Search

Upoznajte AUD SHULE: beogradski tandem čije fotografije osvajaju na prvi pogled

Upoznajte AUD SHULE: beogradski tandem čije fotografije osvajaju na prvi pogled

Tekst: Tina Lončar


Image: Aud Shule

Ana Šulkić i Marko Milanović jedan su od onih parova koje, osim romantičnog odnosa, veže i zajednički posao. Premda dolaze iz različitih sfera, Marko iz grafičkog dizajna, a Ana iz arhitekture, svoje su interese i strasti objedinili u fotografiji. Prije pet godina, beogradski tandem sceni se predstavio pod nazivom AUD SHULE, a njihova očaravajuća estetika koja se ne plaši boja i koja naprosto zrači zaraznom good feel vibrom ubrzo je osvojila stranice modnih magazina i kampanje mnogih brendova. Anine i Markove fotografije pronaći ćete tako u srpskom izdanju ELLE-a, Harper's Bazaara i Marie Clairea, na vizualima brendova kao što je AURA kozmetika ili Reda Milano, ali i kampanjama srpskih modnih imena poput Jovane Marković ili brenda Celebrate The Bird. No, osim modne, u njihovom ćete portfoliju pronaći i dobru dozu still life fotografije koja izgleda toliko dobro da ćete ju poželjeti uokviriti i smjestiti na najvidljivije mjesto u sobi.

Upoznajte AUD SHULE: beogradski tandem čije fotografije osvajaju na prvi pogled (фото 1)

Uvjerena kako svaki rad neizostavno odražava osobnost i životnu filozofiju svog kreatora, bila sam sigurna da se iza AUD SHULE fotografija kriju dvije vrlo šarene, vedre i svestrane osobe koje se sjajno nadopunjuju. Nakon našeg razgovora, u to sam posve sigurna.

Marko dolazi iz grafičkog dizajna, a ti Ana iz arhitekture. Kako ste se našli u fotografiji? I kako ste se povezali, kako je nastao AUD SHULE?

M: Prvo smo se zaljubili. :)

A: U to vrijeme Marko se već par godina bavio fotografijom, ja sam radila kao arhitektica, isprva se nismo previše miješali jedno drugome u posao, AUD SHULE je nastajao spontano i postepeno. Na početku su bile razmjene sugestija i komentara, nakon par zajedničkih projekata bilo je jasno da je prirodni tok stvari da počnemo zajedno raditi, da smo tako sretniji i da su se stekli uvjeti da i u financijskom smislu stvar postane održiva.

Našli smo se mi i u arhitekturi samo što još uvijek nismo napravili prvu kuću, to ide malo sporije. :)

Upoznajte AUD SHULE: beogradski tandem čije fotografije osvajaju na prvi pogled (фото 2)
Upoznajte AUD SHULE: beogradski tandem čije fotografije osvajaju na prvi pogled (фото 3)

Uviđate li danas, nakon godina bavljenja fotografijom, postoji li poveznica s arhitekturom i grafičkim dizajnom? Miješate li znanja i vještine svojih "primarnih" zanimanja s fotografijom?

A: Naravno, mislimo da je naše bogatstvo to što dolazimo s različitih strana i sa sobom nosimo metodologije i alate drugih profesija. Fotografiji pristupamo kao bilo kojem drugom projektu, s istom ozbiljnošću i predanošću razrađujemo koncepte i teme koje nas zanimaju. To polazište je najvažnije, a ishod može biti i fotografija i kuća i logotip i bilo koja druga forma.

Čini mi se da je AUD SHULE ustvari multidisciplinarni studio. Jesam li u pravu? Što sve AUD SHULE ustvari radi?

M: Ta multidisciplinarnost potječe upravo iz toga kako mi zamišljamo bavljenje fotografijom. Naša je fotografija uvijek inscenirana, pripremljena s dosta predumišljaja, nerijetko studijska.To sa sobom povlači i razradu i izradu scenografije, rekvizite, stiliziranje modela. Bilo da se radi o našim osobnim projektima ili radu s klijentima, uključeni smo u sve slojeve projekta od samog starta, nismo tip fotografa koji dolazi na gotovo da dokumentira.

Upoznajte AUD SHULE: beogradski tandem čije fotografije osvajaju na prvi pogled (фото 4)
Upoznajte AUD SHULE: beogradski tandem čije fotografije osvajaju na prvi pogled (фото 5)

Oduvijek me zanimalo kako funkcioniraju fotografski tandemi. Tko je za što zadužen? Kako to kod vas uopće izgleda? :)

A: I mene! Kako sad to njih dvoje?! Pa morao je jedan okinuti tu fotografiju?!

Ali zaista, fotografija je mnogo slojevitija od tog završnog okidanja. U našem slučaju zajedno razrađujemo temu, biramo modela, smišljamo i izrađujemo scenografiju i styling, u tom segmentu u tehničkom smislu sam vjerojatno ja oslonac. Dalje zajedno osmišljavamo rasvjetu mada je Marko apsolutni štreber za svjetlo. Često i fotografiramo paralelno s dvije kamere, oboje retuširamo. Jako se dobro razumijemo i spontano vučemo krajnji produkt na istu stranu, što ne znači da nema konflikata u procesu. Trebalo nam je dosta vremena da naučimo raditi zajedno.

Ono što vaše vizuale odlikuje je upečatljiv kolorit, razigranost i neka neobjašnjiva trunka nečeg pomaknutog, neočekivanog. Kako biste vi sami opisali svoju estetiku?

M: Sigurno je primjetan utjecaj grafičkog dizajna, i u koloritu i u kompoziciji, ali i u toj nekoj komercijalnoj dovršenosti - to za nas znači da je fotografija jasna, da se tema lako čita bez previše koncepcijskih šumova.

Borimo se da to sve pomirimo, često smo nezadovoljni što je komplet krući nego što bismo voljeli, mora se još mnogo toga napraviti da bi se napredovalo.

Upoznajte AUD SHULE: beogradski tandem čije fotografije osvajaju na prvi pogled (фото 6)
Upoznajte AUD SHULE: beogradski tandem čije fotografije osvajaju na prvi pogled (фото 7)

Bavite li se još uvijek, barem ponekad, grafičkim dizajnom i arhitekturom ili fotografija u potpunosti zaokuplja?

A: Fotografija je primarna i poprilično fanatična preokupacija. Mada ja svake godine napravim ekskurziju na par mjeseci, budem angažirana kao set designer na velikim filmovima s dosta scenografske gradnje koje u Beogradu snimaju strane produkcije. Ta nam pauza paše u našoj 24/7 zajednički život i rad dinamici, a i donesem nazad osvježenje nekim novim znanjem i tehnikama. Kod Marka je grafički dizajn uvijek prisutan, prije svega kroz vođenje klijenata pri upotrebi fotografija koje smo za njih napravili.

Kako ste preživjeli ovu korona krizu i silne lockdowne? Je li se ova čudna situacija ikako odrazila na vaše poslovanje i kreativnost? U nadi da nam slijede mirniji dani, što planirate za jesen?

Upoznajte AUD SHULE: beogradski tandem čije fotografije osvajaju na prvi pogled (фото 8)
Upoznajte AUD SHULE: beogradski tandem čije fotografije osvajaju na prvi pogled (фото 9)

M: Preživjeli smo podjednako stresno kao i svi ostali uz totalnu blokadu kreativnosti u onom prvom naletu, olakšavajuća okolnost je ipak bila to što smo prije nešto više od četiri godine odlučili spojiti životni i radni prostor. Tako da smo i tijekom lockdowna zapravo imali potpuni pristup studiju te je naš dnevni ritam ipak ostao prilično nepromijenjen. Pored modne fotografije mi se podjednako pasionirano bavimo i still life fotografijom koja nam je i osnovni izvor prihoda, te smo imali sreću da se time možemo neometano baviti i u novonastalim okolnostima i tako ne proživiti nekakav financijski debakl.

A: Ovog smo ljeta napravili pauzu od modnih projekata, vjenčali se i sanirali neke fizijatrijske tegobe, tako da na jesen planiramo realizirati više akumuliranih ideja i, iskreno, jedva čekamo.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više