Search

Zašto dizajneri napuštaju Tjedan mode u New Yorku?

Zašto dizajneri napuštaju Tjedan mode u New Yorku?

I Proenza Schouler odustala od revije na nadolazećem Tjednu mode


Image: Buro247hr arhiva

Sve više dizajnera napušta Tjedan mode u New Yorku, a najnovija vijest stigla je iz studija Proenze Schouler čiji su osnivači i kreativni direktori, Jack McCollough i Lazaro Hernandez, objavili kako i oni otkazuju svoju reviju na tom Tjednu mode. Kako je do toga došlo i zašto se većina dizajnera umjesto New Yorka odlučuje za Los Angeles?

Proenza Schouler je u ponedjeljak u priopćenju za medije objavila kako nakon nadolazećeg Tjedna mode u New Yorku, koji će se održati od 9. do 17. veljače, više neće predstavljati svoje kolekcije na tom Tjednu mode. Odlučili su kako će za tvrtku biti bolje da spoji svoje glavne i međusezonske kolekcije i prikaže ih u obliku prezentacija u srpnju i siječnju za vrijeme trajanja Tjedna visoke mode u Parizu. Isto čine i Vetements i Kenzo.

No, Proenza Schouler nije prva modna kuća koja napušta Tjedan mode u New Yorku. I Kate i Laura Mulleavy iz brenda Rodarte, kao i brend Hood by Air odlučili su se povući u Pariz. Novu će kolekciju prikazati tijekom Tjedna mode u Parizu u obliku intimne prezentacije, dok su sestre Mulleavy najavile da će ostale Rodarte kolekcije, baš kao i Proenza Schouler, prikazivati tijekom Tjedna visoke mode, također u Parizu.

Jack McCollough i Lazaro Hernandez

Opening Ceremony je odustao od ovogodišnje revije jer su se posvetili suradnji s New York City Balletom, a od New Yorka su odustali i Tommy Hilfiger, Rebecca Minkoff, Rachel Comey i Rachel Zoe koji su ga odlučili zamijeniti za Los Angeles. Tom Ford je još 2014. najavio da seli svoje revije iz Londona u Los Angeles kako bi bio bliže svom domu i partneru, dok je Hedi Slimane preselio cijeli Saint Laurentom studio iz Pariza u Los Angeles. No, ova kolektivna "selidba" američkih dizajnera u Los Angeles mogla bi biti pokazatelj velike promjene u rasporedu Tjedana mode budući da je upravo New York grad u kojem smo do prije svega nekoliko sezona viđali najviše noviteta kad su dizajnerska rješenja u pitanju.

Kad je najavio svoju selidbu u Los Angeles Tommy Hilfiger je u priopćenju za medije rekao: "Taj opušteni, cool, chic izgled koji trenutno vodi svijet mode rođen je i izgrađen u LA-u, i znao sam da će se naša revija na Venice Beach uklopiti kao da smo kod kuće." Kolekcija o kojoj govori ona je koju je za njega "kreirala" Gigi Hadid. Nova Tommy x Gigi bit će njihova druga zajednička kolekcija te će biti proizvedena prema novom see-now-buy-now sistemu, što znači da će odmah biti dostupna za kupnju. I iako će se revija održati 8. veljače, samo jedan dan prije početka Tjedna mode u New Yorku na drugom kraju SAD-a, Fashionista piše da se očekuje kako će na reviju stići oko 3 tisuće buyera, novinara i influencera. I tako bi mogla početi sasvim nova era u klasičnom rasporedu Tjedana mode.

Gigi Hadid i Tommy Hilfiger

Od svih dizajnera koji sele svoje revije u La La Land, Rebecca Minkoff je možda napravila i najdrastičniji potez. Ona je odlučila otvoriti svoju reviju za javnost. Na reviju koja će se održati za dva dana tako će moći stići svi koji to žele, a očekuje se između pet i 10 tisuća posjetitelja. "Ove sezone smo htjeli osjetiti atmosferu na jednom od naših najvećih tržišta: Los Angelesu. Osim revije i nove kolekcije, naši će posjetitelji dobiti jedan od najvećih luksuza koje smo primijetili da millennialsi žele - to je luksuz iskustva," rekao je Uri Minkoff, generalni direktor Rebecce Minkoff. I to bi mogao biti pravi razlog zašto se dizajneri zapravo sele u LA. Nije to samo cool vibra koju nose LA i čitava Kalifornija, već prvenstveno prodajni faktor.

I nakon svega, izgleda da Minkoff nije slučajno završila svoju posljednju njujoršku reviju za proljeće 2017. tako što je fotografima okrenula leđa u svojoj kožnoj jakni na kojoj je pisalo "I Love NY".

Related articles

Buro 24/7 Selection

više