Search

Zašto je važna nova naslovnica francuskog izdanja časopisa Vogue?

Zašto je važna nova naslovnica francuskog izdanja časopisa Vogue?

Francusko izdanje za ožujak 2017.


Image: Promo

Nakon što je prvi put ikad na naslovnici Voguea osvanula transrodna osoba, zapitali smo se što nam poručuje "Modna Biblija?"

I to se dogodilo! Dok je posljednja godina bila dosta aktivna po pitanju različitosti i promjena u pogledu ljepote, čini se da se ova godina samo nadovezuje na stvari i ljude koji nas okružuju, ali o njima uglavnom ne pričamo. Imamo svoje stavove, ali rijetko upadamo u diskusije. Otkako su muškarci postali aktivni ambasadori ženskih kozmetičkih brendova otkrili smo nekoliko stvari. Prva stvar je veliki broj muškaraca koji se zaista svakodnevno šminka, a druga stvar je brisanje granica između muškaraca i žena. Globalno. Ako je jedna američka kozmetička tvrtka odlučila u svojoj kampanji angažirati muškarca, onda je jasna poruka koju ona šalje. 

Američko izdanje časopisa Vogue neki je dan izazvalo pažnju medija zbog svoje naslovnice koja je (baš kao i izdanje) posvećena isključivo ženama. Iako su okupljeni prekrasni modeli koji se dobro zabavljaju na plaži, ubrzo je naišla na kontroverze vezane za sam izbor modela, naglašavajući kako je vrlo licemjeran zbog postotka modela crne ili žute rase u usporedbi na modele bijele rase. Mnogi su komentirali da je to jedan od najblesavijih poteza koje je magazin ikad potegnuo. 

Zašto je važna nova naslovnica francuskog izdanja časopisa Vogue? (фото 1)

Strasti su se smirile i jučer nas je dočekala nova naslovnica francuskog izdanja Vogue o kojoj bruji cijeli modni svijet. Hrabar i zadivljujuć potez povukla je urednica Emmanuelle Alt angažirajući mladi brazilski model Valentinu Sampaio. Slučajno, Valentina Sampaio je transrodna osoba. Emmanuelle je upoznala Valentinu prošle godina kada joj je asistentica dala da pročita priču o njoj, a ona joj je odmah odlučila dati naslovnicu, i što je dalje istraživala njezin profil, znala je da je našla pravu djevojku. Na početku magazina u uvodu urednice piše kako se Sampaio pojavila na jednom snimanju u Londonu i toliko je oduševila Emmanuelle svojom pojavom da ona uopće nije primijetila razliku između nje ili nekog drugog modela koji utjelovljuje svu "francusku" ljepotu i stil. "Nije ništa drugačija od Darije Werbowy ili Anne Ewers, ona se samo rodila kao dječak." - izjavila je Alt te je osjećala kako je sada važno, a možda sad i presudno da slavimo transrodne osobe i ne radimo razliku između odabranog spola, identiteta, boje kože. 

"Živimo na svijetu u ovom trenutku i ono što se događa sada je kao da idemo unatrag, umjesto da smo u kontinuiranom procesu evolucije, borbi za prava... ne idemo u dobrom smjeru. Ova naslovnica je samo jedan maleni korak, još uvijek moramo napraviti jako puno stvari." -  izjavila je urednica. Iako je ovo prvi transrodni model na naslovnici Voguea ikad, važno je zabilježiti ovaj trenutak, ali bi isto tako bilo lijepo kada bi na ovom svijetu bilo malo više prihvaćanja i tolerancije za - svih! 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više