Search

Upoznajte brend Pamela Coromoto i njegovu vlasnicu koja kreira predivan geometrijski nakit

Upoznajte brend Pamela Coromoto i njegovu vlasnicu koja kreira predivan geometrijski nakit

Porijeklom iz Venezuele, a stvara u Beogradu

Tekst: Dina Dončević

Image: PR

Ova se kreativka prilikom izrade modela trudi izbrisati granice između mode, arhitekture, umjetnosti i nakita, a njezine ogrlice, narukvice i prstenje predstavljaju slavlje ženstvenosti

Iako je Venezuelanka s beogradskom adresom Marianne Villalobos-Emonet (33), arhitektica po struci, nakit je njezina istinska strast. Bez obzira na to što nije stekla nikakvo formalno obrazovanje za dizajn nakita, ogromna razina kreativnosti i znanja vezana uz struku omogućuju joj kreiranje minijatura, a hobi joj je s vremenom postao posao. Povodom predstavljanja nove kolekcije geometrijskog nakita "Et Al." razgovarali smo s dizajnericom. 

Kako ste odlučili za dizajn nakita i osnivanje brenda Pamela Coromoto?

Otkad sam bila dijete fascinirale su me sve vrste umjetnosti. Život me nekako pomazio pa sam putovala diljem svijeta te sam pritom postala strastveni promatrač svega oko sebe, uvijek u potrazi za autentičnošću. Osim toga, tijekom mastera u Barceloni, oduševila sam se i inspirirala digitalnim alatima za izradu produkata. I onda se jednostavno dogodilo da sam počela nositi svoje projekte. Slične afinitete je imala moja prijateljica i kolegica Margherita Filpi te smo zajedničkim snagama osnovale brend. Bile smo toliko sigurne u to što radimo i želimo da nam je trebalo samo nekoliko tjedana u jesen 2010. godine da bi dizajnirale i izradile prvu kolekciju koju smo paralelno prijavile na jedan od dizajnerskih sajmova u Barceloni. Svi su komadi, doslovno, odmah po završetku bili izloženi, a na kraju sajma i prodani! Dobar znak za početak, zar ne? Kasnije smo obje odlučile otići iz Barcelone, a samim time smo se morale pozdraviti i s brendom. No, meni je nakit jako brzo počeo nedostajati i odlučila sam samostalno nastaviti. Od te odluke kreirala sam tri kolekcije, a usput sam mnogo toga naučila i borila se s brojnim izazovima.

Upoznajte brend Pamela Coromoto i njegovu vlasnicu koja kreira predivan geometrijski nakit (фото 1)

Tko je zapravo Pamela Coromoto, postoji li neka priča iza tog imena?

Naravno! Jedne večeri brainstormali smo o ideji iza našeg projekta na prijateljevoj terasi u četvrti Barrio Gotico i pitale smo se: za koga, kako, od kojih materijala, inspirirano čime... I tako smo odlučile stvoriti lik Pamele Coromoto koji nam je glavni izvor inspiracije. Žena čiju smo osobnost, ukus, figuru i još mnogo toga stvorile mi. Ova metoda inspiracije ispala je zapravo veoma zabavna, a ona je zadovoljila sve što smo htjele postići kroz dizajn nakita pa je samim time nakon toliko godina i postala stvarna.

A kakav to nakit ona nosi?

Komadi Pamela Coromoto evociraju trenutke i emocije. Iza svih kolekcija, odnosno komada, stoji razrađeni koncept, ali je njezin osobni touch uvijek prisutan. Ono što mi je uvijek na umu kad kreiram nakit je osoba koja će na kraju nositi moderne i promišljene modne dodatke s pročišćenim detaljima i arhitektonskom siluetom.

Upoznajte brend Pamela Coromoto i njegovu vlasnicu koja kreira predivan geometrijski nakit (фото 2)

Gdje još pronalazite inspiraciju?

Osim u liku, inspiraciju pronalazim i u sitnicama koje me stalno kopkaju i motiviraju. Priroda, umjetnost, različite kulture, film, glazba ili pak, svakodnevni motivi i ljudi...

Kako teče čitav proces osmišljavanja i izrade pojedinih modela?

Trudim se da je moj nakit vizionarski što se tiče tehnike, stila i izrade. Što se tiče samog procesa, materijala i tehnike izrade - brainstorming i crtanje moje razbacane misli usmjerava u oblike, boje i uzorke. Nakon toga slijedi faza eksperimentiranja i tehničkih izazova, od kombiniranja 3D digitalnih modela i digitalnog konstruiranja, s tradicionalnim ručno rađenim vještinama kako bi u potpunosti prilagodila upečatljive komade. Također, fokus je i na ljudskom tijelu kad dođe do faze definiranja proporcija i korištenja zanimljivih materijala koji se inače ne koriste za tu svrhu, poigravajući se s ravnotežom i stvarajući nosiva umjetnička djela.

Upoznajte brend Pamela Coromoto i njegovu vlasnicu koja kreira predivan geometrijski nakit (фото 3)

Zašto ste se odlučili baš na izradu nakita?

Jedan od razloga zbog kojeg sam se zaljubila u nakit je taj što si uključen u svaki dio procesa izrade od početka do kraja, što se ponekad ne događa u arhitekturi. Najprije, jasno, postoje dijelovi koje radim preko kompjutera, ali zatim postajem zanatlija, što je moj omiljeni dio. Tad počinju izazovi i uzbuđenje i dio u kojem konstantno testiram granice dizajna nakita.

Otkrijte nam nešto više o posljednjoj kolekciji Et Al.?

Moja posljednja kolekcija, zapravo je sažetak oblika, boja i finiša, koji si međusobno komplementiraju i zajedno stvaraju novi sadržaj, a inspirirani su mnogim istočnim konstruktivističkim umjetnicima koji su dali pečat mojem radu od doba kada sam bila studentica arhitekture.

Upoznajte brend Pamela Coromoto i njegovu vlasnicu koja kreira predivan geometrijski nakit (фото 4)

Možete li izdvojiti najpopularnije komade ili neke koji su vama dragi?

Iz posljednje kolekcije najpopularniji modeli su "El Lissitzky" i "Dexel". Prvi je statement komad, koji reflektira čitavu kolekciju, a njegov oblik, praznine i kontrasti privlače svačiju pažnju, dok je drugi must have koji je iznimno nosiv i prilagodljiv. Također, sad već kao klasik brenda mogu izdvojiti ogrlicu "Voronoi". Osobno je jako volim s obzirom na to da se zapravo radi o takoreći recikliranom dizajnu koji je obilježio divan period u mojem životu, a smatram da nosi suvremen i sofisticiran potpis.

Gdje se ili kako proizvod može nabaviti? Dostavljate li u Hrvatsku? Kako se kreću cijene vašeg nakita?

Komadi, zasad, nisu dostupni za kupnju u hrvatskim dućanima, ali obavljamo dostavu diljem svijeta, pa tako i u Hrvatsku. Narudžbe primamo putem Instagram profila brenda te ako se nalazite u Europi, nakit je za par dana u vašim rukama. Cijene ogrlica kreću se od 35 do 70 eura, naušnica od 18 do 40 eura, dok se prstenje i broševi mogu kupiti po cijeni od 12 do 28 eura.

Upoznajte brend Pamela Coromoto i njegovu vlasnicu koja kreira predivan geometrijski nakit (фото 5)

Što je sljedeće za Pamelu Cormoto?

Imam jako puno planova! Čitava radionica prepuna je skica i vreća u kojima se nalaze projekti koji su "na čekanju". Trenutno radim na novoj kolekciji u kojoj ću se okušati u radu s novim materijalima i tehnikama. Ono što jako okupira moju pažnju su izvori iz kojih nabavljam materijale i posljedice produciranja mojih komada. Pamela Coromoto traži ekološku osviještenost pa ja, osim u uživanju u radu, puno i učim i surađujem s lokalnim zanatlijama i proizvođačima te nabavljačima materijala. S druge strane, već neko vrijeme eksperimentiram s idejom izrade clutch torbica, koje su još u fazi prototipa, ali blizu toga da ih predstavim svijetu u punom sjaju. Nastavljam s potragom za razigranim i eksperimentalnim načinima izražavanja kroz rad - po meni je to slavlje ženstvenosti, u svojem najčišćem obliku.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više