Search

Tko je Safa Sahin, osebujni umjetnik i dizajner zadužen za kreiranje tenisica u Balmainu?

Tko je Safa Sahin, osebujni umjetnik i dizajner zadužen za kreiranje tenisica u Balmainu?

Tekst: Tina Lončar

Tko je Safa Sahin, osebujni umjetnik i dizajner zadužen za kreiranje tenisica u Balmainu? (фото 1)

Modna kuća Balmain potkraj rujna je u Parizu predstavila kolekciju namijenjenu nadolazećem proljeću kojom je Olivier Rousteing proslavio deset plodnih godina na poziciji kreativnog direktora. Osim poprilično neobičnih silueta, prepoznatljivog poigravanja seksepilom i zvjezdane postave modela (koju su, između ostalih, činila imena kao što su Naomi Campbell, Milla Jovovich, Mariacarla Boscono i Carla Bruni) pažnju publike privukao je i vrlo avangardan, futuristički dizajn cipela, a na površinu je isplivalo jedno ime - Safa Sahin.

Tko je Safa Sahin, osebujni umjetnik i dizajner zadužen za kreiranje tenisica u Balmainu? (фото 2)

No, iako je Safa Sahin trenutno zadužen za dizajn tenisica u modnoj kući Balmain, Sahin nije novo ime na modnoj sceni. Otkad je diplomirao 2008. godine na Turkish Shoemakers Industrialists Institute Foundation, karijera mu se počela rasplitati kako bi vjerojatno svaki dizajner na planeti poželio. Prije nego što ga je Olivier Rousteing pozvao da se pridruži dizajnerskom timu Balmaina, turski je dizajner zanat brusio u Nikeu zbog čega je svoju rodnu Tursku zamijenio Portlandom. Zbog svog jedinstvenog talenta zbog kojeg s lakoćom spaja sport i visoku modu, u Nikeu je proveo nešto manje od tri godine, kreirajući tenisice koje kombiniraju futuristički izgled i funkcionalnost, paralelno vodeći vlastiti brend cipela koji je pokrenuo 2012. godine. No, prije nego što je u svoj životopis upisao sve briljantne poslove koje je dosad radio i na kojima danas radi, početak ipak nije bio nimalo lagan. Sklon eksperimentiranju, pomicanju granica i inovativnim dizajnerskim rješenjima, koja često ne izgledaju nimalo komercijalno, nakon završetka studija Sahinove težnje da se skrasi u poznatim brendovima nisu nailazile na odobravanje. No, sva ta silna odbijanja nisu ga pokolebala. Umjesto da svoj stil prilagodi estetici brendova kako bi bio više dopadljiv i lakše se "prodao", Sahin je nastavio kreirati cipele koje se doimaju poput skulptura i izlaze izvan okvira "poznatog". Srećom, ta strategija pokazala se kao odličan odabir jer je upravo to izazivanje statusa quo, Safu Sahina učinilo zanimljivim i vinulo ga u zvijezde.

Tko je Safa Sahin, osebujni umjetnik i dizajner zadužen za kreiranje tenisica u Balmainu? (фото 3)

Iako je pronašao svoje mjesto u modnim vodama, Safa Sahin je ustvari, prije svega, umjetnik. Doima se da njegova inspiracija i umjeće ne poznaju granice, a osim u dizajnu cipela podjednako se pasionirano bavi i fotografijom i slikanjem. Zbog širokog polja interesa, ali i toga što je naprosto sjajan u svemu čega se uhvati, mediji posvećeni modi i kulturi prozvali su ga "vanzemaljcem" i "genijem". Premda njegove cipele šetaju pariškom pistom za velika imena kao što je Balmain, ili pak čine dio asortimana sportskog giganta kao što je Nike, nimalo ne čudi što su dosad bile dijelom brojnih samostalnih i grupnih izložbi. Ti eksponati većinom dolaze upravo iz Sahinova osobnog brenda čiji portfolio izgleda poput umjetničkog kataloga. Svaka kreacija nevjerojatno je posebna, neke se čak niti ne doimaju kao cipele već kao kakve neobične skulpture, a osim tenisica, šarene police njegove web stranice krase i jedinstveni modeli sandala, salonki i gležnjača koje izgledaju toliko ekstravagantno da je to teško opisati riječima. Dapače, izgledaju toliko nestandardno da ih je često teško staviti u bilo kakve kalupe i kategorizirati.

Tko je Safa Sahin, osebujni umjetnik i dizajner zadužen za kreiranje tenisica u Balmainu? (фото 4)

Sahin inspiraciju pronalazi doslovno svuda, u povrću, morskim bićima ili radu poznate japanske umjetnice Yayoi Kusama, a pritom voli eksperimentirati sa siluetama, bojama i detaljima, skulpturalnim potpeticama, ali i s materijalima kao što su pleksiglas ili liquid nylon. Kada pogledate Sahinovu galeriju radova vjerojatno ćete na prvu pomisliti da je ona zadivljujuća i da je riječ o pravim umjetničkim djelima, no nakon što vas oduševljenje prođe, vrlo ćete se vjerojatno pitati: tko nosi njegov dizajn i je li on uopće namijenjen nošenju? No, čini se kako sve, pa i najekstravagantnije stvari na svijetu, imaju svog kupca, a Sahin tvrdi da mu je, osim estetike, podjednako važna i funkcionalnost. Svejedno, poprilično je zanimljivo vidjeti da je upravo dizajner poput Sahina dobio priliku kreirati tenisice u modnoj kući kao što je Balmain, a ako je suditi po modelima koje nam je dosad servirao pod krovom pariške kuće, čini se da od svog futurističkog, avangardnog dizajna ne planira odustati niti milimetra. A čini se da Balmainu upravo to treba. U eri tenisica, u kojoj nas modni svijet svako malo iznenadi pomicanjem granica, Safa Sahin je odličan odabir. Gledajući što radi od 2012. do danas, čini se da je uvijek barem nekoliko koraka ispred. Sjajno je što je Balmain to prepoznao.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više