Search

Umjetnost zvana revenge dressing

Tekst: BURO.


“Ova godina nas je naučila koliko je zabava važna za naše mentalno zdravlje i ako lIJepa haljina može učiniTI da se osJećate makar malo bolje u ovom mizernom svIJetu, ne treba je zanemarivati.”

Požuda na prvi pogled. Nekontrolirana, opojna, moram-te-imati-odmah požuda. Prepoznaš je odmah, na isti način na koji prepoznaš nekog za koga znaš da ni pod razno neće biti dobar za tebe. Za druge, vi ste bizaran spoj, s upozoravajućim znakom "kratkotrajna romansa". Ali to uparivanje, ta osoba, naprosto čini da se osjećaš dobro. Sada i ovdje. Imala sam ovaj osjećaj nedavno, kada sam ugledala haljinu i odmah je kupila (iz očiglednih razloga nisam je mogla probati) u second handu. Koktel metalik-roza nebrendirana haljina bez bretela iz osamdesetih koja čini da se osjećam kao da ulazim na audiciju za Quality Street.

Potpuno fenomenalno? Potpuna katastrofa? Odgovor na oba pitanja je: da. Ako još uvijek niste shvatili, ova haljina je skroz over the top i ni malo se ne ispričava zbog toga. Minoran detalj: u stvarnom životu nisam dobila nikakav konkretan poziv koji od mene zahtjeva ovakav spoj dobrog i lošeg ukusa. (Samo poziv za jednu standardnu večeru za uži krug ljudi, smrzavanje i ćaskanje o apsolutno svemu, osim o vremenu i serijama koje ste nedavno gledali… lakše reći nego napraviti).

Kostimirana drama djeluje pretjerano budući da su u Londonu i dalje na snazi određene mjere. Je li, zaista? Ovaj šokantan faktor, izmješten iz komfora i konteksta mog svakodnevnog života je ono što potpaljuje moju želju da se obučem tako sladunjavo. Za večernju varijantu. Dok perem posuđe. Bilo gdje! S bilo kim! (Ili ni s kim)! Impulzivna kupovina koju sam nedavno prepoznala kao formu revenge dressinga, posebno reinkarniranog za post-pandemiju.

Umjetnost zvana revenge dressing (фото 1)
SAINT LAURENT

“Haljina je govorila za sebe. Ona je istaknuti simbol transformacije i osvete.”

Ako vam fraza zvuči poznato, iza nje stoji ona kratka crna haljina koja je i izrodila ovaj izraz. Haljinu je dizajnirala grčka dizajnerica Christina Stambolian, a odjenula je princeza Diana 1994. godine na Vanity Fair gala domjenku u Serpentine galeriji. Zanimljivo je da je ta ista haljina visila u njenom ormaru, nikad obučena, tri godine prije te večeri. Smatrana ju je previše smjelom, previše otvorenom, previše ne-kraljevskom. Ovo je haljina koja privlači pažnju: gola ramena, istaknut struk, dubok dekolte, dužina iznad koljena. Njeno prvo pojavljivanje u javnosti dogodilo se točno onog dana kada je javnost saznala da su princ Charles i Camilla Parker-Bowles imali aferu. “Željela je izgledati kao milijun dolara,” otkrila je Dianina bivša stilistica Anna Harvey, “i zaista jeste izgledala tako”. Kako se ona osjećala te noći? Bijesno? Uznemireno? Usplahireno? Izgubljeno? To nitko ne zna, a uopće nije bilo važno ni tada, ni danas. Haljina je govorila za sebe. Ona je istaknuti simbol transformacije i osvete; u tom strašnom trenutku kada bi nekim ljudima instinkt prirodno rekao da se povuku iz straha o tome što će drugi misliti o njima u momentu kada su najranjiviji. Ne - ovo je bio outfit koji je odbijao samosažaljenje, koji je prosto zahtijevao zabavu i frivolnost. Prepravljeni scenarij.

Umjetnost zvana revenge dressing (фото 2)
OLIVIA VON HALLE

U 2021. upravo ovaj obnovljeni fokus na optimizam i raskoš - nakon toliko vremena koje smo proveli van njihovog zagrljaja - sprema se za povratak. COVID je bivši dečko kojeg želimo izbrisati iz svojih života i ormara. Nedavno sam ovo ispričala prijateljicama i potpuno su se složile. “Mislim da smo sve morale kupiti neke udobne stvari koje ove godine radije ne bismo nosile,” kaže mi Holi. “Ali bilo je previše depresivno dotjerivati se i ostati ispred ekrana.” Ona se nedavno počastila vintage Valentino blejzerom iz sedamdesetih i urnebesno nepraktičnom mini haljinom sa šljokicama. “Nedostaju mi izlasci i dotjerivanje, poslije godinu dana nošenja trenirke i papuča,” objašnjava mi. “Čak ne znam ni gdje ću nositi ove stvari kada opet počnemo, ali samo to što ih imam čini da se osjećam dobro.”

“Naravno da nas je ova godina naučila da postoje važnije stvari od garderobe. Ali nas je također naučila i koliko je zabava važna za naše mentalno zdravlje i ako lijepa haljina može učiniti da se osjećate makar malo bolje u ovom mizernom svijetu, ne treba je zanemarivati.” Odijevanje može biti zadovoljstvo samo po sebi. Neki ga opisuju kao bijeg od stvarnosti. Osobno, smatram da je ono više put do samospoznaje iz koje zrači samouvjerenost koja je čekala da se pokaže. Kao vizualna prezentacija Kim Cattrall i njene izjave o smislu života: “Ne želim se ikada naći u situaciji u kojoj ne uživam, čak ni na sat vremena.”

”Za jesen/zimu 2021. istraživali smo koncept koji zovem new sexy”, kaže Natalie Kingham, globalna modna menadžerica na platformi Matchesfashion. “Dizajneri su svjesni činjenice da se želimo doterati, zabaviti, osjetiti ženstveno i moćno. Prilagodljivost je važna, kombiniranje ženstvene siluete i nježnih materijala (mladi dizajneri Nensi Dojaka i Maximillian otjelotvoruju ovu kombinaciju savršeno).”

Ne postoji jedna kombinacija koja predstavlja umjetnost revenge dressinga. Ona je stvar emotivne reakcije. Pozajmit ću izjavu Billie Eilish i usput pohvaliti njenu naslovnicu za Vogue UK: "F**k it – if you feel like you look good, you look good". Imam tendenciju da se oblačim seksi u tradicionalnom smislu“, kaže Heather. “Ali to je u velikoj mjeri povezano s činjenicom da se meni sviđa kako uska odjeća izgleda - pjenušave kragne i haljine koje nemaju oblik mi se ne sviđaju - zajedno s mojim carpe diem stavom o mom tijelu. Ne radi se o seksu, već o samopouzdanju.” Naposljetku, što može biti više seksi od toga?

BURO. voli:

Ovaj članak prvobitno je objavljen na buro247.com

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više