Traži

Sjećanje na crvenokosu kraljicu pletiva

Sjećanje na crvenokosu kraljicu pletiva

Što je sve Sonia Rykiel učinila za modnu industriju?


Fotografija: buro247ru

Jučer je u Parizu održan ispraćaj za veliku Soniju Rykiel. Kraljica pletiva prošlog je tjedna izgubila bitku s Parkinsonovom bolešću koju je vodila čak 15 godina. Danas se prisjećamo njezinog života i rada bez kojeg modna industrija danas ne bi bila ista.

Rykiel je često smatrana sinonimom za Pariz, rođena je tamo 1930. i ostala u njemu sve do svoje smrti. I njezina je dizajnerska karijera započela u Parizu kada je kao trudnica otkrila kako ne postoji pleteni pulover dovoljno mekan i fleksibilan kako bi ga ona tijekom trudnoće mogla nositi, te je 1962. kreirala vlastitu liniju pletiva prigodnog za nošenje tijekom trudnoće. Unutar ove kolekcije predstavila je jednostavan ženski uski pulover dugih rukava, duljine do ispod struka i nazvala ga poor boy. Ovaj će odjevni predmet zauvijek promijeniti pogled na ulogu pletiva u ženskoj modi. Dizajn Sonije Rykiel u to je doba bio revolucionaran - njezino je pletivo, s prugama koje postaju njezinim simbolom, predstavljalo oslobođenje ženskih tijela od čvrstih silueta prošlog stoljeća i strogo naglašenog struka. Kreirala je "oslobađajući" odjevni predmet i uspjela ga predstaviti na seksepilan način - njezine haljine i puloveri druga su koža ženama koje ih nose. Kroz 70-e godine 20. stoljeća Rykiel je nastavila graditi svoje empire francais. Na vrijeme je prepoznala važnost kreiranja beauty linije pa 1978. dizajnira parfem, a 1987. liniju kozmetike. 

Kolekcija za proljeće/ljeto 1989.

Potpuno nezavisna sve do 2012., tvrtka Sonia Rykiel zapravo je obiteljski posao. Suprug Simon Bernstein bio je Sonijin poslovni partner, a kći Nathalie uključena je u posao još od 1975., isprva kao model dok danas sama vodi majčino modno carstvo. Uz ovakvu potporu, Rykiel je imala slobodu za ostale stvari. Pisala je romane, uređivala hotele, pozirala Andyju Warholu, otpjevala duet s Malcolmom McLarenom, dizajnirala za švedski brand H&M, a čak je i vrsta ruže nazvana prema njoj, kao i vrsta sendviča u pariškom Cafe de Flore. Dobila je Fashion Group International Oscara, a u prosincu 2001. godine, francuska joj je vlada dodijelila titulu Commandeur de l'Ordre National du Merite

Nathalie i Sonia Rykiel

Čak ni u svojim 70-ima Rykiel nije namjeravala stati. Iako je svoj brend službeno napustila 1995., nastavila je surađivati na kolekcijama. Kreacije su joj i dalje odisale seksepilom, a tijekom sezone proljeće/ljeto 2009. godine, proslavila je 40 godina bavljenja modom zbog čega joj je kći Nathalie priredila iznenađenje u obliku modne revije, na kojoj je 30 modela izašlo na pistu u haljinama koje su posebno za ovu prigodu dizajnirali Sonijini prijatelji i suradnici poput Martina Margiele, Jeana Paula Gaultiera, Karla Lagerfelda i Albera Elbaza, odajući tako veliku počast crvenokosoj kraljici pletiva.

Rykiel je svijet napustila 25. kolovoza ove godine. U jednom je intervjuu za Taschen 2009. izjavila kako joj je glavni cilj pronalaženje sreće u svom stvaralaštvu i okarakterizirala svoj dizajn kao demode te kao filozofiju mode. Nije trebala biti ekstravagantna ni tražiti pažnju šokiranjem javnosti  i upravo će po tome ostati zapamćena, jer kako je sama govorila, toliko se toga može učiniti sa samo jednom jedinom niti.

 

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor