Search

Tjedan mode u Milanu je u prvi plan stavio sve osim odjeće. Što će biti dalje?

Tjedan mode u Milanu je u prvi plan stavio sve osim odjeće. Što će biti dalje?

Tekst: BURO.


Tjedan mode u Milanu je završio jučer, a glavni utisak je taj da glavna zvijezda svih manifestacija nije bila moda. Ovo na prvu loptu zvuči pomalo naopako, ali je u srži potpuno logično, a ako bolje razmislite i jedino ispravno.


New York i London su prošli relativno mlako, a razlog tome ne leži samo u pandemiji, jednostavno se nastavio trend koji je krenuo i prije nje. Ipak, Milano, kao grad koji je i prije ove neslavne 2020. počeo ozbiljno raditi na ponovnom građenju svoje reputacije je zadatak održavanja Tjedna mode u trenutnim uvjetima izveo na puno bolji način. Stavljanje same odjeće u drugi plan, na svoj način je dio toga.

Tjedan mode u Milanu je u prvi plan stavio sve osim odjeće. Što će biti dalje? (фото 1)

VERSACE

Tjedan mode u Milanu je u prvi plan stavio sve osim odjeće. Što će biti dalje? (фото 2)

VERSACE

Tjedan mode u Milanu je u prvi plan stavio sve osim odjeće. Što će biti dalje? (фото 3)

VERSACE

Odjeća, nije ni u kojem slučaju zanemarena, ali jednostavno nije ni glavna zvijezda. Sama činjenica da su revije održavane je ogroman pothvat pa je logistika istih, kao i izvođenje prezentacija za digitalne forme samo po sebi postala okosnica događanja. Rekla bih, s punim pravom. Same kolekcije su, ako ne izrađivane, onda osmišljene djelomično za vrijeme karantene i to je ostavilo svog traga. Većina njih je smanjenog obujma, relativno klasičnih trendless formi, potpuno u skladu s tim da za luksuz koji vam vrišti u lice trenutno nije ni vrijeme ni mjesto. Možda smo očekivali više od prve kolekcije koju zajednički potpisuju Miuccia i Raf ali, u ovim uvjetima, teško da imam želju bacati drvlje i kamenje.

Osim što su over the top lokacije (iako su one više karakteristične za Pariz) zamijenjene elegantnim prostorima poput kolonada ispod koje je održan Boss ili ekspresivnim ili jednostavnim setovima poput žute Prada pozadine, bila je očigledna još jedna stvar: drastičan nedostatak Influencera i, pored njih, često nedefinirane gomile koju viđamo na fotografijama, ali nismo sigurni što zapravo, ako uopće, nešto rade. S izuzetkom nekoliko djevojaka, u publici su sjedili uglavnom profesionalci iz redova buyera i urednika, a čak je i njih bilo malo. Moschinova lutkarska predstava nam je malo olakšala apstinencijalni sindrom jer je prvi, također lutkarski red, bio sačinjen od modnih legendi poput Anne Wintour i Carlyne Cerf de Dudzeele. Ipak, energija je svugdje bila pozitivna. Talijani su dali svoj maksimum u apsurdnim uvjetima i mislim da je to sasvim dovoljno.

Tjedan mode u Milanu je u prvi plan stavio sve osim odjeće. Što će biti dalje? (фото 4)

VALENTINO

Tjedan mode u Milanu je u prvi plan stavio sve osim odjeće. Što će biti dalje? (фото 5)

VALENTINO

Nije bilo nikakvih revolucija ili trenutaka koji oduzimaju dah, čak ni tamo gdje ih obično očekujemo. Vjerojatno je najveći antiklimaks bila upravo Prada prezentacija ali, hajde da im damo još malo vremena. Valentino nam je pružio ne jedno, već dva (suptilna) iznenađenja: umjesto u Parizu, revija je održana u Milanu kao znak konsolidacije, a zatim smo na reviji vidjeli i suradnju koji je legendarno damski brend ostvario sa svojim modnim antipodom - američkim Levisom. Ovaj model traperica, 517 ako se dobro sjećam, mogao bi biti jedinstveni simbol svega što se trenutno događa, a u Picciolijevoj izvedbi djeluje gotovo poetično u svojoj jednostavnosti.

MSGM je izoštrio svoju estetiku - boje su tu, ali printovi ne pa je i strukturalnost odjeće jasnija. Modeli koji drže daljinski okidač fotoaparata samo su dodatni zeitgeist. Na samoj pisti pojavili su se “stvarni ljudi” .

Tjedan mode u Milanu je u prvi plan stavio sve osim odjeće. Što će biti dalje? (фото 6)

MOSCHINO

Tjedan mode u Milanu je u prvi plan stavio sve osim odjeće. Što će biti dalje? (фото 7)

MOSCHINO

Tjedan mode u Milanu je u prvi plan stavio sve osim odjeće. Što će biti dalje? (фото 8)

MOSCHINO

Kad smo kod “stvarnih ljudi”, možda najveće iznenađenje pripremila nam je Donatella Versace: legendarno mršava Donatella zamrznutog lica na pistu je pustila tri plus-size manekenke. I to otkrivenih stomaka. Iako ne bih išla tako daleko da ovo nazovem povijesnim trenutkom (kako su neki naslovi upravo glasili) jer svakako nije prva koja je to napravila, efekt je bio maestralan.

Fendi, koji je Silvia Venturini Fendi posljednji put potpisala sama, je sve ono što nam je danas potrebno: smirenost i topla senzualnost koje nemaju sezonu i ne podliježu trendu. Armani također - iako on rijetko odstupa od svog DNK.

Tjedan mode u Milanu je u prvi plan stavio sve osim odjeće. Što će biti dalje? (фото 9)

MSGM

Tjedan mode u Milanu je u prvi plan stavio sve osim odjeće. Što će biti dalje? (фото 10)

MSGM

Na kraju krajeva, kada podvučemo crtu, cijela atmosfera u Milanu bila je kao da smo se vratili na tvorničke postavke po kojima se odjeća pravi da bi je nosili ljudi. Ovo uopće nije loša stvar, zar ne?

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više