Search

Gender benders: Ovo je 5 muškaraca čiji stil pomiče granice

Gender benders: Ovo je 5 muškaraca čiji stil pomiče granice

Tekst: BURO.


Image: BURO.

Dizajneri sve više spajaju ženske i muške kolekcije, pojedini Tjedni mode prelaze na gender neutral koncept... Možda je upravo i trebalo da nam se dogodi takav prekid da bismo prestali inzistirati na idejama iz prošlosti o tome što i kako "treba" bez da se zapitamo "zašto". I dok se ne slažem s tehničkim aspektom apsolutnog "brisanja rodova u modi" jedva čekam da dođe dan kada ćemo na stil konačno gledati kao na autentičan ili ne. Njih petorica ga imaju i za izvoz. U to nema sumnje.

JARED LETO

Gender benders: Ovo je 5 muškaraca čiji stil pomiče granice (фото 1)

Teatralnost pojačana do maksimuma, granica kostimiranja odavno prijeđena. Kada ste posljednji put vidjeli Jareda Leta, a da nije skockan od glave do pete na način na koji su to nekada bile lutke kada ih prvi put vadite iz kutije? Okej je ako vam je malo pretjerano, ni ja sama baš nisam velika obožavateljica, ali - svako tko ovoliko uživa u vlastitoj slikovitosti i pravu da se nikome za to ne pravda - zaslužuje honorable mention.

Gender benders: Ovo je 5 muškaraca čiji stil pomiče granice (фото 2)
Gender benders: Ovo je 5 muškaraca čiji stil pomiče granice (фото 3)
Gender benders: Ovo je 5 muškaraca čiji stil pomiče granice (фото 4)

JADEN SMITH

Gender benders: Ovo je 5 muškaraca čiji stil pomiče granice (фото 5)

Mladi kreativac pripada najvišoj holivudskoj klasi i nerijetko je predmet kontroverzi, ali njegov stil se nikada ne dovodi u pitanje. Od tinejdžerskih pojavljivanja u prvom redu na Chanel revijama sa sestrom Willow pa sve do Louis Vuitton kampanje, Smith ima instinkt modnog pionira koji je otjelotvorena sinergija svih kulturoloških utjecaja. Na njemu "komadi nisu samo komadi" već osnovni alat za slobodno izražavanje. Neke stvari smo već prepisali.

Gender benders: Ovo je 5 muškaraca čiji stil pomiče granice (фото 6)
Gender benders: Ovo je 5 muškaraca čiji stil pomiče granice (фото 7)
Gender benders: Ovo je 5 muškaraca čiji stil pomiče granice (фото 8)

HARRY STYLES

Gender benders: Ovo je 5 muškaraca čiji stil pomiče granice (фото 9)

Onaj tko pita za Harryjevu seksualnu orijentaciju - realno - ništa ne razumije (nije kasno, zamislite se). Pitanje nije straight vs. bilo koji dio LGBTQ+ spektra, pitanje je sloboda izbora i njegovo "koga briga?". Da, tako je jednostavno. Sjećate se, kao što je Yves Saint Laurent pružio ženama mogućnost da nose "muške" stvari? E, pa, da je bilo pravde taj izbor bi išao u oba smjera. I to je ono glavno što trebate preuzeti iz njegovoh stava (čak i onda kad se dogodi da mu odijelo nije dobro skrojeno).

Gender benders: Ovo je 5 muškaraca čiji stil pomiče granice (фото 10)
Gender benders: Ovo je 5 muškaraca čiji stil pomiče granice (фото 11)
Gender benders: Ovo je 5 muškaraca čiji stil pomiče granice (фото 12)

LENNY KRAVITZ

Gender benders: Ovo je 5 muškaraca čiji stil pomiče granice (фото 13)

Duhovni otac cijele ove liste, njezinih sadašnjih i budućih članova je upravo Lenny Kravitz. On je sam svoja vlastita kategorija u kojoj se nižu cvjetni printevi, kosa do struka, nepregledne ogrlice, čizme s potpeticom i tko-zna-što-sve-još spojeno u cjelinu čije elemente je nemoguće razdvojiti na  dijelove. Sloboda volje. Snaga volje. I odjeća kao odraz oba.

Gender benders: Ovo je 5 muškaraca čiji stil pomiče granice (фото 14)
Gender benders: Ovo je 5 muškaraca čiji stil pomiče granice (фото 15)
Gender benders: Ovo je 5 muškaraca čiji stil pomiče granice (фото 16)

TIMOTHÉE CHALAMET

Gender benders: Ovo je 5 muškaraca čiji stil pomiče granice (фото 17)

Timothée Chalamet bi, u mojoj glavi, trebao biti mainstream u najboljem mogućem smislu. Što to znači? Da nije izgubio onu životnu radost koja mu omogućava da uživa u slobodi izbora koju ima u svakom, pa i u modnom smislu. Prevrnuo je crveni tepih naglavačke bez teatralnosti, nema stilista (koliko znamo), nosi džempere koje ne znate je li mu ih štrikala baka (po njegovim uputstvima) ili nose Gucci etiketu. Ovo je dečko koji kao da svaki svoj komad osjeća. A što je veći zeitgeist od osobe koji zna prepoznati i artikulirati ono što osjeća?

Gender benders: Ovo je 5 muškaraca čiji stil pomiče granice (фото 18)
Gender benders: Ovo je 5 muškaraca čiji stil pomiče granice (фото 19)
Gender benders: Ovo je 5 muškaraca čiji stil pomiče granice (фото 20)

Leave a comment

više