Search

Što je za Büro 24/7 otkrio Erdem o suradnji s kućom H&M?

Što je za Büro 24/7 otkrio Erdem o suradnji s kućom H&M?

Erdem Moralioglu je kanadsko-turski dizajner upečatljive estetike koji živi i radi u Londonu


Image: buro247.ru

Büro 24/7 razgovarao je dizajnerom Erdemom i s Ann-Sofie Johansson, glavnom dizajnericom i konzultanticom za H&M o tome kako je nastala posljednja suradnja s Erdemom i koliko je zapravo kompleksno bilo stvoriti kolekciju za "mase" i pritom zadržati dizajnerov DNK...

Svake godine H&M najavi novu posebnu modnu suradnju. U pitanju su velike modne kuće, a H&M je dosad veliki uspjeh ostvario s brendovima kao što su Lanvin, Balmain i Kenzo, a 2. studenog u H&M trgovine diljem svijeta stiže nešto posebno. Riječ je o kolekciji koja je nastala u suradnji s Erdemom Moraliogluom, kanadsko-turskim dizajnerom s prebivalištem u Londonu, upečatljive estetike. Tim povodom Büro 24/7 razgovarao je s cijenjenim dizajnerom, ali Ann-Sofie Johansson, glavnom dizajnericom i konzultanticom za H&M o tome kako je nastala spomenuta suradnja i koliko je zapravo kompleksno bilo stvoriti komercijalnu kolekciju za "mase" i pritom zadržati dizajnerov DNK...


Erdem Moralioglu (modni dizajner)

Kako ste reagirali kada vam je ponuđena suradnja s H&M-om?
Iskreno, bio sam toliko uzbuđen, a tek sada mi sve sjeda na svoje mjesto. Bila je velika čast pratiti stope svih dizajnera koji su s H&M-om dosad surađivali na taj način. Ideja i vizija koju imam i to sve skupa podijeliti s velikom količnim ljudi je baš impresivna. 

Koja je bila tema za kolekciju i zašto ste odlučili surađivati s Bazom Luhrmannom?
Toliko sam ideja imao u glavi, i sve sam nekako želio spojiti u Erdem x H&M. Kao i u nekim mojim prethodnim kolekcijama, razmišljao sam o svom djetinjstvu i što su tada nosile majka i sestre. Isto tako, zamislio sam grupicu prijatelja koji se odmaraju na nekom seoskom imanju u Engleskoj… Kada je kolekcija bila gotova, odlučili smo se da Baz Luhrmann interpretira svoju viziju toga. Bio je to big deal. 

Koji se ključni Erdemovi elementi mogu pronaći u kolekciji koja je nastala suradnjom s H&M-om?
Ima ih jako puno, posebice kod haljina. Želio sam da kolekcija bude fuzija raznih stilova. U biti ima jako puno referenci na Erdem, ali je isto tako bilo sjajno stvoriti i nešto posve novo. Recimo, prvi put smo napravili sweatshirt s ispisanim logotipom Erdem. 

Što je za Büro 24/7 otkrio Erdem o suradnji s kućom H&M? (фото 1)

Uz vaš brend se veže vrlo ženstvena estetika i veliku pažnju pridajete detaljima. S kojim poteškoćama ste se susreli radeći na ovoj komercijalnoj kolekciji s H&M-om?
Svi testovi kroz koje sam prošao u tom procesu bili su svojevrsni izazov za mene. Morao sam kombinirati masovnu proizvodnju s malim obrtima. U tome je bilo nešto autentično i tradicionalno što se pokazalo jako dobrim potezom. Za mene je taj moment bio jako bitan. 

Poznati ste po tom što kreirate komade svih konfekcijskih brojeva za žene. Hoće li ta filozofija biti prisutna i u suradnji s H&M-om?
Apsolutno. Želim da kolekcija bude dostupna svima. Želim da svaki kupac u H&M-u može pronaći nešto idealno za sebe. 


Ann-Sofie Johansson (glavna dizajnerica i konzultantica za H&M)

Kada se odabrali Erdema?
Oduvijek smo se divili Erdemovom radu. Upoznali smo se prije nekoliko godina kada je bio član žirija H&M Design Awardsa. Sada se nekako sve poklopilo i činilo nam se da je idealno vrijeme za suradnju s ovim dizajnerom koji je poznat po estetici koja uz sebe veže romantiku i ženstvenost. Osjetila sam da svijetu treba malo ljepote, a ova kolekcija donosi to i nešto posve novo i neočekivano našim kupcima. 

Erdem se još uvijek smatra mladim dizajnerom i niche brendom u odnosu na Kenzo i Balmain. Je li ova suradnja možda pokazatelj da H&M može ići u nekom drugom smjeru?
Svake godine svojim kupcima nudimo nešto posve drugo, kako bismo mogli otkriti nove modne aspekte. Drago mi je da pratimo posljednje trendove, i imali smo sjajnu suradnju s kućom Kenzo, ali isto tako volimo raditi s dizajnerima koji su u nekim drugima fazama i domenama svoje karijere. Sama činjenica da će se svijet moći pronaći u Erdemovoj inspiraciji je sjajna. 

Kako općenito surađujete s dizajnerima?
Prije svega smo dizajnerima objasnili kako u kolekciji i suradnji želimo njihovu esenciju. Kada smo definirali neke osnovne stvari, onda smo im dali potpunu slobodu, kako bismo dobili njihovo viđenje. Oni prvo stvore uzorke, pokažu nam ih i ona kreće proces. Svaki komad u konačnici mora biti savršen. Riječ je o velikom procesu.

Što je za Büro 24/7 otkrio Erdem o suradnji s kućom H&M? (фото 2)

Savjetujete li dizajnere onda u kontekstu te komercijalne komponente koja je ključan dio suradnje?
Ideja cijelog koncepta je zabilježiti dušu samog brenda i predstaviti je kupcima i ljubiteljima H&M-a. Skupocjene tkanine, detalji, raskošni floralni printevi… sve je to dio Erdema, i sve se to trebalo vidjeti i u suradnji. No, pritom se uvijek treba voditi računa i o našim kupcima. Odjeća mora biti univerzalna, da se može kombinirati s raznim stvarima i za razne prilike. Bitno je ne isključiti i odjeću za muškarce pritom. 

Koja je općenito vaša filozofija ovih suradnji koje ostvarujete i što možemo očekivati u budućnosti?
Ovakve suradnje s dizajnerima osnažuju  poziciju brenda u modnoj industriji i na tržištu. Isto tako, s time dolaze i kvaliteta i dizajn u paketu. Sve dok budemo dobivali pozitivne reakcije naše publike, suradnje će se nastaviti. No, s druge strane, i dalje želimo naše kupce s vremena na vrijeme iznenaditi i ponuditi im neočekivano.  

Što je za Büro 24/7 otkrio Erdem o suradnji s kućom H&M? (фото 3)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više