Search

Što je Jackie Kennedy učinila za modu?

Što je Jackie Kennedy učinila za modu?

Najelegantnija prva dama


Image: buro247. hr Arhiva

Prva pomisao na Jackie Kennedy su velike ženstvene naočale i svilena marama na glavi koje je nosila uvijek sa stilom

Prije nego je postala prva dama Amerike, Jacqueline Kennedy je s 21 godinom diplomirala na Sveučilištu George Washington, a esej koji je napisala za natjecanje Prix de Paris bio je proglašen najboljim među ostalih 1.279, nakon čega je dobila priliku raditi kao mlada urednica u pariškom Vogueu. Kao "bum iz vedra neba" ukazala joj se prilika da radi u samom epicentru mode, međutim karijera je trajala samo jedan dan jer je tim odlučio da je Jackie previše krhka i ženstvena. Uskoro je počela pisati kolumne za časopis Washington Times Herald i tamo pronašla svoj put. Bez obzira na to što nije radila u modi, cijelom svijetu je pokazala svoj istančani ukus u odijevanju. 

Njezinu ljepotu mnogi su opisivali kao nesavršenu. Kombinaciju kvadratnog oblika lica, naglašenih jagodica i široko razmaknutih očiju Jacqueline Kennedy vješto je skrivala ispod velikih naočala i uvijek je inzistirala na fotografiranju samo pola lica. Zahvaljujući njoj, glomazne sunčane naočale postale su izuzetno popularne u 60-im godinama prošlog stoljeća, a čak je i Ray Ban jedan svoj model nazvao - Jacke Ohh. 

Što je Jackie Kennedy učinila za modu? (фото 1)

Uvijek je imala potrebu naglasiti svoje dostojanstvo i na bilo koji način skrenuti pozornost od svojih nedostataka. Zajedno s dizajnerom Olegom Cassinijem, osmislila je savršenu odjeću za sebe koja je kasnije postala predmet želje mnogih generacija. Kratke kaputiće s 3/4 rukavima često je stilizirala uz rukavice iznad lakta, a ženstvene haljine punog kruga s detaljima poput mašni, birala je za svečane prigode i gotovo uvijek je naglašavala struk. 

Bila je strastveni ljubitelj mnogih europskih dizajnera koji su se tako i proslavili. Prva dama Amerike, ikona stila, idol milijunima žena diljem svijeta jednom prilikom se pojavila u Indiji u narančastoj haljini Oscara de la Rente. Bolju reklamu nije mogao ni zamisliti, a pored njegovih kreacija često je birala Balenciagu, Givenchy, Yves Saint Laurent, Ungara, Dior i Chanel, sve modne kuće koje se danas nalaze u samom vrhu modnog svijeta. Dodatke koje je birala uglavnom su nosili potpis Ferragama i Guccija koji joj je i posvetio omiljeni model nazvavši ga jednostavno - Jackie Original. 

Što je Jackie Kennedy učinila za modu? (фото 2)

Ipak, kada je upoznala Valentina Garavanija započeo je jedan poseban odnos. Prva dama postala je i najodanija obožavateljica Valentina. Prvi put kada je vidjela odijelo s njegovim potpisom, instantno se zaljubila u njegov stil i naručila 6 crno-bijelih haljina iz njegove kolekcije. To je još jedan komad u kojem se često pojavljivala i postao je jedan od njezinih zaštitnih znakova, noseći ih u žalosti za ubijenim suprugom. Četiri godine kasnije, udovica Kennedy udala se za grčkog milijardera Aristotlea Onassisa u vjenčanoj haljini s Valentinovim potpisom. Haljina je postala njegov najpopularniji model koji je morao reproducirati 29 puta. Savršena u svojim nesavršenostima, uvijek je bila i ostala sinonim za ultra ženstvenost, suptilno nametanje trendova, te je i dan danas inspiracija mnogim ženama diljem svijeta.  

Što je Jackie Kennedy učinila za modu? (фото 3)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više