Search

Stampedo u kavani Corso ili kako su Hrvatice briljirale u kupovini kolekcije H&M x Erdem

Stampedo u kavani Corso ili kako su Hrvatice briljirale u kupovini kolekcije H&M x Erdem

Jučer u centru grada odvijao se pravi show


Image: Senja Vild

Već je poznato da suradnje švedskog brenda H&M s odabranim dizajnerom kod nas uvijek izazovu borbu za komad ili dva koje nerijetko prati i dašak histerije. Evo kako sam se provela sinoć na (pre)shoppingu...

Teško je ne primijetiti velebnu lokaciju koja se nalazi na uglu Gundulićeve i Ilice koja već godinama zjapi prazna, a krase ju tek reklamni plakati tvornice piva ili nekih sličnih velikih tvrtki. Starije generacije ovo mjesto povezuju uz salon automobila koji je ondje otvorio poznati Ferdinand Budicki, a mlađim generacijama poznatije je kao kultna zagrebačka kavana Corso u kojoj su se nekad skupljali veliki pjesnici poput Tina Ujevića. Prije samo dvije godine, kavana je na kratko otvorila vrata upravo za vrijeme trajanja festivala u čast obljetnice njegove smrti i imala sam priliku na nekoliko minuta zakoračiti u prošlost. Od tada su vrata bila dobro zaključana sve do ovog ponedjeljka kada su se otvorila zbog modnog događaja godine, predstavljanja zajedničke kolekcije H&M x Erdem.
Starom i zapuštenom prostoru život je udahnuo umjetnik Saša Šekoranja koji je svojim cvjetnim kreacijama i pompoznim kristalnim lusterima ovo mjesto učinio zaista sjajnim za namjenu koju je trebao ispunitiPredstavljena kolekcija savršeno se stopila s interijerom s obzirom na to da je modna kuća Erdem poznata po svojim raskošnim materijalima, printom te izvezenim cvijećem te sam koračajući prostorom imala osjećaj da sam u kakvoj maloj bajci. Događaju su prisustvovali svi koji nešto znače u našem gradu, a posebna gošća bila je velika zagrebačka diva Josipa Lisac koja je samo dodala šlag na tortu.

hm x erdem

Kavana je bila puna prekrasnih žena koje su se sve redom jako dotjerale, izvadile najbolje kombinacije iz ormara i uz čašu pjenušca (s cvijećem, naravno) čavrljale s prijateljicama, komentirale kolekciju i sve se činilo u savršenom redu. Pretpostavljam da su u svojim glavama slagale strategiju i tajni plan kako će se sutradan, na istom mjestu u 18 sati, izboriti za sve komade koje su si "upikirale" jer nemam drugog objašnjenja za ono čemu sam sinoć svjedočila.

erdem x hm
Iako sam bacila oko na samo jedan komad, već na predstavljanju kolekcije odustala sam od njega jer, eto nije izgledao onako kao što sam očekivala tako da mi (pre)shopping nije značio apsolutno ništa, a zapravo mi je značio - posao. Imala sam tek neku neobaveznu narudžbu i u 18:11 minuta sam se nacrtala ispred mjesta zločina. Ušla sam bez problema i bez ikakve gužve, a ono u što sam upala bilo je "stanje potpune nepreglednosti".

erdem x hm

Uz snažne zvukove komercijalne glazbe koja je odzvanjala prostorom, poluhisterične žene navlačile su robu, gurale se kroz masu istovremeno urlajući na telefon i panično objašnjavajući kako nema više brojeva. Veste su letjele po podu, štenderi su se ljuljali, kutije za cipele su padale iz ruku (koje su očigledno bile nakrcane stvarima) i roba je nestajala brzinom svjetlosti. Izrazi lica žena su se bitno promijenili od dana prije, bez kompromisa one su došle tu po svoje, pograbile sve što se dalo i čekajući u redu polako odlagale komad po komad koji, eto ipak ne žele.

Svilene haljine klizile su sa stola na pod, Šekoranjine latice i bajka od večer ranije pali su pod čizmu zagrebačkih trendseterica, a laktarenje me podsjetilo na ono na ulazu u podzemnu željeznicu londonskog Piccadilly Circusa. Peglale su se redom sve kartice iz novčanika, tri puta su se upisivali pinovi, letjele su novčanice iz omotnica i keširale su se tisuće kuna, dok su prodavačice grcale u kaosu koji su pratili pitanja i narudžbe.

Bilo je i suza i namrgođenih i nezadovoljnih lica, uz riječi kako će 2.11. biti prve ispred dućanaBože, pomozi im! Ja sam samo stajala i promatrala ludilo dok su mi očice iz veste vukle tuđe vješalice obješene preko ruku. Osjećala sam se kao da me netko instalirao u probrano društvo hijena koje će me srušiti ako se dobro ne uzemljim. Ovo bi trebala biti ležerna kupovina s obzirom na to da se radi o komadima koji dosežu gotovo 2000 kuna, a prizor je bio bliži onom kada netko pusti suzavac u noćnom klubu. O tome kako se žene ponašaju u kupovini tijekom sniženja, već smo odavno pisali. Sestro, pa to je samo komad krpe koji ćeš sutra zamijeniti drugim. Nema mjesta za hiperventilaciju kaj ga Karla ima, a tvoj je baš "neka seljanka" pokupila pred nosom i slične bjesomučne situacije s kojima se dotične susreću
I da, neću nikad shvatiti žene koje obijesno čupaju krpe s polica i gaze preko svega da bi došle do brokatnog komadića sreće. Kao što neću shvatiti onu kad ti kažu da ćeš mijenjati ljude tako što ćeš prvo mijenjati sebe. Ne znam, ja sam sinoć stajala u masi koja je imala samo jedan cilj i promatrala sam hijene koje vrebaju svoj plijen. U 18:21 ostao je visjeti dobar dio muške kolekcije, dok je u ženskom djelu ostala tek pokoja haljina i nekoliko bluza. Žene su zadovoljno otišle na kavu da predahnu i nagrade se za naporan posao. Moguće je da će neke od tih žena s visoka promatrati one koje će za mjesec dana u Lidlu kupovati božićnu kolekciju Heidi Klum. Problem je samo što je situacija identična, razlikuje se samo cijena. I veličanstvena lokacija, u ovom slučaju bez smrznute plećke.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više