Search

Tko je Edward Enninful - čovjek koji će voditi britanski Vogue?

Tko je Edward Enninful - čovjek koji će voditi britanski Vogue?

Prvi muškarac na čelu kultnog magazina


Modni je svijet jučer obišla vijest kako će na čelo britanskog Voguea po prvi put u povijesti sjesti muškarac. Radi se o Edwardu Ennifulu, čovjeku koji je zbog ove uloge napustio onu modnog i kreativnog direktora magazina W. No, tko je on zapravo i što možemo očekivati od njega kao glavnog urednika Voguea?

Ako pratite zbivanja u modnom svijetu za Edwarda Enninfula ste zasigurno čuli. Rođen je u Gani, no u ranoj dobi je s roditeljima i petero braće doselio u London gdje je uz majku krojačicu polako upoznavao teksture i tkanine. U modni svijet je ušao sa samo 16 godina kad ga je u podzemnoj željeznici spazio legendarni stilist Simon Foxton i ponudio mu posao modela. Nekoliko tjedana kasnije Enninful je snimao s Nickom Knightom u Foxtonovoj kući.

Posao modela za mladog je Ennifula bilo svojevrsno krštenje. Kroz njega je upoznao Trish i Terryja Jonesa, osnivača i-D magazina, i počeo raditi kao asistent modne direktorice i-D-a, Beth Summers. Uz posao je završavao studij Sveučilištu u Londonu gdje je studirao samo kako bi zadovoljio želju svog oca, a nekoliko tjedana nakon njegovog 18. rođendana Beth Summers je otišla iz i-D-a i Terry Jones je posao ponudio Enninfulu. Kad s 18 godina postanete modni urednik znate da ćete u karijeri dogurati daleko. Enninful je bio najmlađi urednik u povijesti i-D-a i tamo je ostao više od 20 godina.

Tko je Edward Enninful - čovjek koji će voditi britanski Vogue? (фото 1)

Svoju stilističku karijeru je pak gradio kroz talijanski Vogue. Postao je gostujući urednik tog magazina 1998. i godinama radio s legendarnom Francom Sozzani i Stevenom Meiselom. Radio je s njima i na slavnom broju "The Black Issue" iz 2008. u kojem su se pojavili modeli Naomi Campbell, Jourdan Dunn i Alek Wek. To je izdanje bilo toliko popularno da je Condé Nast morao tiskati 40 tisuća primjeraka više nego inače. Radio je i na "Belle Vere" izdanju u kojem su se našli plus size modeli Tara Lynn, Candice Huffine i Robyn Lawley. Enniful je sklon editorijalima koji šalju poruke, gleda dalje od odjeće i duboko razumije modu i tu ga nedvojbeno možemo usporediti s Francom Sozzani.

Osim u talijanskom, radio je i kao gostujući urednik u američkom Vogue i pojavljuje se u dokumentarcu o Anni Wintour, "The September Issue" iz 2009. A onda je 2011. počeo raditi u magazinu W i prekinuo sve freelance poslove s Vogueom. U W je počeo raditi na još kontroverznijim editorijalima među kojima je i onaj Stevena Kleina iz 2012. u kojem se Kate Moss pojavljuje odjevena u časnu sestru. Takvim je pristupom uspio probuditi W koji je uskoro postao jedan od najbrže rastućih magazina.

"Ako uključite jednog modela u reviju ili kampanju niste riješili problem," rekao je Enniful za Vogue prošle godine. "Trebaju nam profesori na sveučilištima, trebaju nam stažisti, trebamo ljude različitih etničkih pozadina u svim kutevima industrije. To je doista rješenje; moramo se mijenjati iznutra." Taj poriv da učini modni svijet različitijim i tolerantnijim odrazio se na njegov rad i odražava se i danas, a donio mu je i kraljičino odlikovanje OBE (Officer of the Order of the British Empire), koje mu je uručeno prošle godine za doprinos različitosti u modnoj industriji.

Barunica Amos, Edward Enninful i Naomi Campbell

Na dodjelu je s njim simbolično stigla Naomi Campbell koja mu je iste večeri zajedno s Kate Moss pripremila slavljenički tulum na koji je između ostalih stigla i Madonna. Enniful je nevjerojatno utjecajan, ali i voljen u modnom svijetu i sigurno će tu energiju prenijeti u britanski Vogue.

Kao glavni urednik britanskog Voguea mogao bi proizvesti neka hrabrija izdanja, progovoriti o kontroverznim temama, a možda i pokazati Anni Wintour kako se pristupa problemima kroz modna snimanja. Njegova prethodnica, Alexandra Shulman, koja je kao dijete kazališnog kritičara Evening Standarda i bivša novinarka Sunday Telegrapha potpuna suprotnost Edwardu Enninfulu, čestitala je graciozno svom nasljedniku jednom rečenicom na Instagramu: "Nadam se da ćeš voljeti Vogue koliko sam ga ja voljela." A mi jedva čekamo vidjeti što će nam Enninful pripremiti.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više