Search

Sve što ćemo nositi u hladnoj sezoni: Petar Trbović vam donosi pregled glavnih trendova

Sve što ćemo nositi u hladnoj sezoni: Petar Trbović vam donosi pregled glavnih trendova

Viđenih na pistama svjetskih Tjedana mode

Urednik: BURO.

Image: imaxtree

Nova sezona jesen-zima 2018/19 uistinu donosi mnoga uzbuđenja. U trenutku kada modne inspiracije ne dolaze više isključivo od samih dizajnera i defilea, već smo izloženi nizu raznih utjecaja diktiranih prvenstveno društvenim mrežama i internetom, bit će zanimljivo vidjeti kako će se ideje transformirati dok zažive na samoj ulici. Posebno me veseli što je moda još jednom pokazala svoju pravu bit - refleksiju trenutka i vremena u kojem živimo. Zato bih kao najvažniji trend izdvojio ideju ekstremnog uslojavanja. Nebrojeni slojevi odjeće često disproporcionalnih ekstremnih dimenzija pričaju priču o zaštiti i sigurnosti u posttrumpovskom svijetu nakon pokreta #metoo i položaju žene u današnjem društvu.

Naročito uzbudljivo bilo je kod Balenciage, Margiele, Sacai, Richarda Quinna, te Calvin Kleina za kojeg je sjajni Raf Simons kreirao vrlo kompleksnu i po meni jednu od ponajboljih kolekcija sezone.

Ponovno jako volim ideju buđenja žena divljih mačaka koje ove sezone umjesto na zimski san odlučno izlaze u total lookovima animal printa od glave do pete kako to predlažu Tom Ford, Victoria Beckham, MaxMara, Michael Kors i mnogi drugi.

Novi simbol ženske snage i samouvjerenosti postaje kožna haljina. Od super sexy kod Alexandera Wanga do bajkerski inspiriranih kod McQueena ili minimalistički androginih kod Givenchyja i Loewea.

Srebrni metal predstavlja it-sjaj sezone. Umjesto u večernjim prilikama ovog puta nosi se u bilo koje doba dana, objedinjujući ideju ženstvenog s folijom svemirskog odijela. Off-White, Balmain, Dior i brojni drugi predstavili su svoje snažne vizije.

U moru zavodljivih novih trendova teško mi se odlučiti za posljednji najdraži koji bih izdvojio, ali kao netko čiji je profesionalni rad u najvećem dijelu posvećen ideji emancipacije žene u svakom smislu od profesionalnog do kreativnog, odlučit ću se za trend pelerina i svih drugih mogućih izvedbi ogrtača. Ponovno u njima prepoznajemo element superjunaka koji sada nose super-žene! Od sherlockovske engleske klasike (Loewe, Givenchy, Saint Laurent) do pletenih dekica (Marant, Sacai, Missoni) svaka ove jeseni nosi svoj omiljeni plašt!

Tekst: Petar Trbović

Related articles

Buro 24/7 Selection

više