Search

Što se to događa s Tjednom mode u New Yorku?

Što se to događa s Tjednom mode u New Yorku?

Posljednji u nizu problema vezan je uz politiku

Tekst: D.D.


Image: The Shed,
Instagram

Već nekoliko sezona zaredom problemi potresaju najznačajniji Tjedan mode koji ne se održava na europskom tlu, a u posljednji u nizu politički je obojen. Američka moda uvijek je nekako bila u sjeni europske, a samim time ni Tjedan mode u New Yorku nije se smatrao inovativnim ili vrijednim divljenja, već je bio samo jedna postaja na putu do Pariza. Njujorški modni tjedan već se godinama bori s odlaskom američkih dizajnera koji predstavljanje svojih novih kolekcija sele u Pariz ili, pak, revije održavaju neovisno o rasporedu Tjedna mode. Kako se smanjuje broj sudionika čija imena nešto znače u svijetu mode, paralelno s time skraćuje se i vrijeme trajanja Tjedna mode u Velikoj jabuci - Vijeće američkih modnih dizajnera (CFDA) početkom ljeta objavilo je kako će ovosezonsko izdanje biti nešto kraće i trajati samo pet dana, umjesto osam kao prijašnjih godina. Osim toga, zbog skupoće sudjelovanja na Tjednu mode u New Yorku, oni koji nisu "pobjegli" u Europi gdje su troškovi produkcije znatno niži, odlučili su zajedno izlagati.

Model iz kolekcije dizajnera Prabal Gurunga

Neka od zvučnih imena koja će sudjelovati na ovogodišnjem rujanskom izdanju su Helmut Lang, Brandon Maxwell, Jason Wu i Prabal Gurung, no valja napomenuti da će dio ovih dizajnera svoje revije održati "off-site", odnosno izvan službenih lokacija njujorškog Tjedna mode. A razlog tomu je ono zbog čega je njujorški Tjedan mode i prije svog službenog početka, koji je zakazan za 6. rujan, počeo puniti novinske stupce. I nažalost, ti napisi nemaju nikakve veze s razlogom zbog kojeg se održava, a to je - moda.

Prabal Gurung

Naime, dvije modne kuće - Rag & Bone i Prabal Gurung, neće prikazati svoje nove kolekcije na velebnoj novoj lokaciji "The Shed" u Hudson Yardsu, kako je bilo predviđeno po rasporedu.

"Bio sam u pregovorima s Hudson Yardsom za održavanje revije povodom obilježavanja 10 godina svojeg brenda u sklopu Tjedna mode u New Yorku. Nakon što sam čuo da se tamo održavalo i to prikupljanje sredstva, odlučio sam se povući", napisao je na Twitteru američki dizajner Prabal Gurung, inače jedan od omiljenih kreatora bivše prve dame Sjedinjenih Američkih Država Michelle Obame. Američkim medijima brzo se proširila vijest da je milijarder, čije je bogatstvo procijenjeno na 7,7 milijarder i trgovac nekretninama Stephen Ross - čija kompanija Related Companies stoji iza spornog modernog manhattanskog zdanja - u svojem domu ugostio prikupljanje sredstava za kampanju predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa, za koju se navodno prikupilo već 105 milijuna dolara.

The Shed

Na večeri ste se mogli pojaviti ako ste bili spremni uložiti 100 tisuća dolara - za taj iznos dobili ste i fotografiju s američkim predsjednikom, dok ste za priliku za diskusiju s njim mogli dobiti za 250 tisuća dolara. Iznosi koji su se pojavili u američkim medijima izazvali su oštre kritike i zgražanje šire javnosti, a brojni celebritiji su putem društvenih mreža pozvali na bojkot kompanija koje su povezane s poduzetnikom.

Stephen Ross

Naime, osim što je Rossova kompanija osigurala novac za izgradnju kulturnog centra "The Shed", "grada u gradu" u koji se investiralo 25 milijardi dolara, što ga čini najskupljim projektom u povijesti SAD-a, vlasnik je i sportskog tima američkog nogometa "Miami Dolphins" te fitness kompanije u čijem su vlasništvu "Equinox Gym" i "SoulCycle". Nakon što su te kompanije dale izjave kako bi se udaljile od njihova dioničara i njegovog negativnog utjecaja - pogotovo nakon što su Chrissy Teigen i brojne javne ličnosti objavile da otkazuju svoje članarine u Equinoxu - sličan potez potegnulo je i vodstvo kulturnog centra koji je trebao postati dom Tjedna mode u New Yorku i to izjavom u kojoj su naveli kako su "potpuno samostalni te nisu u vlasništvu ili pod kontrolom bilo kakvog privatnog ili komercijalnog entiteta" te da "The Shed ne podupire niti sudjeluje u prikupljanju sredstava za nijednog političkog kandidata".

Model iz kolekcije brenda Rag & Bone

Međutim, to nije bilo dovoljno, i modna kuća Rag & Bone također je odustala od predstavljanja kolekcije za proljeće/ljeto 2020. u suvremenom kulturnom centru. U jeku skandala i Ross je dao izjavu te se izjasnio "zagovornikom rasne jednakosti, inkluzivnosti, različitosti, javnog obrazovanja i održivosti", a slične vrijednosti putem svojeg Instagram profila ističe i njegova supruga. Dizajnerica nakita Kara Ross, naime, još je nešto što povezuje ovog poduzetnika sa svijetom mode. Američka dizajnerica je članica odbora Vijeća američkih dizajnera (CFDA), a već se godinama spekulira kako bi se sve revije uskoro trebale početi održavati u luksuznom prostoru na sjecištu Hudson Yardsa i The High Linea, koji je izgradio njezin suprug.

Predsjednik CFDA Tom Ford i Diane von Furstenberg

Nakon što su svoje negodovanje povlačenjem revija izrazili Rag & Bone i Prabal Gurung, dizajnerica nakita i članica CFDA-a Dana Lorenz u otvorenom je pismu, objavljenom na Instagramu, zatražila do Vijeća da se Ross ukloni od iz odbora. Ni CFDA ni njegov predsjednik Tom Ford na taj upit nisu reagirali te je Lorenz povukla svoje članstvo iz Vijeća. Tek nakon toga izdana je službena izjava u kojoj Vijeće američkih dizjanera izražava žaljenje za takvom odlukom te odlučno tvrdi kako ni na koji način ne sudjeluju u političkim kampanjama.

Od 2016. godine, otkad je biznismen Donald Trump odabran za predsjednika SAD-a, američka modna scena, uključujući medije, dizajnere i manekenke, oštro kritizira sve kontroverzne poteze koji ne počivaju na načelima inkluzivnosti i održivosti, koji su postali neki od najvažnijih postulata svijeta mode. Predsjednik je poznat po tome da se javno obračunava sa svima koji mu "stanu na žulj", a pitanje je na koji će mu se način zamjeriti modna industrija. Ostaje otvoreno i pitanje što će brojni američki dizajneri učiniti kada se čitav program Tjedna mode, kako je planirano, preseli u "The Shed" koji je izgrađen od novca jednog od podupirača Trumpove politike. Ta bi odluka mogla izazvati egzodus na već ionako osiromašenom Tjednu mode u New Yorku.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više