Search

Upoznajte novo dizajnersko ime srpske scene

Upoznajte novo dizajnersko ime srpske scene

Mihano Momosa

Tekst: BURO.


Image: Foto: Miša Obradović,
Milena Rakočević

Mihano Momosa

Naša suradnica Jasmina Hajrović posjetila je jednog od novih, ali trenutno najzanimljivijih srpskih dizajnera u njegovom studiju u Novom Sadu, a on se zove Mihailo Anušić alias Mihano Momosa. Savršeni krojevi, romantične, a istovremeno i seksepilne kreacije, profinjenost svakog pojedinačnog komada zaista pokazuje da će se o ovom dizajneru još mnogo čuti. U nastavku vam donosimo kratki intervju s ovim mladim profesionalcem u svakom smislu te riječi.

Mihano Momosa

Vaša posljednja kolekcija naprosto ostavlja bez daha, recite nam više o toj kolekciji i nedavno napravljenoj kampanji s trenutno najuspješnijim srpskim modelom Antoninom Petković?

Kolekcijom Rare trudio sam se pokazati koliko sam zaista sazrio u kreativnom smislu. Dozvolio sam sebi luksuz eksperimentiranja s materijalima i krojevima te da svoje ideje formuliram u drugačijem obliku nego što sam to činio s prethodnim kolekcijama. I dalje sam ostao odan idealu romantike, ali ovaj put sam se izrazio na nešto drugačiji način. Iako se kolekcija neznatno razlikuje od klasičnog Mihana Momose, ideja vodilja je i dalje ista, a to je beskompromisna ženstvenost.

U dosadašnjem radu imao sam priliku surađivati sa supermodelima i uvjeriti se da s razlogom nose tu titulu. Antoninu Petković, kao i ostale modele koje biram, krase osobine i djeteta i žene. Izuzetno profesionalna, Antonina se savršeno uklopila u moj koncept i u ovom trenutku vjerojatno je najbolje predstavila moje ideje. Svojom karizmom savršeno je iznijela svaki model, dozvolila je da se prije svega vidi haljina i na svakoj fotografiji je jednostavno isijavala energiju koja vlada mojim kolekcijama.

Upoznajte novo dizajnersko ime srpske scene (фото 1)

Na posljednjem Beograd Fashion weeku osvojili ste glavnu nagradu časopisa Grazia, o kojoj nagradi se radi?

Riječ je o nagradi za najbolju reviju na 34. Belgrade Fashion Weeku koju dodjeljuje časopis Grazia. Ova nagrada je došla u pravo vrijeme, kada mi je bila potrebna i potvrda stručne javnosti da radim pravu stvar. Za mene predstavlja vrhunski kompliment i verifikaciju uloženog truda. Iako je publika u najširem smislu prihvatila moje ideje, ova nagrada je donijela još jednu satisfakciju i priznanje mom radu.

Upoznajte novo dizajnersko ime srpske scene (фото 2)

Meni osobno je nestvarno lijepa predzadnja kolekcija, koliko ste do sada dizajnirali kolekcija i kakvi su dalji planovi?

"Rare" je moja šesta kolekcija po redu, nakon kolekcija "Olivera", "My love for you continues", "See", "Love" i "Resort". Teško je reći koji su daljnji planovi osim onog da želim stvarati kolekciju za Ženu (s velikim Ž). Naravno da bih volio osvajati nova tržišta i širiti svoje ideje i izvan regije, ali sam uvjeren da će to doći spontano, dokle god ostajem vjeran sebi i svojim idealima.

Upoznajte novo dizajnersko ime srpske scene (фото 3)

Čini se da jako dobro poznajete žene i u mogućnosti ste prepoznati njihove potrebe?

Moj život su definitivno obilježile žene. Prije svega majka, zatim tetka i moje bliske prijateljice s kojima sam odrastao i i dalje rastem. Iako sam imao i tu sreću da sazrijevam uz snažnog muškarca, okružen ženama najviše sam učio od njih. Fasciniran sam načinom na koji one vole i tu ljubav uzvraćaju, strašću koju osjećaju i energijom koju nesebično dijele. Primijetio sam da u svakoj ženi istovremeno egzistiraju dva bića, jedno dominantno i snažno, a drugo nježno i krhko. U mojim očima, svaka dama zaslužuje da joj se oda počast, a ja to činim stvarajući haljinu koja oslikava sve aspekte njene ličnosti i pružajući joj mogućnost da svojom pojavom pokaže tko ona zaista jest, princeza i heroj, sve u jednom.

Upoznajte novo dizajnersko ime srpske scene (фото 4)

Kako ste se odlučili otisnuti u svijet dizajna? Jeste li osjećali strah ili uzbuđenje?

Dizajniranje za mene nikada nije bila odluka. Oduvijek sam imao potrebu materijalizirati svoje osjećaje, pretočiti ih u nešto opipljivo. I naravno, strašno sam bio uplašen. Ipak, odlučio sam da taj strah bude konstruktivan i da mu dozvolim da iz mene izvuče najbolje. U procesu stvaranja dozvolio sam da inspiracija učini svoje i kreirao gotovo instinktivno. Kada je došlo vrijeme i da podijelim svoje modele s drugima, to jest da se predstavim modnoj publici, dao sam cijelog sebe da to učinim na sebi svojstven način, s puno ljubavi i nježnosti, ali ipak neustrašivo.

Mihano Momosa

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više