Search

Zašto svi odjednom nose \"kroksice\" i za njih plaćaju 2.600 kuna?

Zašto svi odjednom nose "kroksice" i za njih plaćaju 2.600 kuna?

Christopher Kane je u svoju kolekciju uključio "kroksice" već treći put zaredom


Image: Imaxtree,
Instagram

Kada je u rujnu prošle godine u kolekciji za proljeće 2017. prvi put predstavio svoju verziju omraženih "kroksica", mnogi su se zgražali. "Tko će to nositi?" pitali su se. A onda su s proljećem Kaneove "kroksice" stigle u prodaju, a blogerice su ih razgrabile u sekundi i počele ponosno puniti svoje Instagram profile fotografijama kutija s Kaneovim posljednjim hitom

"Mogu li "kroksice ikada postati cool"?" - stajalo je u naslovu Telegraphovog osvrta na gore spomenutu reviju Christophera Kanea u kojoj je prvi put predstavio svoju suradnju s američkim brendom Crocs. Mediji su bili u nevjerici - je li stvarno moguće da se ljubitelji mode uopće približe jednim "kroksicama", a kamoli da ih nose? Novinarka britanskog Voguea, Julia Hobbs bila je toliko osupnuta da im je posvetila svoju rubriku "Trend Test" automatski ih plasirajući kao nešto što će biti trendi.

Ali kako? Nisu li "kroksice" u nebrojeno mnogo navrata nazvane najružnijim cipelama na svijetu?

Stvar je zapravo vrlo jednostavna i Christopher Kane to zna. Kada kreirate jedan takav "šokantan" komad, dovoljno je poslati ga na vrata nekoliko blogerica. Gucci mokasine s krznenim dnom? Nije prošlo mnogo vremena prije nego ih je Alexa Chung obula za posjet Tjednu mode u Milanu. Vetementsovu DHL majicu nosili su svi, od blogerice Margaret Zhang do Selene Gomez bez obzira na to što je koštala 330 dolara umjesto 6,50 koliko košta originalna DHL majica. Christopher Kane ja učio iz njihovih primjera i zaključio da što je bizarniji trend to će ga blogerice lakše i brže prihvatiti.

I dok njegove prve mramorne "kroksice" još nisu stigle ni u trgovine, Kane ih je već lansirao i unutar svoje predjesenske kolekcije koju je prikazao početkom ove godine jer je znao da je stvorio trend. Doista, uskoro je Pandora Sykes, britanska blogerica koju na Instagramu prati otprilike 130 tisuća ljudi, objavila na svom profilu fotografiju u ovim, sada već hit natikačama. I niz drugih fotografija je počeo nicati diljem društvenih mreža. Trend se uhvatio! I Kane je odmah nastavio u istom tonu i u kolekciji za jesen/zimu 2017. koju je prije nekoliko dana prikazao u Londonu, predstavio nekoliko krznenih modela "kroksica".

I baš kao Gvasalia i Michele sada sjedi u svom studiju i on i njegova sestra i najbliža suradnica, Tammy, trljaju dlanove jer znaju što su skuhali. Istovremeno, Julia Hobbs i ostale novinarke, blogerice i samoprozvane influencerice, pune Instagram profile fotografijama u svojim najnovijim cipelama koje nazivaju najudobnijima na svijetu i zahvaljuju Kaneu što im je napokon dao povod da ih nose dodavši im tobože chic drago kamenje i mramorni premaz u ljubičastoj boji.

A post shared by Clara Cornet (@claracornet) on

Na isti način trudne Eva Chen i Pernille Teisbaek zahvaljuju Gvasaliji koji je dao svoj blagoslov trenirkama i učinio ih cool odabirom za svakodnevne kombinacije, pa čak i posjete Tjednima mode i druge društvene događaje. Tko zna kako bi ove trendseterice u protivnom preživjele pojavljivanje u javnosti tijekom trudnoće.

Svi ti tobože ružni trendovi kao da upućuju na to da su ih zapravo svi oduvijek htjeli nositi i nije tako teško vjerovati u to jer su spomenuti trendovi kao što su trenirke i "kroksice" nevjerojatno udobni. Jedino pitanje koje onda ostaje jest kada će ljudi napokon shvatiti da stil nije definiran trendovima već kreće od osobnosti i vlastitog samopouzdanja? Ako se osjećate nesigurno dok nosite trenirku ničija riječ neće vas natjerati da je odjenete. A ako pak žudite da je nosite svakodnevno jer vas traperice sputavaju, zašto biste morali čekati blagoslov nekog dizajnera ili možda Anne Wintour, da biste to i učinili? Stil je stvar stava, a ne trenda.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više