Traži

Zašto nam je toliko stalo do haljine Kolinde Grabar Kitarović?

Zašto nam je toliko stalo do haljine Kolinde Grabar Kitarović?

Fuksija se, uostalom, baš nosi ovog ljeta


Fotografija: Getty,
Pixsell,
Di su pare? Facebook

Otkad je naša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u petak otišla na inauguraciju predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića, mediji i društvene mreže ne prestaju kritizirati njezinu upadljivu haljinu boje fuksije kojom je, da citiram jedan hrvatski portal, "ukrala show". No, je li boja fuksije doista tako neprimjerena za predsjednicu jedne države?

Svečana inauguracija novog predsjednika Srbije održana je u petak te su joj prisustvovali brojni značajni ljudi iz politike među kojima su bili mađarski premijer Viktor Orban, austrijski kancelar Christian Kern, predsjednik Makedonije Gjorge Ivanov, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, tročlano predsjedništvo BiH kojeg čine Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić, potpredsjednik ruske vlade Dmitrij Rogozin, armenski general Jurij Hačaturov, zamjenica glavnog tajnika NATO saveza - Rose Gottemoeller, i tako dalje, i tako dalje.

Čini se da je unatoč ovim zvučnim imenima, najveću pažnju naših medija privukla haljina Kolinde Grabar Kitarović Predsjednica je odabrala jednostavnu haljinu Aleksandre Dojčinović u boji fuksije sa zvonolikim rukavima i dužine do pola lista koju je ukrasila brošem s Hrvatskom u srcu. To nije prvi put da je predsjednica odabrala ovu jarku boju, no mediji je nisu mogli ne primijetiti nakon što su stigle fotografije na kojima Grabar Kitarović stoji uz Vučića, njegovu suprugu u bijeloj haljini i ostale, većinom muške uzvanike za koje je propisan dress code, koji je zahtijevao da odjenu isključivo crna ili tamnoplava odijela.

Hrvatski mediji nisu stoga mogli ignorirati odabir haljine u jarkoj boji koja je vidljivo odskakala od odjeće koju su nosili ostali visoki dužnosnici, a mnogi su je okarakterizirali kao neprikladnu iako u cijeloj priči nije sasvim jasno zašto je haljina neprikladna. 

"S obzirom na to da su portale preplavile fotografije uzvanica koje su došle dekoltirane ili s donjim rubljem na izvol'te, nije čudo da je Kolinda potpuno oduševila srpske medije." - piše Index.hr. Haljina Kolinde Grabar Kitarović nije bila dekoltirana niti je bila "neprimjerene" duljine ili otkrivala donje rublje. Dress code je, koliko je poznato, bio propisan samo za muškarce, barem kad je u pitanju kolorit, a žene su dolazile u haljinama svih boja i duljina. Poruka Indexovog novinara stoga nije sasvim jasna. Zar se kritika doista svela na zaključak da je naša predsjednica plavuša koja je obukla rozu haljinu i da je to jako loše? Zar smo (pod "smo" mislim na nas, liberalne medije) doista još uvijek na toj razini da određujemo što žene smiju ili ne smiju odjenuti?

"To vam je kao kad vam se na vjenčanju pojavi druga žena u bijelom od glave do pete! Nije se dogodio smak svijeta, ali ne možete se ne zapitati o njenim skrivenim motivima, točnije zašto se odlučila na takav potez?!?" komentirao je za Büro 24/7 Petar Trbović, modni urednik Grazije i stilist Severine Kojić. "Inače, osobno sam za kršenje krutog dress codea u svijetu visoke politike. Nema razloga da se visoko pozicionirane političarke odriču prava da budu lijepe i ženstvene kako bi ih doživljavali kompetentnima, ali to je već pitanje složene ljudske psihologije i načina na koji tumačimo neverbalnu komunikaciju i simboliku odijevanja, i promjene u tom smjeru neće se dogoditi u bliskoj budućnosti."

Ako govorimo o predsjedničinom izboru odjeće općenito, meni je problematičnije to što nikada ne promovira mlade hrvatske dizajnere kojima je potrebna promocija i ohrabrenje da njihovi brendovi mogu opstati na našem malom tržištu, već nosi komade ELFS-a i Aleksandre Dojčinović čija su imena ionako nadaleko poznata i bez njezine promocije. No, to je moj osobni stav. Predsjednica je u više navrata kritizirana zbog odabira jarkih boja koje prema mnogima nisu primjerene položaju predsjednice države.

"Ja mislim da bi neutralnije boje doprinijele ozbiljnosti položaja, ali vjerujem da dizajnerica haljine ima svoju viziju kojoj je možda i svrha istaknuti ju. A pitanje je i je li haljina napravljena točno za tu svrhu ili je stilistički dodijeljena," komentirala je za Büro 24/7 dizajnerica Loreta Gudelj Barać čija je majka, Greta Gudelj, odijevala predsjednicu na početku mandata. "Također mislim da su žene pod puno većim pritiskom jer se gotovo ne može pročitati kritika na izgled muškaraca u politici te mislim da je daleko bitniji posao koji osoba obavlja."

Zašto nam je toliko stalo do haljine Kolinde Grabar Kitarović? (фото 1)

Čak je i Angela Merkel, žena poznata po svojoj uniformi odnosno zakopčanom sakou koji uvijek nosi, u više navrata kritizirana zbog svoje odjeće. Kritizirali su je 2008. kada je na svečanosti otvorenja Nacionalne opere u Oslu nosila večernju haljinu s dubokim dekolteom, a kritike nekada idu toliko daleko da je Merkel kritizirana i zbog odabira tkanine od koje je izrađen njen sako. Naime, Merkel je prošle godine za susret s tadašnjim predsjednikom SAD-a, Barackom Obamom, u Berlinu, odabrala tamnocrveni sako od baršuna, a to je očito toliko pogodilo medije, da je jedan domaći medij objavio članak s naslovom "I to smo dočekali: Angela Merkel pokleknula pred modnim trendom". U tekstu nije bilo riječi o tome o čemu je Merkel razgovarala s Obamom.

I Gudelj i Trbović slažu se da je kod odabira odjevnih kombinacija za pojedina politička zbivanja najčešće problem u pogrešnoj procjeni protokola. "Predsjednicu smatram lijepom ženom, podržavam njenu modnu "hrabrost" i pozdravljam ideju da nosi mlade hrvatske dizajnere, ali smatram da je kao i za sve ostalo u životu bitno znati odabrati pravi trenutak. Njen protokol koji se bavi tim stvarima najčešće pokazuje da je, nažalost, više nekompetentan negoli modno osviješten i napredan jer ne zna uskladiti spomenute elemente," kaže Trbović.

Bio protokol kompetentan ili ne, možemo zaključiti da je boja haljine koju je Grabar Kitarović odabrala za inauguraciju predsjednika Vučića daleko od neprikladne, a kritike na njen račun stižu s jedne strane zbog dobre stare ljudske potrebe za komentiranjem i kritiziranjem svega i svih (osim njih samih), a s druge zbog nezadovoljstva njenim djelovanjem u ulozi predsjednice. Ovo potonje je već drugi problem kojim će se (nadam se), baviti politički novinari.

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor