crne.

Scott Schuman o suvremenim muškarcima i stilu (фото 1)

H.E. by Mango jesen/zima 2013/14.

Kada se voziš na biciklu, nosiš klasične cipele?

U takvim situacijama ne nosim cipele, ograničavaju me.

Tada se odijevaš u sportskom stilu?

Da, jako volim sportski stil! Cijelo ljeto sam u kratkim hlačama. Čak se i u njima može izgledati vrlo fashionable. Iskreno, u mnogo toga se može nositi sa stilom, ali rijetko viđam muškarce u kratkim hlačama. Jednom sam bio u Firenci i posjetio Pitti Uomo. Bilo je toliko vruće da sam morao odjenuti kratke hlače, a ne moram vam ni pričati koliko sam zbog toga izgledao čudno ostalim muškarcima. Nije me bilo briga, toliko je bilo vruće, ali samo želim naglasiti kako su i kratke hlače valjan oblik garderobe ljeti.

Misliš li da je u svijetu trenutačno mnogo modno osviještenih muškaraca? Kojeg bi izdvojio kao posebno zanimljivog?

Jako mnogo. Iskreno, nikada o tome nisam razmišljao, ali ovako na brzinu mogu izdvojiti Pharrella Williamsa koji uvijek izgleda zanimljivo. Ostale koje bih nabrojio su moji prijatelji. Mnoge sam upoznao kada smo tek počeli fotografirati, a svaki ima svoj poseban stil, iako su svi potpuno nepoznati ljudi. Mislim da bi se svi trebali inspirirati stvarnim ljudima, a ne zvijezdama, i tako graditi svoj stil.

Scott Schuman o suvremenim muškarcima i stilu (фото 2)

Scott Schuman o suvremenim muškarcima i stilu (фото 3)

Na snimanju kampanje H.E. by Mango jesen/zima 2013/14.

Družiš li se s ljudima koje snimaš?

Jako rijetko. Samo su neki postali moji pravi prijatelji. Jako sam otvoren, često ljude zovem na ručak, snimamo videe i možemo se kvalitetno družiti, ali oni pri tom vode odvojene živote. Ne volim se pretjerano zbližavati s ljudima, već imam djevojku, druge mi nisu potrebne! (smijeh)

Kada si osvijestio svoj stil?

Imao sam prekrasno djetinjstvo, ali nisam tada obraćao pozornost na odjeću. S vremenom sam se počeo proučavati, shvaćati kakva odjeća na meni izgleda dobro, koje boje mi odgovaraju, a koje ne. Nekima je to prirođeno, primjerice moja desetogodišnja kćer već zna kako izabrati boje i ima svoj stil, kao da se s time rodila. Zato mislim da je stil nešto s čim se rodiš, ali ga je isto tako moguće stvoriti ako se potrudiš.

Misliš da nije važno znati vezati kravatu od samog djetinjstva?

Pa naravno, tko se rodi s tim umijećem? Tim više što postoji sto načina vezanja kravate. Nikada ne snimam dandyje, nego one koji izgledaju dobro. Privlače me razne ličnosti, neki više ekscentrični, a neki manje. Što se mene tiče, želim samo izgledati dobro, nije mi važno da to svi primijete.

Scott Schuman o suvremenim muškarcima i stilu (фото 4)

H.E. by Mango jesen/zima 2013/14.

Što bi savjetovao suvremenom muškarcu po pitanju stila?

Kao prvo, kao što sam već rekao, važno je da odjeća dobro stoji. A kao drugo, da razmisle o svom načinu života. Primjerice, ja sam puno vremena na ulici, zato imam puno casual odjeće. Kupujem ono što odgovara mom zanimanju, a ako 5 dana u tjednu moraš nositi odijelo, nema smisla kupovati tenisice koje će stajati u ormaru. Dobro promisli o sebi!

Scott Schuman o suvremenim muškarcima i stilu (фото 5)

Scott Schuman

Misliš li da su savjeti u časopisima kao što je GQ korisni?

GQ daje savjete ne samo po pitanju stila, nego kako i kuda nešto odjenuti. Nekoliko godina sam čitao te savjete i tamo se može pronaći mnoštvo zanimljivosti. Trik je u tome da muškarci nikada neće poslušati savjete, ako ne vide da i svi ostali muškarci rade isto. Tek kada nešto postane pravi trend, onda će se početi odlučivati na neke smjelije korake.

Tekst: D.Č./L.B.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više