Search

Victoria's Secret na udaru kritika: premršave djevojke koje sve izgledaju isto?

Victoria's Secret na udaru kritika: premršave djevojke koje sve izgledaju isto?

Djevojke su navodno iscrpljene strogim režimom prehrane

Tekst: Ana Pavić


Image: Getty/Guliver

Nakon revije održane u Šangaju, mediji su se okomili na čelnike kuće Victoria's Secret zbog nevjerojatnih standarda ljepote, koji se nameću djevojkama koje prate Anđelice i smatraju ih uzorima

Priča o modelima i pretjeranoj mršavosti seže u 90-e godine kada je modne amazonke zamijenio novi ideal ljepote . Naravno, govorimo o Kate Moss koja je bila sve ono što nismo nazivali supermodelom - mršava djevojčica bez oblina. Od tog trenutka Kate Moss nosi titulu začetnice trenda nazvanog heroin chic, za koji je u više navrata kazala da ga smatra nepravednim jer u životu nije probala heroin. Moss nije bila kriva što je bila premršava i sasvim sigurno nije kriva što ju je industrija prometnula u ideal ljepote, koji su svi napadali, a potom ga preuzeli kao standard. Svaliti teret na jednu osobu, kada u lancu sudjeluje tisuće njih, je poprilično nepravedno. Uostalom, je li netko doista toliko naivan da pomisli da modeli određuju trend u izgledu? Određuju ga dizajneri, agenti, casting manageri i naposljetku, mediji. Manekenke su u ovom slučaju osobe koje čekaju svoj trenutak i eventualno veliku sreću ako njihov izgled dođe u modu.

vs

Većina javnih zanimanja su na udaru kritika, a modeling je broj jedan kada se vodi rasprava o zdravlju i izgledu djevojaka. Dobar dio djevojčica žele biti modeli i kao uzore danas uzimaju Gigi, Bellu, Kendall i Kaiju. Curice su isto tako godinama razrogačenih očiju gledale u Viktorijine Anđelice koje su predstavljane kao ideal ženskog izgleda, najbliže Barbie lutki što stvarna osoba može doći. Istina je da se trend izgleda promijenio i da Anđelice danas ne izgledaju kao što su izgledale prije

Kolumnistica Esiwahomi Ozemebhoya u svom se tekstu poziva na modele koje su krajem 90-ih i početkom 2000-ih hodale pistom Victoria's Secreta poput Heidi Klum i Tyre Banks, koja je u to vrijeme bila pojam  bujnog seksepila i jedna od prominentnijih djevojaka s naslovnice Sport's Illustrated časopisa, odakle je potekla većina Anđelica. Danas djevojke prolaze sasvim drugačiji režim treninga i prehrane koji za rezultat ima to da sve izgledaju isto. Ako niste baš zagrižena obožavateljica ove kuće teško ćete razaznati koja je djevojka koja na pisti, pogotovo ako govorimo o manje poznatim imenima, a ne o veterankama poput Adriane Lime, Alessandre Ambrosio ili super starovima današnjice, gore spomenutima Bella, Gigi i Kendall. Navodno je bivša Anđelica Erin Heatherton 2013. godine kazala da se jedva uspjela dovesti u omjere koje su joj čelnici VS-a zadali. Bolovala je od depresije, a iz VS-a su joj poručili da mora skinuti još nekoliko kilograma želi li hodati pistom. Iako je smršavjela, odustala je od gaže zbog psihičke iscrpljenosti. Adrianu Limu je liječnik VS brenda stavio na tekuću dijetu koju je sprovodila danima kako bi izgubila još koji kilogram koji joj je ostao od poroda, piše u kolumni Ozemebhoya.

Njihov režim prehrane je postao posao za sebe Primijetit ćete da se u medijima tjednima prije revije vrte tekstovi oko toga što jedu, kako jedu i koliko jedu. I mi smo na portalu (možete pročitati ovdje) imali izazov u kojem smo pokušali kombinirati samo tjedan dana njihovog treninga uz dijetu koju navodno sprovode. S hranom smo jedva uspjeli, točnije nismo. Ako gledamo poslovni model kuće i promjene u industriji modelinga koje se tiču fizionomije modela, a koja je uistinu sve iscrpljenija, možemo kazati da Victoria's Secret već neko vrijeme vjerno prati taj trend. Iako velik broj medija proziva modele, one same su ovdje u nezavidnoj poziciji kao posteri za loše odluke ljudi iz same industrije. Koliko bi žena odbilo skinuti koji kilogram ako im neka kuća plaća milijune dolara da budu u traženoj formi? Ne govorimo o curicama već o ženama od 35 godina koliko ih primjerice ima Adriana Lima i koja je, kako je gore napisano, pila neki tekući pripravak danima da bude na traženoj težini, jer to joj je posao i to dobro plaćen posao.

vs

Problem, ali i opasna privlačnost modne industrije je u tome da je ista satkana na nerealnim standardima. Satkana je na nekom lažnom prikazu života, vječne mladosti, savršenih tijela koja se prenemažu po baršunastim kaučima pariških hotela za vrijeme trajanja Tjedana mode. Hoće li taj trend iščeznuti u potpunosti? Teško, jer je položen kao temelj na kojem sve počiva. Međutim, promjena nije nemoguća. Nove generacije traže više od onoga što im Victoria's Secret danas gura pod nos. Dokaz tome je i pad gledanosti ovog showa već treću godinu zaredom. Nove generacije traže engagement, karakter, nešto što će ih pokrenuti i natjerati na akciju. Pojavljuju se neka nova lica koja nužno ne upadaju u kalup kakav modna industrija, ali i ova kuća, forsira godinama. Presedan je i plus size model Ashley Graham koja je dospjela na Forbesovu listu najplaćenijih modela 2017. godine. Zarada je najbolje mjerilo aktualnog trenda na tržištu, a zarada Ashley Graham u iznosu od 5,5 milijuna dolara govori da se na tom istom tržištu stvara neka nova struja, koja polako nagriza stari sistem u kojem su svi isti, plavi, visoki, mršavi i bijeli.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više