Search

Zašto su Hrvati tako pomodni?

Zašto su Hrvati tako pomodni?

Svi moramo imati tu istu košulju iz Zare!


Image: Buro247hr arhiva / Imaxtree

"Nova pošiljka ove košulja nam dolazi jednom tjedno jer se baš svaki tjedan sve veličine rasprodaju", rekla mi je prijateljica koja je svojedobno radila u jednoj zagrebačkoj Zari. I doista, kad sam se malo osvrnula oko sebe i obratila pažnju na to što nose žene u Zagrebu shvatila sam da sve nose upravo tu košulju. Jesu li Hrvati doista tako povodljivi za trendovima?

Nije se radilo o nekoj genijalno dizajniranoj košulji ili o vjernoj kopiji dizajnerskog komada koji si malotko u Zagrebu može priuštiti. Bila je to obična košulja s plavim prugicama i bijelim izvezenim cvijećem, ali svi su je htjeli imati.

Čak i hrvatski dizajneri kopiraju svjetske dizajnere. Na zagrebačkim je revijama prošle sezone bilo toliko Guccija, Balenciage i Chloé da jedino što prosječan promatrač (pod tim mislim na onog koji nije modno obrazovan niti pregledava svaku reviju prikazanu na svjetskim Tjednima mode) može razabrati jest to da se baš to što vidi sad nosi.

Ženi s većom platežnom moći koja sjedi u prvom redu na reviji nekog hrvatskog dizajnera dovoljna je spoznaja da je tu istu zelenu čipkastu haljinu vidjela na Juliji Roberts i odmah će je odabrati za sljedeću krizmu ili vjenčanje na koje ide. Kad je mlađa generacija u pitanju, oni koji su spremni izdvojiti malo veću svotu novca odabrat će tenisice i majice s natpisima na ćirilici hrvatskih dizajnera jer su to, dakako, vidjeli kod mlade generacije slavnih osoba i blogera koji na Instagramu nose komade Balenciage i Goše Rubčinskog.

Zašto su Hrvati tako pomodni? (фото 1)

Oni koji si ni to ne mogu priuštiti pohrlit će u Zaru, H&M, Mango i druge high street brendove kojih su zagrebačke ulice prepune. Iz njih će izjuriti s vrećama punim cvjetnih haljina, sandala s pomponima i kopija Chloé i Gucci torbica. Aha, da, i s onom običnom košuljom s plavim prugicama i bijelim izvezenim cvijećem.

I ova kritika ne ide samo ženama - u Hrvatskoj su vrlo pomodni i muškarci! Omiljeni hrvatski dizajner muškaraca je Ivica Klarić. A zašto? Jer čovjek ne komplicira, nudi Hrvatima upravo ono što trebaju i jedino što žele - kvalitetno krojena elegantna odijela. Hrvatski muškarac ne želi šareni Prada pulover, zelenu Fendi bundu, pa čak ni poprilično konvencionalne komade (ako oduzmemo ružičastu i druge "ženske" boje koje dizajner koristi) Ivana Mana koji mi je jednom prilikom otkrio da u Hrvatsku dolazi održati revije iz čiste nostalgije, ali muškarci ovdje ne pokazuju interest za njegov dizajn. Zašto, pobogu, svi stalno moramo igrati na sigurno?

Moja mama si je jednom prilikom sredinom osamdesetih od starih traperica sašila čizme. Da, dobro ste pročitali, izrezala je nogavice i našila ih na espadrile i u tome otišla u školu. Nitko nije izgledao kao ona, a to joj je bio i cilj. A kad je nama postao cilj da baš svi imamo tu prugastu košulju iz Zare?

Zašto su Hrvati tako pomodni? (фото 2)

Pa stvari su jednostavnije nego što mislimo jer, vjerovali ili ne, Hrvati su zapravo veliki ziheraši i to posebno kad je odijevanje u pitanju. Prošli sam vikend išla na jedno vjenčanje i ljudi iz moje bliske okoline nisu mogli shvatiti kako to da ne mislim nositi štikle na vjenčanje??? Ako nosiš haljinu i štikle sigurno je da se nećeš isticati i da te nitko neće gledati čudno - to je način na koji razmišljaju ziheraši. Zato Hrvatice odlaze u Zaru i H&M i tamo biraju gotovo isključivo haljine, cipele i torbice koje su već vidjele na nekoj poznatoj osobi, blogerici, pa čak i susjedi ili nekoj prijateljici. One ne izlaze iz zone komfora i uglavnom odijevaju samo ono što je već unaprijed odobreno od strane njihove okolineTo nas je dovelo do toga da izgledamo kao klonovi i da na internetu čitamo članke (kakve, priznajem, pišemo i mi) kojima u naslovu stoji sintagma "svi nose". Ako pak slučajno naiđemo na neki rijetki primjerak jedinstvenog osobnog stila tretirat ćemo ga kao sveti gral i posvetiti dotičnoj osobi cijeli članak ili čak intervju, kao da je veliko životno dostignuće odjenuti se drugačije od drugih. Zato drugi put prije nego odete po neku novu kopiju Aquazzurinih cipela s pomponima, stanite i zapitajte se želim li doista baš te cipele u kojima ću izgledati baš kao i svi drugi? Otiđite ponekad u second handove, zavirite u kolekcije malobrojnih hrvatskih dizajnera koji su još uvijek dosljedni sebi ili osmislite nešto sami i izradite to kod krojačice. Tko zna, možda i s vama napravimo intervju!

A za kraj ću još samo reći - čast i slava izuzecima!

Related articles

Buro 24/7 Selection

više