Search

Znate li kako se diže modna revolucija?

Tekst: BURO.


Dana 24. travnja 2013. godine srušila se zgrada od osam katova po imenu Rana Plaza u blizini Dhake, glavnog grada Bangladeša. Tog dana poginule su 1.134 osobe, a povrijeđenima se precizan broj niti ne zna. U zgradi se nalazilo nekoliko prodavaonica, banka i tvornice odjeće: bolni simbol problematičnih pitanja radnika u modnoj industriji. Nakon osam godina, modna industrija je i dalje u krizi po pitanju ekologije ali i ljudskih prava (a nedavni izvještaj organizacije Worker Rights Consortium bilježi poražavajući podatak da u nerazvijenim zemljama više od 150 milijuna radnika za bijednu novčanu naknadu proizvodi robu za izvoz u Sjevernu Ameriku, Europu i Japan).

“ONOG TRENUTKA KADA NEŠTO KUPIMO POSTAJEMO ODGOVORNI ZA PROCESE KOJE SMO TIME POVUKLI”

Svjetska neprofitna organizacija Fashion Revolution osnovana je neposredno nakon ove katastrofe. Kao što im i samo ime kaže, njeni pripadnici vjeruju da nam je potrebna "revolucija" i bore se kako za prava radnika tako i za očuvanje životne sredine (hajde da ne zaboravimo da govorimo o industriji koja je odgovorna za čitavih 10% emisije ugljika na globalnom nivou, kao i za oko 20% potrošnje vode).


ŠTO JE FASHION REVOLUTION WEEK?

Znate li kako se diže modna revolucija? (фото 1)

Tijekom ovog tjedna Fashion Revolution se povezuje s globalnom zajednicom preko manifestacije po imenu Fashion Revolution Week, u okviru koje je organizirano na stotine online događaja koji u fokus stavljaju međusobnu povezanost ljudskih prava i prava koja (bi trebala) imati i priroda. Fashion Open Studio je online destinacija na kojoj možete virtualno posjetiti ateljee dizajnera u čak 20 zemalja preko serije digitalnih evenata. Druge vrste organiziranih događaja kreću se od razmjene odjeće pa sve do panela o ljudskim pravima i postavljanju novih standarda održive mode, a svaki kuriraju lokalni Fashion Revolution timovi sačinjeni od entuzijasta rasutih po cijelom svijetu.


ZBOG ČEGA NAM JE POTREBNA MODNA REVOLUCIJA?

“Rana Plaza se dogodila prije osam godina i bojim se da industrija nije poduzela odgovarajuće mjere prevencije da se tako nešto ne ponovi," izjavljuje Aja Barber, književnica i konzultantica za pitanja feminizma, rase i kolonizacije u modnoj industriji. "Industrija nikada zaista ne poduzme te mjere već često samo promijeni mjesto proizvodnje."

Imajući ovo u vidu, kao i činjenicu da pandemija samo zaoštrava ova pitanja, nema nikakve sumnje da nam je potreban reset u načinu na koji proizvodimo i konzumiramo odjeću. Orsola de Castro, suosnivačica Fashion Revolution pokreta i njegova globalna kreativna direktorica podsjeća nas da smo svi fundamentalni dio ovog lanca već od trenutka u kojem kupimo neku stvar zato što smo "odgovorni za potražnju i način na koji se neka roba koristi."


KAKO SE MOŽETE UKLJUČITI U FASHION REVOLUTION WEEK 2021?

Znate li kako se diže modna revolucija? (фото 2)

Kupovati odjeću na "održiviji način" ne izgleda isto za sve i ovisi kako od budžeta tako i od načina života, ali jedno opće pravilo jest da se investira u second-hand garderobu ili etički proizvedenu novu odjeću (što se odnosi na dizajn, proizvodnju i distribuciju, kao i na fer novčane naknade radnicima). Istražite tržište i mogućnosti u svojoj blizini, kao i one globalne kao što je aplikacija za etičku kupovinu Good On You.

Produžavanje životnog vijeka garderobe tako da on ne ovisi samo od pukog trenda također ima veliki utjecaj. Kada bismo nosili odjeću dva puta duže nego što to činimo u prosjeku, smanjili bismo svoj negativan utjecaj na životnu okolinu za 44%. Ovo može značiti i neke kreativne ideje poput prepravaka, ali nije ograničeno samo na "uradi sam" projekte - i ne, nemojte ih izjednačavati s održivošću. Probajte prati svoju odjeću na nižoj temperaturi i izbjegavajte centrifugu kako biste izbjegli nepotrebna oštećenja i produžili životni vijek tkanini, ali i smanjili potrošnju vode. Primjera radi, prosječna košulja danas se nosi oko godinu dana, a za to vrijeme 80% njenog štetnog utjecaja na okolinu dolazi upravo od pranja i centrifuge.

Castro nas sve moli da jednaku pažnju posvetimo tome kako je i na koji način nešto napravljeno, koliko i pronalaženju nekog savršenog modela. Drugim riječima, posvetite komadu garderobe jednaku pažnju kao i ljudima koji su ga napravili.

“Realno stanje je takvo da nam je ostalo još jako puno prije nego što se radnici u modnoj industriji propisno prganiziraju," kaže Castro. "Ovo podrazumijeva radikalnu i obaveznu transparentnost u svim djelovima procesa proizvodnje kako bismo mogli vidjeti gdje se točno krše ljudska prava. To nije nešto što se može završiti za tjedan dana. Radi se o promjeni za koju će nam biti potreban čitav jedan život."

Ovaj članak prvobitno je objavljen na buro247.com

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više