Search

Tko je Matthieu Blazy, dizajner koji će u Bottega Veneti zamijeniti Daniela Leea?

Tko je Matthieu Blazy, dizajner koji će u Bottega Veneti zamijeniti Daniela Leea?

Tekst: Tina Lončar


Image: Instagram

Prošlo je svega nekoliko dana otkako je konglomerat Kering objavio da Daniel Lee napušta poziciju kreativnog direktora u talijanskoj modnoj kući Bottega Veneta. S obzirom na to da je vijest stigla posve nenadano, u modnim je krugovima prevladao šok, a nagađanja kamo odlazi Lee i zašto odlazi širila su se kao požar u šikari. Jedni su smatrali da se preplašio povratka Phoebe Philo, dok su drugi pretpostavljali da se odlučio priključiti njezinom brendu i nastaviti uspješnu suradnju koju su imali u Célineu.

Tko je Matthieu Blazy, dizajner koji će u Bottega Veneti zamijeniti Daniela Leea? (фото 1)

No, iako nepotvrđena, prevladala je glasina o toksičnoj radnoj atmosferi koju je svojim ponašanjem potencirao sam Daniel, a zbog koje je, navodno, nekoliko ljudi naprasno napustilo tim. Okidač za prekid suradnje je, sudeći po navodima izvora, bila je posljednja Bottegina revija u Detroitu održana prošlog mjeseca, tijekom koje je vladala sveopća drama i organizacijski kaos, a s Danielom se "naprosto nije moglo razgovarati". Unatoč renomeu brenda i rastu prodaje čak i u pandemijskoj 2020., za što je velikim dijelom zaslužan upravo stilski zaokret Daniela Leea, vrhuška Keringa odlučila je, ako su govorkanja istinita, na čelo tima postaviti "nekog talentiranog, ali ljubaznijeg". Naravno, jesu li te teorije točne, ne možemo sa sigurnošću znati bez službenog očitovanja. No, koji god razlog za Danielov odlazak bio, Kering je ispunio svoje obećanje koje je dao u priopćenju kada je naveo da će ime novog kreativnog direktora objaviti uskoro. To "uskoro" stiglo je i prije nego što smo očekivali. Na mjesto Daniela Leea dolazi Matthieu Blazy.

Tko je Matthieu Blazy, dizajner koji će u Bottega Veneti zamijeniti Daniela Leea? (фото 2)

No, tko je Matthieu Blazy? Iako je mnogima njegovo ime posve nepoznato, 37-godišnji Blazy ima poprilično zanimljiv i bogat životopis te je itekako poznato ime među modnim insiderima. Rođen u Parizu 1984. godine, studij je završio na prestižnom La Cambre u Bruxellesu, a svoju modnu karijeru započeo je dizajnirajući mušku liniju za brend Rafa Simonsa da bi nešto kasnije svoje mjesto pronašao u timu kuće Maison Margiela gdje je radio na čuvenoj couture liniji Artisanal. U ekscentričnom stilu francuske kuće, prihvatio je anonimni, kolektivni pristup dizajnu, a The Cut ga je svojevremeno prozvao "najslavnijim modnim dizajnerom za kojeg nikada niste čuli". U zlatnoj eri Célinea, 2014. godine Blazy se pridružio Phoebe Philo nakon što ga je ona, navodno, osobno vrbovala, a u to vrijeme uz bok Phoebe Philo radio je i Daniel Lee. Nakon dvije godine u pariškoj modnoj kući, Blazy se još jednom ujedinio s Rafom Simonsom kao dio njegovog njujorškog tima u Calvin Kleinu dizajnirajući muške i ženske kolekcije, da bi se 2020. godine konačno našao u Bottega Veneti kao desna ruka Leeu i zadužen za ready-to-wear liniju.

Tko je Matthieu Blazy, dizajner koji će u Bottega Veneti zamijeniti Daniela Leea? (фото 3)

Ovo, doduše, nije prvi put da Kering promovira ljude iz vlastitih redova koji su radili u sjeni glavnog dizajnera. To je, vrlo uspješno, učinio i sa Sarah Burton u Alexander McQueenu i Alessandrom Micheleom u Gucciju. No, za razliku od Michelea koji je Gucci preokrenuo naglavačke i dao mu posve drugačiji imidž od onoga što je dotad imao, od Blazyja se zasigurno ne očekuje dramatičan stilski zaokret. Sudeći po trenutačnoj popularnosti Bottega Venete i značajnom rastu prodaje koji bilježi, vrlo je vjerojatno da će Blazy nastaviti tamo gdje je Lee stao. Radeći uz bok Danielu Leeu i dijeleći sličan smisao za stil, ono što možemo očekivati jest nastavak sličan onome na koji smo navikli u posljednje tri godine vladavine Daniela Leea. S vremenom će i on Bottegi, sigurno, udariti svoj stilski pečat no to u ovim prvim koracima sigurno neće biti prioritet. Kako će "nova" Bottega Veneta zbilja izgledati pod palicom novog kreativnog direktora, nećemo morati dugo čekati. Prva revija na repertoaru je tjedna mode u Milanu već u veljači iduće godine.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više