Search

U manjku sajmova i buvljaka, znamo gdje možete utažiti želju za vintageom u Hrvatskoj

U manjku sajmova i buvljaka, znamo gdje možete utažiti želju za vintageom u Hrvatskoj

Tekst: Tina Lončar

Bila je to negdje u proljeće 2019. Gotovo da nije bilo subote u Zagrebu, a da se negdje nije održavao barem jedan buvljak. Dnevne sobe, kafići, dvorišta, pasaži i haustori - gdje god je bilo moguće ugurati nekoliko štendera, uselio se poneki buvljak, a zajedno s njima i žamor i galoni smijeha. Nekih sunčanih vikenda znalo ih je biti toliko da bi ih označila na svojoj virtualnoj mapi i, pedalirajući na svom biciklu, obilazila jedan po jedan što bi se, uz neizostavnu čašicu (ili dvije) razgovora, otegnulo do sumraka. Kao i sve ostalo, i zlatna era zagrebačkih buvljaka završila je s početkom pandemije. No, to ne znači da smo prestali kupovati vintage. Naše omiljene vintage dilerice fokusirale su se na svoje Instagram profile (ili fizičke trgovine i privatne showroome) željno iščekujući povratak dobrih starih vremena.

Premda je kupovanje odjeće na buvljacima dugo pratila (meni oduvijek neshvatljiva) stigma, vintage i second hand odjeća doživjeli su nezapamćenu popularnost. Osim cjenovne pristupačnosti, mnogo je čimbenika utjecalo na rast popularnosti takvog vida kupovine, a možemo sa sigurnošću ustvrditi kako je riječ i o svojevrsnom pokretu. Nasuprot high street brendova koji nude masovno proizvedenu, trendovsku i potrošnu modu, pažljivo selektirana i očuvana vintage odjeća vrlo je često izrađena od kvalitetnijih i izdržljivijih komada, ne robuje trendovima koji postanu demode u roku od par tjedana, te pruža mogućnost za razvojem osobnog stila prvenstvenom njegovanjem individualnosti. Također, popularnosti vintage odjeće kumovala je i promjena svijesti potrošača koji su uvidjeli da se održivosti ne doprinosi novom proizvodnjom odjeće pod "green" etiketom već cirkulacijom postojećih komada. Baš zato, izdvojili smo omiljene vintage adrese na kojima možete obnoviti svoju vintage kolekciju čak i u odsustvu buvljaka.

Dugi Rukav Vintage

U manjku sajmova i buvljaka, znamo gdje možete utažiti želju za vintageom u Hrvatskoj (фото 1)

Iza Instagram adrese @dugi.rukav.vintage stoji vintage kolekcionarka Ana Rukavina, gorljiva promotorica slow fashion pokreta i ljubiteljica vintage i second hand mode u čijoj ćete selekciji pronaći pregršt pažljivo probranih odjevnih komada iz različitih modnih era. Ana voli upečatljive komade jarkih boja i upadljivih printeva tako da je Dugi rukav savršeno mjesto za kupovinu želite li u svom ormaru nešto što će vas stilski istaknuti.

Foto: @deserteddepth

M.O.T.H. vintage

U manjku sajmova i buvljaka, znamo gdje možete utažiti želju za vintageom u Hrvatskoj (фото 2)
U manjku sajmova i buvljaka, znamo gdje možete utažiti želju za vintageom u Hrvatskoj (фото 3)
U manjku sajmova i buvljaka, znamo gdje možete utažiti želju za vintageom u Hrvatskoj (фото 4)

Baloneri, pletene torbe à la Jane Birkin, Levisice (kakve su nekoć bile, isprane i visokog struka), oversized muški sakoi... Sve to, i još mnogo više od toga, krije se u pažljivo kuriranoj vintage ponudi Sonje Žigić čiji Instagram profil dobro poznaju sve gorljive ljubiteljice vintagea s ovih prostora. M.O.T.H. vintage je mjesto gdje ćete pronaći stilsku inspiraciju (uostalom i zato što je Sonja nevjerojatno vješta u spajanju nespojivog), ali i svoj novi omiljeni vintage komad. S vremena na vrijeme, Sonja organizira privatne buvljake. Stanite u red.

Mango Sticky Rice Vintage

U manjku sajmova i buvljaka, znamo gdje možete utažiti želju za vintageom u Hrvatskoj (фото 5)
U manjku sajmova i buvljaka, znamo gdje možete utažiti želju za vintageom u Hrvatskoj (фото 6)

Mango Sticky Rice Vintage maleni je vintage raj na zagrebačkoj adresi. Pronaći ćete ga u ulici Ljudevita Posavskog na broju 15, a iza sjajnih komada koji vas čekaju na vješalicama stoji Nidžara Mustafić. Po struci ekonomistica, ali i dugogodišnja ljubiteljica vintage odjeće, otvorila je trgovinu u kojoj vas očekuje pregršt različitih modnih čudesa. No, osim kupovine, Mango Sticky Rice Vintage nudi i mnogo drugih sadržaja poput izložbi ili suradnji s drugim dizajnerima. Nedavno je tamo svoju kolekciju predstavila i talentirana mlada dizajnerica Jelena Geštakovski koja stoji iza brenda y/Gia.

Deee Vintage

U manjku sajmova i buvljaka, znamo gdje možete utažiti želju za vintageom u Hrvatskoj (фото 7)
U manjku sajmova i buvljaka, znamo gdje možete utažiti želju za vintageom u Hrvatskoj (фото 8)

Talijanka sa zagrebačkom adresom, Divna Ivić, jedna je od onih osoba koju ćete najčešće sresti lutajući po buvljacima ili second hand trgovinama. Divna pažljivo skuplja odjeću iz svih modnih era, a vrlo često i organizira buvljake u suradnji s drugim vintage dilericama. Divnina ponuda uvijek je toliko bogata da se u štenderima možete izgubiti satima, a želite li razgledati što je sve probrala, možete joj se najaviti za privatni obilazak showrooma. Sigurno ćete pronaći što ste tražili, a vjerojatno i mnogo toga što niste.

Mishka Boutique

U manjku sajmova i buvljaka, znamo gdje možete utažiti želju za vintageom u Hrvatskoj (фото 9)
U manjku sajmova i buvljaka, znamo gdje možete utažiti želju za vintageom u Hrvatskoj (фото 10)

Mishka Boutique nova je vintage adresa u Splitu, no osim vintagea nudi i komade novijeg datuma. Nalazi se na adresi Domovinskog rata 44, a iza njega stoji Sandra Zamberlin, bivša profesorica hrvatskog jezika u srednjoj školi. U Sandrinoj ponudi pronaći ćete rijetke vintage ulove poput Hermès ili Dior svilene marame, YSL sakoa, Escada balonera ili Fendi torbe, ali i pregršt drugih komada odjeće, obuće i modnih dodataka koji će vam pomoći da nadogradite i istaknete svoj osobni stil.

Buried Clothes

U manjku sajmova i buvljaka, znamo gdje možete utažiti želju za vintageom u Hrvatskoj (фото 11)
U manjku sajmova i buvljaka, znamo gdje možete utažiti želju za vintageom u Hrvatskoj (фото 12)

Buried Clothes jedna je od pionirskih adresa kada je riječ o vintage modi kod nas. Pokrenut je još, sada već davne 2011. godine, a s obzirom na to da Ana Guzmić danas živi na relaciji Zagreb-Beograd, s njom seli i njezina odjeća. U njezinoj se selekciji uvijek može pronaći pregršt vintage dragulja koji su estetski upečatljivi i savršeno očuvani, tako da će vam najveći problem, ustvari, biti odlučiti što kupiti, a što preskočiti.

Ulični Ormar

U manjku sajmova i buvljaka, znamo gdje možete utažiti želju za vintageom u Hrvatskoj (фото 13)
U manjku sajmova i buvljaka, znamo gdje možete utažiti želju za vintageom u Hrvatskoj (фото 14)

U Ulici Nikole Jurišića 16 u Zagrebu smjestio se pitoreskni butik vintage i second hand odjeće koji je svoja vrata ljubiteljima vintage mode otvorio prije punih deset godina. Iza ovog šarmantnog butika, koji djeluje kao neki nostalgični vremeplov u davne modne ere, stoje Radmila Grba i Andreja Latinović Kler, a na vješalicama Uličnog Ormara pronaći ćete što god vam srce poželi. Radmila i Andreja pedantno biraju svaki komad, a zagrebačke ljubitelje vintagea posebno raduju dvorišne rasprodaje koje Ulični Ormar organizira nekoliko puta godišnje.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više