Search

Svjedočimo li nastajanju najmoćnijeg modnog brenda na svijetu? Najavljen dolazak Rafa Simonsa u Pradu!

Svjedočimo li nastajanju najmoćnijeg modnog brenda na svijetu? Najavljen dolazak Rafa Simonsa u Pradu!

Dvoje ostvarenih dizajnera djelovat će kao jedno na kreativnom čelu kuće

Tekst: Dina Dončević


Image: Getty Images,
Imaxtree,
Instagram

Prvi puta od osnutka talijanske modne kuće, 1913. godine, na kreativnom čelu će se naći osoba koja ne potječe iz loze Prada, točnije belgijski dizajner Raf Simons, koji će ulogu kreativnog direktora brenda dijeliti s Miuccijom Pradom, 70-godišnjom kreatoricom koja tu ulogu obnaša od kraja sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Suradnja je to koja službeno započinje 2. travnja, a najavljena je na press konferenciji u Milanu, nakon mjeseci šuškanja, koja su sve glasnija otkad se Simons preselio u talijansku modnu prijestolnicu. Kako je dizajner izjavio jučer, suprug talijanske kreatorice i CEO grupacije Prada, Patrizio Bertelli javio mu se odmah poslije iznenadnog napuštanja pozicije kreativnog direktora u američkom modnom brendu Calvin Klein, a prvu zajedničku kolekciju, žensku ready-to-wear dizajnerski dvojac predstavit će u rujnu.

To znači da je kolekcija za sezonu jesen/zima 2020/2021, predstavljena prije nekoliko dana, posljednja koju je Miuccia Prada samostalno kreirala, ali kako je naglasila, u mirovinu ne planira otići. Isto tako, uz u potpunosti ravnopravnu podjelu poslova koju će imati u Pradi uz Miucciju, Simons će nastaviti biti kreativni direktor svojeg brenda muške odjeće. Angažman dizajnera, koji je blizak prijatelj bračnog para Prada-Bertelli, dao je kreatorici vjetar u leđa, što je potvrdio i 52-godišnjak.  "Kad ćemo oboje vjerovati u to, napravit ćemo to. Ako jedno od nas dvoje ne vjeruje u to, nećemo to napraviti", iznio je zajedničku filozofiju Simons.

Svjedočimo li nastajanju najmoćnijeg modnog brenda na svijetu? Najavljen dolazak Rafa Simonsa u Pradu! (фото 1)

Iako su oboje na sceni već nekoliko desetljeća te ih se smatra nekim od najvećih utjecaja na svijet mode današnjice, ono što se moglo naslutiti iz njihovog prvog zajedničkog pojavljivanja da je ideja o zajedničkom pothvatu, iako je presedan, sazrijevala dugo vremena, a kao jedan od trenutaka koji je mogao biti presudan za to je intervju u magazinu System u 2016. godini u kojem su oboje zaključili kako je modnoj industriji potrebno osvježenje. Zajednički zaključak je i da treba pripaziti na koji bi se način kreativnost mogla evoluirati u poprilično konzumerističkoj industriji. "Miuccia i ja smatramo da bi naša suradnja mogla biti ojačati ili vratiti fokus na kreativnost, što će voditi u poboljšanje biznisa", rekao je Simons koji je time stavio kvalitetu, odnosno kreativnost, ispred brojki prodaje, odnosno predstavio talent kao najkorisnije sredstvo za poboljšanje istih. Kada su prije nešto manje od četiri godine razgovarali za magazin System složili su i u tome da je "moda, odnosno ljudi koji je kreiraju, u posljednje vrijeme prestala istraživati vlastite opcije" te da bi se trebalo "promisliti o sistemima i strukturama koji su njih kao dizajnere počeli definirati".

Simons je već ranije istaknuo da smatra kako je kreativnost dizajnera zamagljena s poslovnim ciljevima, ali isto tako smatra da je snažna kreativna vizija temelj svakog dobrog biznisa. S obzirom na to da dijele stavove vezane uz stanje mode te da, u trenutku kad je brend Jil Sander, prije 15 godina, bio u kontroli kompanije Prada, je bračni par ulogu glavnog dizajnera povjerio Simonsu, nije teško za zaključiti da Miuccia Prada, kao i Bertelli, imaju potpuno povjerenje u genijalnog dizajnera koji se baš u svemu snađe.

Svjedočimo li nastajanju najmoćnijeg modnog brenda na svijetu? Najavljen dolazak Rafa Simonsa u Pradu! (фото 2)

Simons i Prada zaslužni su za neke od najvažnijih trenutaka u povijesti mode u posljednjih nekoliko desetljeća, inspirativne revije i ideje čiji su izvor sve vrste umjetnosti. Simons je ojačao minimalizam kao najpoželjniji modni smjer u Jil Sanderu, pokazao koliko savršen može biti haute couture u Dioru, a Calvin Klein je pretvorio u hot brend kojeg su nosili oni nostalgični za modom iz 90-ih, ali i holivudske dive na crvenim tepisima dodjela nagrada. S Miuccijom Pradom dijeli iznimnu kreativnost, kao i sposobnost da svakom kolekcijom priča priču te u svoje modne komade dodaje i dozu kulturnih referenci. Iako se kolekcije ovih kreativaca gotovo uvijek naslanjaju na prošlost, u njima je sadržana i doza futurizma.

Modna marka Prada u posljednje vrijeme niže uspjehe čime dizajnerica potvrđuje svoju snagu među mlađim kolegama, no po prvi put u posljednjih pet godina, 2019. su zabilježili su i porast prodaje od četiri posto. Talijanski brend ima vjernu bazu fanova svih generacija, a publika Rafa Simonsa prati ga, cijeni i kupuje njegov rad u kojem god brendu radio, što će se sigurno odraziti i na Pradine poslovne rezultate. Međutim, valja podsjetiti na to da Simons nije komercijalni dizajner te da je s Calvinom Kleinom puklo je upravo zbog loše prodaje komada (što nije bila samo Simonsova odgovornost).

Svjedočimo li nastajanju najmoćnijeg modnog brenda na svijetu? Najavljen dolazak Rafa Simonsa u Pradu! (фото 3)

Miljenik insajdera i kritičara, savršen je dodatak brendu Prada u ovom trenutku, kada doživljava svoje proljeće, i jedan od boljih poteza koje je Prada povukla u zadnje vrijeme, a vuku jako dobre poslovne poteze. Iako je ova suradnja, za koju je gospođa Prada izjavila da nema roka trajanja ("U teoriji, može trajati zauvijek", rekla je na press konferenciji), prvi put u povijesti da dvoje ostvarenih dizajnera surađuje na takav način, moguće je i da će postati pozitivan primjer za budućnost i time unijeti dozu razigranosti u posrnuloj industriji u kojoj je kreativnost prestala biti bitna, dok su neke druge stvari, koje je guše i ograničavaju, postale primarne. Pionirka s jasnom vizijom, koja se uspjela ponovno izmisliti u trenutku kada su svi mislili da je vrijeme da odustane, Miuccia Prada donijela je i vrijednu odluku za budućnost kuće koja je naslijeđe njezine obitelji. Iako je rekla da ne misli da se ne smatra dovoljno starom za mirovinu te da je prepuna ideja, svojeg je nasljednika na neki način pronašla u Simonsu, s kojim će raditi bok uz bok. Ono što je sigurno da je s ovim potezom započela nova era u Pradi, koju će zajedničko djelovanje ovo dvoje kreativaca potencijalno transformirati u najjači modni brend na svijetu, ali i u svijetu mode u cijelosti. Jedva čekamo da Miuccia Prada i Rad Simons, veterani modne industrije i neke od njezinih najbitnijih figura, pokažu kako se to radi.

Leave a comment

više