Search

Spoj visoke mode i skulpture: svi detalji izložbe Azzedinea Alaïje

Spoj visoke mode i skulpture: svi detalji izložbe Azzedinea Alaïje

U Galeriji Borghese u Rimu


Image: buro247.ru

U rimskoj Galeriji Borghese dizajner Azzedine Alaïa predstavio je retrospektivu svog modnog stvaralaštva. Predstavljamo detalje s izložbe radova koje je ovaj kipar svjetske mode "izrezbario" tijekom svoje bogate karijere...

Galerija Borghese skupinu svjetski poznatih zvijezda koje su došle pozdraviti otvorenje izložbe "Couture/Sculpture", upriličeno ovog četvrtka u Rimu, vjerojatno nikad dosad nije uspjela okupiti. Izložba je predstavljena na čak tri jezika: talijanskom, engleskom i francuskom, a svoje cijenjene goste dočekivao je sâm legendarni dizajner. 

"Ovo nije izložba o modi", pojasnio je Alaïa "...već o skulpturi kao odi ljepote ljudskog tijela." Ljepša scenografija od Galerije Borghese, koja čuva radove znamenitih kipara poput Berninija i Canove, za upriličenje ove sjajne izložbe vjerojatno ne postoji. "Ovo je mjesto mistike, ispunjeno remek-djelima i mi nismo htjeli narušiti tu atmosferu", kazao je dizajner. A narušiti plemeniti spokoj i gotovo sakralni ton Galerije Borghese prekrasnim kreacijama tuniskog dizajnera naprosto nije bilo moguće. 

Spoj visoke mode i skulpture: svi detalji izložbe Azzedinea Alaïje (фото 1)

Dizajnerski radovi Alaïje u prostor muzeja uklopili su se s nevjerojatnom harmonijom. Njegove haljine i same djeluju poput skulptura, svojim teksturama one su vrlo skladno nastavljale niz mramornih kipova i kamenih torza, savršeno otvarajući dijalog s baroknim i neoklasicističkim remek-djelima.

Spoj visoke mode i skulpture: svi detalji izložbe Azzedinea Alaïje (фото 2)

Spoj visoke mode i skulpture: svi detalji izložbe Azzedinea Alaïje (фото 3)

Spoj visoke mode i skulpture: svi detalji izložbe Azzedinea Alaïje (фото 4)

Modni eksponati protezali su se na dva kata Galerije Borghese, a ukupno je odabrano 65 kreacija koje je Azzedine Alaïa stvarao u razdoblju od 80-ih pa sve do danas. Među odabranim kreacijama posebno su se istaknule legendarne bandage haljine i kožne kreacije, kao i slavna vjenčanica Elle MacPherson iz 1986. godine i ljubičasta haljina u kojoj je 80-ih zablistala Grace Jones. 

Svaka kreacija usklađena je prema bojama i stilu kako bi savršeno pristajala djelima klasične umjetnosti izloženima u pojedinoj muzejskoj dvorani. Primjerice, u sobi s djelima znamenitog Caravaggia (čija se najpoznatija djela nalaze upravo u Galeriji Borghese) predstavljene su haljine od tamnoplavog i bordo baršuna koje se savršeno stapaju s mračnim tonovima koji prevladavaju na platnima ovog talijanskog majstora. S druge strane, u egipatskoj sobi izložene su bandage haljine koje podsjećaju na odjeću vladarica drevnog Egipta, a tu je i nezaboravni sako od krokodilske kože. U sobi koja čuva kip Davida smjestile su se drapirane, gotovo gladijatorske kreacije, dok su u prostoriji s očaravajućom mramornom skulpturom Paoline Borghese kao Venus Victrix izložene dvije grandiozne bijele haljine koje su samo ponavljale ženstvene linije koje je ovjekovječio majstor Antonio Canova.  

Spoj visoke mode i skulpture: svi detalji izložbe Azzedinea Alaïje (фото 5)

Alaïa se suvereno obraća koži kao svakidašnjem, običnom materijalu pa se na prvom katu Galerije Borghese rame uz rame s mramornim torzima glasovitih kardinala smjestila drapirana kožna haljina koja savršeno ponavlja nabore kardinalskih mantija. A izložba ne bi mogla proći bez moćnog sakoa od kože aligatora koji neočekivano omekšava hladnoću i statičnost susjednih mramornih radova, baš kao što to čini i crvena haljina čije se boje stapaju s krvavo crvenim tonovima Rafaelova platna s likom razapetog Krista.  

"Nije nam trebalo puno vremena da smjestimo haljine", komentirao je kustos izložbe Mark Wilson. "Čim smo stigli u Galeriju Borghese, odmah smo znali: okej, ovdje će stajati ova kreacija, a ovdje ova druga. Sve je bilo vrlo prirodno i organski."

I dok su gosti razgledavali galerijske prostorije, u vrtu se pripremala svečana večera u čast dizajnera. Od poznatih lica koja su pozdravila ovu veliku izložbu izdvajamo Albera Elbaza, Diane Pernet, Francu i Carlu Sozzani, Silviju i Delfinu Fendi, ali i brojne druge. 

Izložba će biti otvorena do kraja listopada.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više