Search

Zavirite u cool londonski concept dućan Tene Štrok

Zavirite u cool londonski concept dućan Tene Štrok

Renata Debeljak donosi ekskluzivan intervju

Image: Celestine event PR

Kada je u istočnom dijelu Londona prije godinu i pol otvoren luksuzni dućan ‘Celestine Eleven', pobudio je veliko zanimanje posjetitelja, kupaca, ali i britanskih medija

O njemu su članke odmah po otvorenju objavili Time Out London i britanski Vogue, uvrstivši ga na ‘must visit' listu londonskih luksuznih dućana. No, osim njegovog vrlo specifičnog koncepta, zanimljiv nam je i zato što je vlasnica dućana hrvatskog porijekla. Stilistica i nekadašnja modna urednica u TWILL Magazineu, 30-godišnja Tena Štrok potječe iz poznate hotelijersko-modne obitelji. Odrastajući uz oca Gorana, nekadašnjeg automobilističkog asa i hotelijera, majku Renatu, dizajnericu interijera te sestru Vanyu Štrok, koja je bila jedna od vlasnica nekadašnjeg megapopularnog londonskog modnog branda Gharani Strok, Teni su luksuz i estetika bili nadohvat ruke. No, ipak je htjela razviti jedan sasvim novi pristup kada je o concept storeovima riječ.

Tena je inače pohađala ‘London College of Fashion' i ima bogato iskustvo rada u modnoj industriji, a njezin alternativni dućan u svojoj sofisticiranoj ponudi s holističkim pristupom nudi sve ono što podrazumijeva ‘živjeti dobro' u svim sferama - estetskim, intelektualnim i duhovnim. Dućan ‘istražuje' razne subkulture, modu, umjetnost te zdrave i spiritualne načine življenja. Nudi spoj mode i duhovnosti, iz luksuzne perspektive. Najviše od svega navedenog, to je zapravo luksuzni dućan za alternativne moderne kupce. Ne podrazumijeva samo modni dućan, nego i ljekarnu te knjižaru s biranim naslovima.

celestine

Prostire se na dvije prostrane etaže, jednostavnog je asketskog dizajna u kojem dominiraju prirodni materijali i plijeni pozornost inspirativnošću, novim saznanjima te svojim kupcima u pravom smislu riječi nudi ‘bijeg od stvarnosti'. Dizajnerske kolekcije mladih dizajnera poput J.W. Andersona, Meadham Kirchhoffa, A.F. Vandevorsta, Husseina Chalayana i Mariosa Schwaba nalaze se na policama zajedno sa posebno biranim lifestyle proizvodima koji doprinose zdravlju i duhovnosti. Sa Tenom Štrok smo ekskluzivno za Büro 24/7 razgovarali o dućanu, privatnim preokupacijama te poslovnim planovima.

celestine


Tvoj dućan se nalazi u kvartu Shoreditch. Po čemu je trenutno specifičan taj dio Londona?
Naš kvart Shoreditch u istočnom dijelu Londona, dio je grada koji sada prolazi kroz transformaciju i razvija se u smjeru područja u kojem se nalaze razne samostalne luksuzne trgovine i mjesta koja nude te vrste usluga. Sada smo jako blizu legendarne Shoreditch House, dućana Versace, Le Labo i Mast Brothers Chocolate (najelegantnije čokolaterije na svijetu iz njujorškog Brooklyna, op.a.). Ovaj dio grada ubrzano počinje nalikovati dijelu New Yorka, koji se transformirao od bivših klaonica i mesarnica do jednog od najekskluzivnijih područja. Naše susjedstvo je također dom mnogih kreativaca, glumaca i glumica...

Kako si došla na ideju za dućan ‘Celestine Eleven'?
Da budem iskrena, ideja za concept store mi se javila u snu, koliko god to apstraktno zvuči. Povezana je s činjenicom da je u današnjem svijetu došlo do promjene ljudske svijesti u bilo čemu što nas okružuje - kako se odnosimo i ponašamo prema planetu Zemlji, što unosimo u naše tijelo i što na njega stavljamo, kako se ophodimo jedan prema drugome...Postoji trend na globalnom nivou da ljudi općenito zadiru sve dublje u sebe same, što je još drevna civilizacija Maja predvidjela prije mnogo stoljeća. Čini se da stojimo na rubu goleme promjene u razmišljanju i percepciji svijeta oko nas. ‘Celestine Eleven' je samo jedan skroman prilog ‘New Age-u' ili je možda čak bolje reći ‘Now Age-u'. U kontekstu svih tih promjena kroz koje svijet sada prolazi, mi nudimo stav da je luksuz upravo stanje uma, više nego išta drugo, i zato je naš pristup ovoj ideji kroz holističku terapiju, ljekovito bilje, prirodne dodatke hrani, i razne ezoterične knjige koje obrađuju tematiku kvantne fizike, ljudsku svijest i alternativnu medicinu. Uz to nudimo žensku odjeću i obuću te accessories. Imamo sve što današnja moderna žena traži pod istim krovom na jednom mjestu.

celestine

Je li to jedini dućan u Londonu s ovakvim konceptom ponude?
Naš concept store je bio prvi takav u Londonu koji je predstavio koncept holističkog i duhovnog pristupa životu luksuznom segmentu tržišta. Međutim, nakon nas, Selfridges je otvorilo odjel New Age, pod nazivom Astrolounge, i to je ustvari bilo veliko priznanje našoj viziji što zapravo nedostaje na londonskom tržištu. Mnogi časopisi kao što su The Telegraph, Vogue, The Sunday Times, Harper's Bazaar, Tatler i Time Out već su objavili reportaže o nama.

celestine

Cijeli koncept je zapravo na tragu i tvoje osobne životne filozofije?!
Ideja je nastala iz mog istraživanja i eksperimentiranja s prirodom, dinamičnog odnosa između tijela i uma te kako jedno utječe na drugo. U tom misaonom procesu sam se zainteresirala za alternativne metode iscjeljivanja kao što su akupunktura i reiki. Ta saznanja su me inspirirala i potaknula da ponudimo u našem dućanu upravo takve terapije. Smatram da te terapije jednako pripadaju svijetu luksuznog načina života kao i jedna prekrasna torba, ako ne i više. Smatram da je luksuz jedno stanje uma, više nego bilo što drugo.

Kako su koncepcijski podijeljeni odjeli?
Nudimo širok izbor ženske mode, proizvoda za njegu kože i wellness brendova, poput YMC, MaxMare do Dr. Jackson's kozmetike za njegu kože na bazi biljnih preparata, te kultne dizajnerske sunčane naočale branda Zanzan, koje obožava Alexa Chung. Među ostalima, naši klijenti su Julie Christie, Carey Mulligan i pjevačica Jessie J.

celestine

Osim vođenja dućana, koja ti je trenutno glavna preokupacija?
Zaokupljena sam pisanjem i fotografiranjem.

Čemu još težiš u svom profesionalnom razvoju?
Nadam se i planiram sljedeće godine početi proučavati Naturopathy (praksa medicine na temelju ukupne ravnoteže tijela, samoliječenja i prirodnih lijekova) i kombinirati ju s mojim dosadašnjim istraživanjima i saznanjima iz metafizike. Tako bi bili u mogućnosti ponuditi cjelokupan Mind & Body MOT, u prostorima našeg dućana do 2017. godine.

celestine

Koliko je Vanya imala utjecaja što si prisutna također u modnoj branši?
Odrastajući u backstageu na mnogim modnim revijama i pomažući mojoj sestri u njezinoj modnoj tvrtki kao pripravnica, modni svijet me definitivno inspirirao na mom životnom putu i odlukama koje sam donosila. Divno je imati podršku tako bliske osobe koja dobro poznaje svijet mode iznutra i koja mi može ponuditi dragocjeno mišljenje i iskustvo kada je o estetici riječ.

Razmišljaš li o vlastitom dizajnerskom brendu?
Trenutno razmišljam o kreiranju vlastitog programa sljedeće godine koji je inspiriran sportskom odjećom. Nakon toga, slijedila bi kompletna linija ženske odjeće i obuće do 2018. godine.

Koji su trenutno glavni trendovi u Londonu, što se mode tiče, ali i općenito lifestylea?
London je uvijek bio poznat po svom ekscentričnom stilu, i mislim da je to još uvijek dominantna nota i danas. Mnogi od naših klijenata se ne povode za trendovima, i traže nešto sasvim jedinstveno što bi pridonijelo njihovom modnom izričaju koji su kreirali kao dio njihovog identiteta. Stil kao odraz identiteta je vrlo česta pojava u Londonu. Možemo to vidjeti i u pankerskom pokretu iz osamdesetih kod Vivienne Westwood, te recentnije kod Ethical Clothinga.

Jesi li ovog ljeta posjetila Hrvatsku?
Dođem skoro svakog ljeta, i najčešće posjetim Korčulu, Vis, Hvar ili Mljet. Svi ti otoci su prekrasni na svoj način i nekako svaki put osvježavajuće drugačiji. Moj idealan odmor je ili tjedan dana na Jadranu ili možda poći u Japan, gdje još nikada nisam bila.

Planiraš li otvoriti dućan u Hrvatskoj?
Možda jednog dana!

Više o dućanu Tene Štrok doznajte na www.celestineeleven.com

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više